Lietuviai planuoja atostogas: pasiryžę išlaidauti ir nori įspūdžių

2021-05-07

Pandemija gerokai pakeitė lietuvių atostogų planus bei lūkesčius. Ženkliai sumažėjo planuojančių atostogoms rinktis sodybas, kaimus ir vandens telkinius. Susiruošę atostogauti šiemet lietuviai dažniausiai tikisi ištrūkti iš įprastos aplinkos ir ketina vykti prie jūros, į užsienio kelionę ar kurortus, įgyti naujų patirčių bei yra pasiryžę atostogoms skirti daugiau finansų nei įprasta, rodo gyventojų apklausa.

  • Norinčių vasarą atostogauti sodybose per metus sumažėjo nuo 35 iki 25 proc.
  • Daugėja gyventojų, kurie per atostogas nori vykti į užsienį, pamatyti naujas šalis, ilsėtis šiltesnio klimato šalyse
  • Galimybę išsimiegoti, kaip svarbiausią atostogų atributą, prieš trejus metus įvardino 22 proc. apklaustųjų, o dabar tik 14 proc.
  • Atostogas su jūra ir vandens telkiniais dažniau sieja mažesnių miestų ir kaimo vietovių gyventojai. Apsilankymą užsienio šalyje dažniau įvardija aukščiausio išsimokslinimo ir didesnių pajamų grupės atstovai bei didmiesčių gyventojai.
  • 6 iš 10 šalies gyventojų per atostogas išleidžia daugiau nei įprasta.
  • Du kartus didesnį biudžetą atostogoms ketina skirti 38 proc. apklaustųjų, tris – 17 proc., o keturis ir daugiau kartų per atostogas išleis 8 proc. gyventojų. Pastarasis rodiklis prieš trejus metus siekė 4 proc.
atostogos
Parengta remiantis reprezentatyviu „Swedbank“ užsakymu atliktu gyventojų nuomonės tyrimu, kurio metu apklausta po 1000 respondentų nuo 18 iki 75 metų Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje, bei „Swedbank“ Finansų instituto vadovės Juratės Cvilikienės įžvalgomis.
 
Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.