„Swedbank“ žmonės | Vyresnioji verslo analitikė Lina Juškaitė: „Dirbdama banke prisidedu prie reikšmingesnių pokyčių, kurie skatina tvarumo idėjų įgyvendinimą daugelyje sričių.“

2023-09-29

Dirbdami vis dažniau ieškome prasmės ir malonumo. Lina tai atranda kiekvieną kartą matydama rezultatus projektų, prie kurių finansavimo turėjo galimybę prisidėti. Karjerą „Swedbank“ ji pradėjo nuo smulkių verslo klientų analizės, o dabar jau gali pasigirti vyresniosios verslo analitikės pozicija. Ji džiaugiasi darbo vieta, kurioje rado ne tik prasmę, bet ir bendradarbiaujančius, diskutuoti linkusius ir patarti galinčius kolegas bei dinamišką, iššūkių kupiną kasdienybę.
 

Lina


Ką atsakai giminaičiams, kai šie per kokį nors susibūrimą paklausia: ką tu tame banke veiki?

Atsakymą visada pradedu juokaudama, kad skaičiuoju ir dalinu pinigus. Vėliau plačiau papasakoju, kad iš esmės tai nėra pokštas, nes pagrindinis mano darbas – vertinti įmonių finansinę sveikatą, galimybes įgyvendinti investicinius planus, gauti paskolą bei, be abejo, vėliau ją grąžinti kuo palankesnėmis sąlygomis tiek klientui, tiek bankui.

Nuo ko prasidėjo tavo pažintis su „Swedbank“? Kodėl nusprendei kandidatuoti į poziciją?

Pažintis prasidėjo nuo banko kortelės mokyklos laikais, t. y. pradėjau kaip jaunimo programos dalyvė ir iki šiol esu lojali klientė. Dirbdama valstybės tarnyboje, energetikos sektoriuje, nusprendžiau, kad laikas permainoms ir ieškojau pozicijos, labiau susijusios su finansais ir verslu, kur būtų daugiau skaičių nei teisinės kalbos. Akį patraukė „Swedbank“ analitiko pozicija, kuri žadėjo supažindinti ne tik su bankų „virtuve“, bet ir su skirtingų verslo segmentų subtilybėmis. Kandidatavau į poziciją ir buvau pakviesta į pokalbį, tačiau tą kartą nepavyko, kadangi patirtis versle buvo nepakankama, tiksliau – jos visai nebuvo. Darbą tuo metu vis tik pakeičiau, pasisėmiau patirties rašydama verslo planus ir sėkmė nusišypsojo kitąkart. Kandidatavau vėl ir buvau priimta.

„Swedbank“ vidinei kultūrai labai svarbios galimybės augti tiek vertikaliai, tiek horizontaliai. Ar matai jas ir turi galimybę pasinaudoti realybėje?

Galimybių banke apstu. Pradėjau nuo smulkių verslo klientų analizės, tapau vyresniąja analitike ir dabar prisidedu prie didžiausių verslo finansavimo projektų vertinimo „Swedbank“ bei priimu sprendimus verslo paskolų komitete kaip komiteto narė. Bankas prisideda ir skatina visas darbuotojų tobulėjimo galimybes organizuodamas mentorystės programas ir karjeros konsultacijas, tačiau šiuo metu savo darbo sritimi esu patenkinta ir intensyviai iniciatyvomis nesinaudoju.

Ką išskirtum kaip svarbiausias gyvenimo pamokas, kurias išmokai dirbdama „Swedbank“, – tiek profesines, tiek asmenines?

Visų laikų pamoka – nieko pastovesnio už nepastovumą nėra ir net didžiausioje organizacijoje bendradarbiavimas ir diskusijos gali neįgyvendinamus projektus paversti įgyvendinamais. Todėl nereikia bijoti iššūkių, užduoti nepatogių klausimų – juk neigiami sprendimai ne visada atneša tik neigiamus rezultatus.
 

Norite derinti prasmingą, įtraukiantį darbą, netrukdysiantį asmeniniam gyvenimui? „Swedbank“ laukia jūsų: https://www.swedbank.lt/about/careers


Kaip bendraujama ir bendradarbiaujame organizacijos viduje?

Banke kolegos yra bendradarbiaujantys, linkę diskutuoti, patarti ir ieškoti kompromisų. Verslo organizacijoje, ypač kuriant nestandartinius finansavimo sprendimus klientams, svarbu yra lankstumas bei visų įsitraukimas siekiant sukurti geriausias patirtis. Todėl atvira diskusija, patarimų prašymas ar tiesiog nuomonės ir minčių išsakymas yra natūraliai suprantamas ir skatinamas. Verslo organizacijoje ir analitiko pozicijoje kone dažniausiai girdimas klausimas yra: „O ką tu galvoji?“ Be to, siekiant gerų rezultatų svarbu palaikyti komandinę dvasią ir suprasti vieniems kitus ne tik profesiniais klausimais, bet ir žmogiškai, todėl „Swedbank“ daug dėmesio skiriama ir kolegų ryšiui kurti. Banke organizuojami renginiai, skatinami glaudžiau dirbančių komandų susibūrimai ir komunikacija ne tik darbo metu, bet ir po jo.  

Šiandien visuomenėje daug kalbame apie tvarumą visose srityse – nuo aplinkosaugos iki finansų. Ką tau reiškia šis žodis? Kaip tvarumo idėja veikia tavo gyvenime? Ar jauti, kad ji svarbi „Swedbank‘ui“?

Asmeniniame gyvenime tvarumas susideda iš mažų elementų: daugkartinių maišelių kasdienybėje, išjungtų elektros prietaisų ar šviestuvo kabinete išeinant pietų. Tačiau dirbdama banke prisidedu prie reikšmingesnių pokyčių, kurie skatina tvarumo idėjos įgyvendinimą daugelyje sričių – nuo žalių automobilių verslui iki verslų transformacijos įvairiose srityse. Darbe esu atsakinga už energetikos segmentą, todėl puikiai žinau, kad „Swedbank“ deda daug pastangų siekdamas padėti transformuoti energetikos sistemą Lietuvoje. Ne tik prisidedame siekiant energetinės nepriklausomybės tikslų, bet ir padedame judant tvaresnės energijos gamybos link. „Swedbank“ ir kiti bankai formuoja tvarumo standartus teikdami finansavimą ir kitas finansines paslaugas, keldami reikalavimus klientams bei skatindami domėtis galimybėmis verslą padaryti tvaresnį.

Kuo unikalus tavo darbas? Kokie kasdieniai iššūkiai, problemos, galvosūkiai tau teikia daugiausiai malonumo ir prasmės?

Nebūna dviejų vienodų dienų, darbe daug dinamikos bei skirtingų žmonių – tai didžiausias unikalumas ir malonumas. Susipažįstu su skirtingais verslais ne tik popieriuje, bet ir iš vidaus bendraudama su Lietuvos įmonių akcininkais, vadovais bei užsienio investuotojais, diskutuoju apie jų verslo ateitį, viziją, galimas transformacijas, kurioms bankas gali daryti įtaką suteikdamas finansavimą.

Kokiais momentais pajunti, kad tavo darbas ir indėlis yra reikšmingi?

Pasididžiavimas ir supratimas, kad darbas vyksta ne tik popieriuje ar kompiuteryje, aplanko, kai pamatau realų rezultatą – vėjo elektrinę prie magistralės link pajūrio, naujai pastatytą gamyklą ar dalijimosi platformos automobilį, prie kurio finansavimo prisidėjo „Swedbank“ ir aš. Džiugu išvysti ir straipsnius apie projektus, kuriems padėjau išvysti dienos šviesą, – smagu jais dalintis.

Jūsų komanda plečiasi, ieškote naujų kolegų. Ką pasakytum žmogui, kuris šiuo metu svarsto apie verslo analitiko darbą „Swedbank“? Ko jis/ji gali čia tikėtis?

Puikiai pritapsi, jei patinka dinamika, iššūkiai, nuolat pleti akiratį ir nori dirbti komandoje, su kuria galima ne tik diskutuoti profesiniais klausimais, bet ir išgerti kavos ar ir išeiti į miestą. Galime pažadėti, kad dirbant analitiko pozicijoje dėmesio netrūks, nuomonė bus išklausoma ir visas tavyje slypintis kūrybinis potencialas galės būti panaudotas struktūruojant nestandartinius projektus.
 

Norėtum dirbti organizacijoje, kurioje galėtum siekti ambicingiausių tikslų? Susipažink su laisvomis pozicijomis „Swedbank“ karjeros puslapyje: https://swedbank.lt/about/careers/career.
 
 

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.