„Swedbank“ žmonės | Verslo klientų konsultantas Vytenis Kaluškevičius: „Per daugiau nei 10 metų „Swedbank“ atradau ir išmokau begalę dalykų, kurie leido tapti sėkmingam ir pasiekti harmoniją darbe bei asmeniniame gyvenime.“

2023-11-27

Dirbdami mylimą darbą turime daugiau motyvacijos, bet tai tikrai nereiškia, kad galime nebesistengti. Pasak Vytenio, kiekvienas gali būti sėkmingas, tačiau tam reikia užsispyrimo, noro, aiškių vertybių ir nuolatinio tobulėjimo. Ir kodėl netikėti jo žodžiais? Juk Vytenis – „Swedbank“ Metų darbuotojas 2022 m. Iš to, kaip jis pasakoja apie savo darbą ir apie laisvalaikį akivaizdu, kad šis nusiteikimas ne tik veikia, bet ir atneša rezultatų, kuriais gali džiaugtis tiek „Swedbank“, tiek pats Vytenis ar jo kolegos, draugai ir šeima.

Vytenis


Ką atsakai giminaičiams, kai šie per kokį nors susibūrimą paklausia: ką tu tame banke veiki? 

Atsakau, jog dirbu su verslo klientais. Jei giminaičiams įdomu detaliau sužinoti, kokiais klausimais dirbu, supažindinu su mūsų paslaugomis. Po to artimieji dažniausiai klausimų nebeturi.

Nuo ko prasidėjo tavo pažintis su „Swedbank“? Kodėl nusprendei kandidatuoti į poziciją? 

Pažintis prasidėjo atliekant praktiką. Studijų metais mane labai domino verslo finansavimo sprendimai, todėl buvau itin laimingas gavęs galimybę atlikti praktiką „Swedbank“. Susipažinau su banko paslaugomis ir pamačiau banko specialistų darbą iš arti. Patirtis buvo neįkainojama ir tai paskatino kandidatuoti į „Swedbank“. Vos baigus studijas įsidarbinti nepavyko, tačiau motyvacijos nepraradau ir po metų, t. y. 2007 m., gavau siektą poziciją lizingo skyriuje darbui su verslo klientais. Šiuo metu dirbu Klientų aptarnavimo ir konsultavimo komandoje, verslo klientų konsultantu verslo klausimais.   

Natūralu, kad ateidami į naują vietą apie ją turime išankstinių nuostatų, įsitikinimų. Ar prieš įsidarbindamas „Swedbank“ tokių turėjai? Kaip tai keitėsi pradėjus dirbti? 

Paminėsiu keletą iš daugelio. Nustebino banko kultūra ir tai, kad galiu būti savimi. Džiaugiuosi, kad galiu su visais kolegomis bendrauti laisvai, o tai leidžia siekti geriausių rezultatų. Susipažinau su tiek nuostabių asmenybių ir savo srities profesionalų, kurie padėjo tapti ir geresniu žmogumi, ir dar geresniu specialistu. Ačiū visiems kolegoms! Taip pat pradėjęs dirbti nežinojau, kaip bankas ir kolegos priims mano pomėgį dainuoti ir dalyvauti renginiuose. Pradžioje įsivaizdavau, kad dirbant banke tokių dalykų tiesiog negali būti. Tačiau nerimas išsisklaidė gavus daug kolegų palaikymo. Dabar ant rankų pirštų nesuskaičiuočiau, kiek kartų teko dainuoti banko rengiamose šventėse ir  apdovanojimuose. Nuo 2015 metų atstovauju „Swedbank“ „Investors Forum“ apdovanojimuose. Taip pat kolegų paskatintas dalyvavau 2015 metų „Lietuvos balso“ projekte, kuriame pasiekiau finalą, o 2016 metais dainavau „Muzikinėje kaukėje“. Periodas buvo labai įtemptas, tačiau kadangi sulaukdavau daug palaikymo iš klientų ir kolegų, viskas tapo įmanoma!  

„Swedbank“ vidinei kultūrai labai svarbios galimybės augti tiek vertikaliai, tiek horizontaliai. Kokia tavo patirtis, gali jomis pasinaudoti realybėje? 

Taip. Kadangi organizacija didelė, periodiškai atsiranda įvairiausių pozicijų. Tačiau man svarbiausia daryti tai, kas patinka labiausiai, kur esu stipriausias ir viską daryti tikslingai. Per tiek metų organizacijoje matau, kad galima augti kaip specialistui ir nekeičiant pozicijos. O sukaupus patirties ir žinių galima priimti naujus iššūkius ir naujas atsakomybes.  

Ką išskirtum kaip svarbiausias gyvenimo pamokas, kurių išmokai dirbdamas „Swedbank“, – tiek profesines, tiek asmenines? 

Esu smulkmeniškas ir į detales gilintis linkęs žmogus. Per daugiau nei 10 metų „Swedbank“ atradau ir išmokau begalę dalykų, kurie leido tapti sėkmingam ir pasiekti harmoniją darbe bei asmeniniame gyvenime. Trumpai tariant, galiu pasakyti, kad jei myli tai, ką darai, turi noro, užsispyrimo ir aiškias vertybes – viskas įmanoma. Pora auksinių taisyklių:

  1. darbštumu galima pasiekti viską, sėkmingu gali tapti bet kas,
  2. elkis su kitais taip, kaip norėtumei, kad su tavimi elgtųsi.

Šiandien daug diskutuojama apie darbo ir laisvalaikio balanso svarbą. Kaip tau pavyksta jį išlaikyti? 

Kaip ir minėjau, svarbiausia dirbti darbą, kuris patinka, ir viską daryti maksimaliai operatyviai bei kokybiškai. Būtina mokytis ir augti, kad būtum pasiruošęs įvairioms situacijoms. Tik tuomet gali jaustis laimingas, nes viskas grįžta iš klientų gerais atsiliepimais, gera emocija ir puikiu rezultatu. O kai darbe viskas gerai, tuomet ir asmeniniame gyvenime atsiranda harmonija, ateina laimė, gali mėgautis, atrasti naujų dalykų, skirti daugiau laiko artimiesiems. Be to, svarbu žinoti, jog visą patiriamą įtampą reikia atsverti fiziniu krūviu, todėl, kiek įmanoma, svarbu sportuoti ir rūpintis sveikata. 

Norite derinti prasmingą, įtraukiantį darbą, netrukdysiantį asmeniniam gyvenimui? „Swedbank“ laukia jūsų: https://www.swedbank.lt/about/careers

Darbas užima beveik trečdalį mūsų gyvenimo. Natūralu, kad norime jame jaustis saugiai, jaukiai, būti vertinami. Kaip prisidedi kuriant tokią vidinę kultūrą? 

Labai svarbu išlaikyti kultūrą ir vadovautis požiūriu, kad esame kaip šeima, turime vertinti vieni kitus ir padėti. Tik taip galime būti stipresni ir sklandžiau spręsti iškilusius iššūkius. Niekada nesakau kolegoms „ne“, jei reikia pagalbos ar patarimo. Stengiuosi padėti ir labai džiaugiuosi, kai kolegos man atsako tuo pačiu. Visada prisimenu momentus, kai buvau naujokas ir kiek man reiškė šiltas bendradarbių bendravimas, palaikymas ir noras padėti. Todėl džiaugiuosi ir tęsiu šią kultūrą bendraudamas su naujais kolegomis. 

Kaip atsipalaiduoji? Galbūt turi kokį talentą ar hobį? 

Šiuo metu daugiausiai laisvo laiko skiriu šeimai ir antrajai pusei. Taip pat dalį laisvalaikio užima gyvenamosios vietos perprojektavimas, nes ateityje planuoju remontą. Niekad negalvojau, kad projekto ruošimas gali suteikti tiek malonumo. Mokausi projektuoti ir montuoti baldus ir nekantrauju pamatyti galutinį rezultatą! Kai turiu laiko, rašau dainas albumui. Galbūt ateityje pavyks suorganizuoti solo pasirodymą draugams ir kolegoms. Kadangi kūryba nėra matematika, leidžiu kūrybiniam procesui tekėti natūraliai per daug nekeliant sau terminų ir griežtų reikalavimų. Laiko skiriu ir sportui, jei gerai išsimiegu, darbo dienomis, 5:45 ryte keliauju į sporto klubą, nes, kaip minėjau, norint pasiekti visus tikslus, svarbu rūpintis ir sveikata.   

Kas vienija tavo komandoje esančius žmones?  

Tai energingas kolektyvas, kuris turi savo komandinę dvasią ir taisykles. Visi padeda vieni kitiems ir stengiasi spręsti iškilusius klausimus ir iššūkius. Visi esame kaip šeima, todėl kartu ne tik dirbame, bet ir švenčiame įvairias šventes. Taip pat skatinamas tvarumas ir kasmet organizuojamos iniciatyvos atlikti gerą darbą įvairioms organizacijoms ir įstaigoms.  

Bendraujant su klientais pasitaiko įvairių situacijų, įtemptų taip pat. Kas padeda nepasimesti, išlaikyti ramybę ir šaltą protą? 

Per 10 metų darbo banke žinios ir patirtis gelbėjo labiausiai. Taip pat laikausi taisyklės, kad spręsti klausimus ir problemas reikia dabar ir čia. Visada stengiuosi padaryti daugiau, nei iš manęs tikimasi. Ne paslaptis, kad norint pasiekti tikslą tenka skirti ir laisvo laiko, tačiau rezultatas atperka pastangas.  

Visi norime, kad mūsų darbas būtų reikšmingas, kad jaustume darantys kažką prasmingo. Kokiais momentais jauti, kad tavo pastangos yra iš tiesų svarbios?

Versle svarbiausia – pasitikėjimas. Žinau, kad visi mano veiksmai turi atoveiksmį tiek bankui, tiek klientui. Todėl jaučiu didelę atsakomybę dirbti profesionaliai kaip specialistas ir būti brandus asmeniniame gyvenime. Gautos klientų padėkos už atliktą darbą ir ilgalaikis bendradarbiavimas įprasmina visas pastangas. Net kai negaliu padėti klientams, žinau, kad po mūsų pokalbio jie išsineš vertingos informacijos ir galbūt ateityje galėsime pratęsti pokalbį aktualiomis temomis. Ne ką mažiau įprasmina ir geri kolegų atsiliepimai bei gautas „Swedbank“ Metų darbuotojas 2022 įvertinimas. Esu labai dėkingas visiems.

Kuo unikalus tavo darbas? Kokie kasdieniai iššūkiai, problemos, galvosūkiai tau teikia daugiausiai malonumo ir prasmės?  

Dirbu su verslo klientais nuotoliniu būdu. Kadangi pagrindinis dalykas versle yra pasitikėjimas, dirbant per nuotolį sunkiausia jį įgauti. Džiaugiuosi, kad dėl turimos patirties ir žinių pavyksta šį barjerą įveikti ir kurti gerus santykius su klientais. Labiausiai džiugina, kai nepamiršta ir toliau kreipiasi įvairiais verslo klausimais. 

Ką pasakytum žmogui, kuris šiuo metu svarsto apie darbą „Swedbank“? Ko jis/ji gali čia tikėtis?

„Swedbank“ – didelė organizacija su aukšta kultūra. Tai puiki vieta augti ir tobulėti ne tik kaip specialistui, bet ir kaip žmogui. Be žinių ir karjeros, bankas siūlo įvairias kitas skatinimo priemones. Jei kada svajojai ar galvojai apie darbą banke ir nebijai iššūkių – būtinai kandidatuok!

Norėtum dirbti organizacijoje, kurioje galėtum siekti ambicingiausių tikslų? Susipažink su laisvomis pozicijomis „Swedbank“ karjeros puslapyje: https://swedbank.lt/about/careers/career.

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.