„Swedbank“ žmonės | Operacinės rizikos departamento direktorė Rita Švedaitė: „Labai svarbu, kad kiekvienas dalintumėmės žiniomis“

2022-09-21

Kai tik Operacinės rizikos departamento direktorė Rita Švedaitė giminaičiams ar naujiems pažįstamiems užsimena, kad dirba „Swedbank“, šie kaipmat ima uždavinėti klausimus, susijusius su kasdienėmis paslaugomis. Tokiais atvejais tenka bandyti suktis iš padėties. „Mano ir mano komandos darbo klientai tiesiogiai nemato, tad kartais paaiškinti, ką veikiu, būna labai sunku“, – juokiasi ji. Paprastai atsako, kad jos darbas – padėti užtikrinti, kad Bankas neprisiimtų pernelyg didelės rizikos, o visi procesai būtų aiškūs, nuoseklūs, padedantys išvengti klaidų.
 

Rita Švedaitė


Nuo ko prasidėjo tavo pažintis su „Swedbank“? Ar tai buvo atsitiktinumas, ar suplanuotas žingsnis?

Pažintis prasidėjo tapus „Swedbank“ kliente. Būtent čia atsidariau pirmąją sąskaitą, vėliau įsigijau kitus produktus. Prieš prisijungdama, dirbau teisines paslaugas teikiančioje įmonėje. Gana dažnai tuometiniai mūsų klientai naudodavosi bankų paslaugomis. Tada ir teko iš arčiau susipažinti su „Swedbank“ produktais, jų suteikimo sąlygomis, asmeniškai bendrauti su „Swedbank“ darbuotojais atstovaujant klientų interesus. Banko veikla po tokių pokalbių pasirodė dar įdomesnė. Patiko tų žmonių profesionalumas, kuris kažkaip ir mane skatino savo darbą atlikti kaip įmanoma geriau. Kai tik pasitaikė proga ir pačiai prisijungti prie „Swedbank“ komandos, tą nedvejodama padariau.

Natūralu, kad ateidami į naują vietą turime tam tikrų išankstinių nuostatų, įsitikinimų. Ar prieš įsidarbinant „Swedbank“ tokių turėjai? Kaip jos keitėsi pradėjus dirbti?

Maniau, kad tokioje didelėje organizacijoje rasiu daug vidinių taisyklių. Taip pat įsivaizdavau, kad visi kolegos bus labai rimti, kalbantys tik darbinėmis ir su banko veikla susijusiomis temomis. Atrodė, jog būdama naujoke ir ko nors nežinodama, neišdrįsiu užduoti man sudėtingų, bet daugiau patirties turintiems kolegoms paprastų klausimų. Neklydau tik dėl vidinių taisyklių, didelėje organizacijoje jos neišvengiamos. Tačiau dėl komandos apsirikau. Kolegos pasirodė šilti, draugiški, patariantys, besidalinantys žiniomis ir patirtimi. Bendraujame tikrai ne tik darbinėmis temomis

„Swedbank“ vidinei kultūrai labai svarbios tiek vertikalaus, tiek horizontalaus augimo galimybės. Ar matai ir turi galimybę jomis pasinaudoti realybėje?

Ne tik matau, bet ir esu pasinaudojusi. Karjerą „Swedbank“ pradėjau atitikties organizacijoje. Vėliau, prasidėjus 2008 m. krizei, pradėjau dirbti kredito rizikos kontrolės srityje, kur likau gana ilgam laikui, – turėjau galimybę dirbti su skirtingais projektais, plėsti žinias, dirbant tiek šalies, tiek „Swedbank“ Grupės organizacijose. Prieš du metus pradėjau vadovauti operacinės rizikos departamentui Lietuvoje. Manau, kad tokioje didelėje organizacijoje kaip „Swedbank“ kiekvienas darbuotojas turi galimybę rasti pačią tinkamiausią vietą sau. Čia reikalingos labai įvairios kompetencijos, organizacija nuolat keičiasi, prisitaiko prie naujos aplinkos, tad galimybių visada yra.

Norėtum dirbti organizacijoje, kurioje gausu galimybių augti? Susipažink su laisvomis pozicijomis „Swedbank“ karjeros puslapyje: https://jobs.lithuania.swedbank.com/departments.

Ką išskirtum kaip svarbiausias gyvenimo pamokas – tiek profesines, tiek asmenines, – kurias išmokai dirbdama „Swedbank“?

Visų pirma, išmokau priimti sprendimus tik tada, kai maksimaliai išsiaiškinamos visos aplinkybės, žinomi visi „už“ ir „prieš“. Dėl to visada stengiuosi daug, aiškiai ir tiksliai komunikuoti. Kai komandoje ar projekte yra labai daug žmonių, kurie yra labai skirtingi, ypač svarbu įsitikinti, kad visi vienodai suprantame tikslus, rezultatus, lūkesčius. Per visus šiuos metus išmokau ir naudotis visos „Swedbank“ organizacijos kompetencija, kuri yra labai plati. Jeigu tik kažko nežinau aš pati, dažniausiai esu tikra, kad žino kolegos, dirbantys kituose padaliniuose ar kitose šalyse. Tereikia kreiptis ir paprašyti pagalbos. Šios pamokos, beje, labai praverčia ir asmeniniame gyvenime.

Darbas užima beveik trečdalį mūsų gyvenimo. Natūralu, kad norime jame jaustis saugiai, jaukiai, būti vertinami. Kaip tu prisidedi kuriant tokią vidinę kultūrą?

Aš pati saugumą ir jaukumą jaučiu tuo, kad, eidama į darbą, nejaučiu nei baimės, nei streso. Todėl ir stengiuosi ramiai reaguoti į bet kurią situaciją, nekelti papildomo nerimo ar streso nei sau, nei kitiems. Stengiuosi, kad kiekvienas komandos narys suprastų jo atliekamo darbo pridėtinę vertę bei svarbą. Esu dėkinga kiekvienam vadovui už palaikymą ir pasitikėjimą. Tuo pačiu reiškiu dėkingumą ir savo komandai, kuri ne kartą įrodė atsidavimą, susitelkimą, tarpusavio palaikymą.

Esi ne tik darbuotoja, bet ir komandos lyderė. Kaip atrodė tavo karjeros kelias iki vadovės pozicijos? Kokios asmeninės savybės, tavo manymu, reikalingos vadovui?

Mano nuomone, kilti karjeros laiptais padėjo atsakomybės jausmas, gebėjimas dirbti su skirtingo pobūdžio užduotimis, rezultato siekis. Vadovaujant man labai svarbu, kad kolegos norėtų mokytis. Dėl departamento darbo specifikos, ne visada pavyksta rasti žmones jau su patirtimi panašioje srityje. Gana dažnai prie mūsų komandos prisijungia kolegos, dirbę kitokius darbus. Tačiau, jei žmogus rodo norą mokytis, esu tikra, kad jam viskas puikiai pavyks. Man taip pat labai svarbu, kad kolegos dalintųsi įgytomis žiniomis ir patirtimi tiek tarpusavyje, tiek su kitais padaliniais, o jų sukaupta turima kompetencija sklistų organizacijoje.
 

nuuotrauka2


Kaip apibūdintum savo lyderystės stilių? Ko, tavo nuomone, reikia, kad komanda funkcionuotų darniai ir sėkmingai?

Stengiuosi būti visada pasiekiama komandos nariams, patarti ir pagelbėti, kai tai yra reikalinga. Visada noriu išlaikyti balansą tarp komandos narių savarankiškumo, jų asmeninės atsakomybės ir žinojimo, kad, esant poreikiui, jie visada turės į ką kreiptis pagalbos. Manau, kad labai svarbu rodyti pavyzdį komandos nariams savo požiūriu į darbą, elgesiu tam tikrose situacijose. Esu tikra, kad, norėdami pasiekti tikslų, visada turime įdėti daug pastangų, tad visiems patariu mokytis, gilinti žinias, nebijoti daryti, įgyti patirties ir netgi klysti.

Ką pasakytum žmogui, kuris šiuo metu svarsto apie darbą „Swedbank“? Ko jis/ji gali čia tikėtis?

Tai puiki vieta įgyti tarptautinės patirties, naujų žinių, mokytis, tobulėti, išbandyti save skirtingose srityse ir rasti tai, kas tau labiausiai tinka ir patinka.

„Swedbank“ operacinės rizikos departamento komandą sudaro aukščiausio lygio profesionalai. Jų užduotis – vertinti banko prisiimamą operacinę riziką bei tobulinti jos vertinimo modelius. „Swedbank“ sukaupta įvairiapusiška patirtis finansų rinkoje leidžia šiai komandai efektyviai bendradarbiauti tiek su kitomis komandomis organizacijos viduje, tiek su trečiųjų šalių partneriais.

Norėtum prisijungti prie Ritos ir „Swedbank“ komandos? Aplankyk mūsų karjeros galimybių puslapį ir išsirink tave dominančią poziciją: https://jobs.lithuania.swedbank.com/departments

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.