IT komandos vadovas Vaidas: „Laimingas žmogus geriau atlieka savo darbą“

2022-04-08

IT komandos vadovas Vaidas

„Swedbank“ IT komandos vadovas Vaidas visada domėjosi technologijomis bei inovacijomis. Su šia sritimi jis ir siejo savo karjerą. Kurį laiką viskas vyko pagal planą. Specialistas dirbo telekomunikacijų kompanijoje, kur iš pradžių buvo tinklo testuotojas, po to suprato, kad patinka organizuoti darbus ir tapo IT projektų vadovu, daug prisidėjo diegiant 3G ir 4G tinklus, kuriant duomenų bazes. Ši karjera suteikė galimybę padirbėti bene visose Skandinavijos bei Baltijos šalyse. Visgi po 13 metų atėjo mintis išbandyti save kažkur kitur.

Kaip atrodė tavo kelias iki vadovo pozicijos? Nuo ko pradėjai?

Ilgai ieškojau, kur norėčiau dirbti ir kurioje srityje būtų įdomu toliau tobulėti. Viena buvusi kolegė, dirbanti „Swedbank“, tiesiog pasiūlė ateiti pasikalbėti. Susidomėjau tuo, kas čia daroma. Bankininkystė man buvo visiškai nauja verslo sritis. Tačiau technologijos ir švediška darbo kultūra buvo pažįstama. Pradėjau dirbti IT projektų vadovu Švediško Lizingo srityje. Po kelerių metų tapau šio skyriaus vadovu. Dabar vadovauju dviem skyriams, kuriuos sudaro penkios Agile Scrum komandos.

Kokios savybės tau padėjo kilti karjeros keliu, o dabar sėkmingai vadovauti savo komandai?

Visų pirma – naujovės. Mėgstu modernizuoti ir atnaujinti sistemas. Jei kažkas buvo daroma vienaip 10 metų, nereiškia, kad taip turime daryti ir šiandien. Dirbant IT komandos vadovu, būtinas ir techninis mąstymas. Gerai turėti IT išsilavinimą ir patirties. Tada lengviau padėti spręsti problemas, su kuriomis susiduria komandos nariai. Mano manymu, svarbu ir tvarkingumas. Žmonės, darantys tvarką, visada bus reikalingi. Entropija (netvarka) auga savaime, o mūsų darbas – ją tvarkyti. Žinoma, svarbu būti atsakingam. Jei kažką pažadi, turi pažadą tesėti. Jei matai, kad nespėsi ar nesugebėsi, turi informuoti iš anksto. Galų gale, IT biudžetą planuoju kaip savo asmeninį. Žinau, kur išleidžiamas kiekvienas euras, kur galima pataupyti, o kur reikia papildomai investuoti.

Kas „Swedbank“ labiausiai padeda sėkmingai eiti karjeros keliu?

Per 7 čia praleistus metus turėjau nemažai šaunių vadovų: Vitalijų, Antaną, Gediminą, Dane, Fredrik, Carl Johan... Iš kiekvieno jų pasisėmiau ko nors naujo ir unikalaus. Labai daug išmokstu ir iš savo komandos narių, kitų kolegų. Visada esu linkęs samdyti protingesnius už save – tada būna lengva dirbti ir pats galiu daug ko išmokti. Visada esu aktyvus mokymų dalyvis. Man įdomiausia tarpkultūrinis bendravimas, nauji darbo metodai, kitų vadovų patirtys. Mėgstu dalyvauti vietinėse ir tarptautinėse konferencijose, kurios dažnai atveria akis, parodo, kur juda technologijų pasaulis.

Kaip apibūdintum savo lyderystės stilių? Ko reikia, kad sėkmingai vadovautum talentingų žmonių grupei?

Yra keturi situacinės lyderystės etapai. Priklausomai nuo žmogaus brandos ir patyrimo, reikia vadovauti skirtingai. Jeigu naujokui reikia detaliai parodyti, ką ir kaip daryti, tai aukštos kvalifikacijos ekspertui tereikia kartais patarti ir pasikonsultuoti. Aš visada skatinu asmeninę lyderystę, suteikiu galimybę prisiimti daugiau atsakomybės, nuolatos raginu tobulėti ir būti nepriklausomiems. Bandau būti geru pavyzdžiu ir elgiuosi taip, kaip norėčiau, kad visi kolegos elgtųsi. Pats nemėgstu micro management‘o ir savo komandos narius įgalinu dirbti savarankiškai. Tokiu būdu dirbti būna lengviau ir paprasčiau.

Kokios didžiausios pamokos, kurias išmokai iš savo komandos? Kaip buvimas lyderiu tau padeda augti kaip asmenybei?

Jei yra problemų, nereikia jų slėpti. Reikia jas aptarti ir spręsti. Kuo ankščiau – tuo geriau. Taip pat niekada neskubu priimti svarbių sprendimų. Kelias dienas apmąstau visus galimus variantus, kad priimčiau optimalų ir visiems tinkantį. Visa komanda žino, kad man galima paskambinti bet kada tiek darbiniu, tiek asmeniniu klausimu. Su kolegomis praleidžiu pusę savo aktyvaus gyvenimo. Po kurio laiko tampame tikrais draugais. Įvairios patiriamos situacijos ir mokymai padeda suprasti save patį. Pagelbėja net šeimoje ir asmeniniuose santykiuose.

Šiandien labai daug kalbame apie darbo ir gyvenimo balansą. Kaip jo ieškoti sekasi tau pačiam?

Gyvenimas trumpas ir reikia gyventi šia diena. Reikia viską išbandyti. Tiesiog sakyti „taip“, kai kas nors ką nors siūlo. Pats važinėju motociklu, wake‘inu vandenlente, žaidžiu AirSoft, prižiūriu namo kiemą ir šalia esantį parką. Patinka konstruoti ir projektuoti išmanius namus ir raketas. Mėgstu skaityti. Daug keliauju. Dažniausiai pritrūksta laiko visiems hobiams, todėl priklausomai nuo nuotaikos, vyrauja vieni arba kiti. Savo komandą nuolat skatinu atrasti balansą. Laimingas žmogus geriau jaučiasi ir kokybiškiau atlieka savo darbą. Jei reikia laisvos dienos ar suplanuotos atostogos, visada galima tai suderinti su darbu. Ypač kai yra gerų kolegų, kurie gali pavaduoti.

Kaip atsipalaiduoji? Kaip pavyksta atsitraukti nuo darbų ir atsakomybių?

Po sunkios dienos mėgstu gaminti, užsikurti židinį, pažiūrėti gerą filmą ar išeiti pasivaikščioti į gamtą. Savaitgaliais mėgstu būti draugų kompanijoje, organizuoti piknikus, vakarėlius ar išėjimus į miestą. Turėjau vieną tokį kolegą Švedijoje – jis jau buvo pensijoje, neturėjo šeimos, o banke buvo pradirbęs 25 metus. Jis sakė, kad visi jo draugai darbe, ir jam nereikia kito gyvenimo. Jis tikrai gerai jautėsi. Tačiau žmogus turi matyti visas gyvenimo puses. Jei darbe darai tai, kas patinka, tau sekasi ir esi pripažįstamas, būna malonu dirbti, o po darbo gali daryti kas tik į galvą šauna. Taip randi gyvenimo balansą.

Ką tau reiškia tvarumas? Kaip jis atrodo tavo kasdieniame gyvenime? Kaip „Swedbank“ leidžia jį puoselėti?

Tvarumas man labai svarbu. Turime vieną žemę, kurioje gyvename. Name naudoju geoterminį šildymą, vairuoju elektromobilį, statausi saulės elektrinę. Su komanda važiuojame grėbti šieną ir prižiūrime stepines pievas.


Domina karjeros galimybės „Swedbank“? Kviečiame susipažinti su atviromis pozicijomis: www.swedbank.lt/karjera

 

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.