2023 m. vasaros Europos festivalių gidas

2023-05-26

Daugelis iš mūsų vasaros neįsivaizduoja be muzikos ir meno renginių, todėl puiku, jei ilgai lauktą kelionę galite suderinti su nepakartojama patirtimi festivalyje.

Šių metų vasarą visoje Europoje galima vadinti festivalių sezonu. Nors vietinių renginių organizatoriai džiugina turtinga kultūrine programa, keliaujant taip pat norisi pasisemti naujų patirčių. Apie tokius festivalius kaip „Roskilde“, „Tomorrowland“ ar Brėgenco operos festivalis Austrijoje esame girdėję ne kartą, todėl šį kartą surinkome mažiau girdėtus, bet ne mažiau įdomius muzikos ir meno nuotykius įvairiose Europos šalyse.

Klasikinė muzika ir opera

Veronos operos festivalio šimtmetis Italijoje (06 19–09 09)

100-ojo festivalio Veronos arenoje proga "Fondazione Arena di Verona" paskelbė programą beveik visai vasarai. Festivalyje galima aplankyti daugiau nei 50 skirtingų operos spektaklių, kurie per 100 metų sulaukė aukščiausių lankytojų ir kritikų įvertinimų. Ypatingo žavesio ir magijos renginiui suteikia senovės romėnų amfiteatras, leidžiantis nusikelti į praeitį ir tuo pat metu mėgautis klasikinės bei šiuolaikinės operos šedevrais.

Savonlinos operos festivalis Suomijoje (07 01–07 30)

Savonlinos operos festivalis – tikra žvaigždė Suomijos vasaros kultūros renginių kalendoriuje. Viduramžių pilies teritorijoje festivalio lankytojų laukia operos šventė – nuo klasikos iki premjerų ir užsienio spektaklių, kuriuose pasirodys pasaulinio garso atlikėjai.

„Aix-en-Provence“ operos muzikos festivalis Prancūzijoje (07 04–07 24)

Tris savaites vaizdingame Provanso mieste vyksiančiame festivalyje „Festival d'Aix-en-Provence“ galėsite mėgautis operos ir klasikine muzika. Jūsų laukia specialiai festivaliui kuriami operos pastatymai, taip pat iki šiol negirdėtos koncertinės programos su pasaulinio garso atlikėjais, muzikantais, režisieriais, orkestrais, dirigentais ir kompozitoriais.

Džiazas

Montrė džiazo festivalis Šveicarijoje (06 30–07 15)

Montrė džiazo festivalis kasmet vyksta ant Ženevos ežero kranto. Festivalio vieta – puiki kelionių kryptis, nes tuo pat metu galite mėgautis Alpių ir Ženevos ežero vasaros magija bei tyrinėti Lavaux vynuogynus. Be to, muzikinį džiazo nuotykį papildo ir kiti muzikos žanrai – bliuzas, rokas, soulas.

Šiaurės jūros džiazo festivalis Nyderlanduose (07 07–07 08)

Šiaurės jūros džiazo festivalis vyksta Nyderlanduose, Roterdame ir yra didžiausias uždarų patalpų muzikos festivalis pasaulyje, kuriame per tris dienas galima susipažinti su džiazo muzikos praeitimi, dabartimi ir ateitimi. Kartu su džiazo muzika čia skamba ir daug kitų žanrų, pavyzdžiui, bliuzas, soulas, funkas ir net hiphopas bei populiarioji muzika.

„Jazz à Juan“ Prancūzijoje (07 10–07 21)

Festivalis „Jazz à Juan“ kasmet vyksta idiliškame pakrantės miestelyje Juan-les-Pins, kuriame džiazo, bliuzo ir soulo muzika derinama su unikalia Viduržemio jūros regiono atmosfera. Festivalio metu galite apsilankyti keliuose nemokamuose koncertuose, taip pat mėgautis džiazo muzika meno parodose ir gatvės pasirodymuose. 

Dar prieš prasidedant festivaliui miestas nušvinta – gatvėse žygiuoja orkestrai, džiazo klubuose rengiamos specialios programos, vyksta unikalios meno parodos. Papildomas privalumas – Viduržemio jūros perlas Nica nuo festivalio miesto nutolęs vos per pusvalandį kelio automobiliu.

Šiuolaikinė muzika

Šeimos muzikos, meno ir teatro festivalis Didžiojoje Britanijoje „Latitude“  (07 20–07 23)

„Latitude“ festivalis siūlo unikalias muzikos, meno ir kultūros patirtis. Nesvarbu, ar esate muzikos, meno ar teatro mylėtojas, ar kartu su šeima ieškote nepamirštamų įspūdžių, „Latitude“ festivalio programoje kiekvienas ras kažką sau. 

Festivalio vieta yra už dviejų valandų kelio nuo Londono, todėl tai gali tapti puiki proga susipažinti su unikalia Didžiosios Britanijos gamta ir žavingais kaimeliais už didmiesčių ribų.

„Sziget“ muzikos festivalis Vengrijoje (08 10–08 15)

Ar žinojote, kad įspūdingą festivalį galite rasti ir Budapešte? Penkias dienas Budapešto Óbudos saloje galėsite mėgautis ne tik įvairiausiais muzikos žanrais, bet ir dar niekur nematytomis meno instaliacijomis bei kitais kultūriniais renginiais. 

Be to, šiemet „Sziget“ programą papildo tokios pasaulinės žvaigždės kaip Billie Eilish, David Guetta, „Florence + The Machine“, „Imagine Dragons“, Macklemore, „Mumford & Sons“ ir daugelis kitų muzikantų.

„Pukkelpop“ festivalis Belgijoje (08 17–08 20)

„Pukkelpop“ – įdomus muzikos festivalis Belgijoje, Haselto mieste, garantuojantis gerą nuotaiką ir nepakartojamą muzikinę patirtį kiekvienam lankytojui. Įvairialypė programa su popmuzikos, roko, alternatyvios ir elektroninės muzikos žvaigždėmis bei visiškai negirdėtais muzikantais sukuria įelektrintą atmosferą, kuriai neįmanoma atsispirti. 

Šiemet čia taip pat galima išgirsti tokius muzikos pasaulio milžinus kaip Billie Eilish, „The Killers“, Angele, „Florence + The Machine“, Macklemore, Anne-Marie, „Yungblud“ ir net „Limp Bizkit“.

Menas ir architektūra

Venecijos architektūros bienalė Italijoje (05 20–11 26)

Kodėl nesuderinus romantiškos kelionės į Veneciją su nepakartojama patirtimi viename prestižiškiausių meno ir architektūros renginių, kuris vyksta tik kartą per dvejus metus? Venecijos bienalėje atsiskleidžia visų meno formų raiška – nuo įspūdingų šiuolaikinio meno parodų, puošiančių istorinius paviljonus, iki apmąstymus skatinančių teatro spektaklių ir kerinčių kino kūrinių.

Šiemet Venecijos architektūros bienalėje jau dešimtą kartą su nacionaliniu paviljonu dalyvaus ir Latvija, todėl šią svarbią sukaktį kartu su mūsų ir kitų šalių menininkais bei architektais galėsite švęsti nuo gegužės iki lapkričio pabaigos.

Prahos kvadrienalė Čekijoje (06 08–06 18)

Šiemet teatro ir scenografijos meno gerbėjai turi puikią galimybę apsilankyti Prahos kvadrienalės festivalyje, kuris vyksta tik kartą per ketverius metus. Festivalio programoje bus galima pamatyti daugiau nei 300 scenografijos ir teatro architektūros darbų, kuriuos sukūrė menininkai iš daugiau nei šimto šalių. Skirtingai nei ankstesniais metais, šį kartą festivalio lankytojai galės stebėti teatro dizaino ir scenografijos kūrinius gyvoje ar natūralioje meno kūrinio – spektaklio – aplinkoje.

Orhuso meno, muzikos ir teatro festivalis Danijoje (08 25–09 03)

Orhuso festivalis – neįtikėtina meno ir kultūros šventė visai šeimai, siūlanti įvairiausių patirčių. Nuo koncertų po atviru dangumi vaizdingose aikštėse, iki susimąstyti verčiančių meno parodų ir nuostabių gatvės pasirodymų. Nesvarbu, ar esate meno entuziastas, muzikos mylėtojas, ar tiesiog norite pasimėgauti įvairia kultūrine programa, Orhuso festivalis žada nepamirštamų džiaugsmo ir įkvėpimo akimirkų kiekvienam jo dalyviui.

Pasirūpinkite ramia kelione iš anksto

Keliaudami pasirūpinkite savo saugumu – pasiimkite su savimi auksinę kredito kortelę. Į ją įtrauktas kelionės draudimas, kuris pasirūpins visa šeima.

Turint kredito kortelę, dauguma jūsų pirkinių bus apdrausti ir Lietuvoje, ir užsienyje, ir internetinėse parduotuvėse. Be to, neplanuotų išlaidų atveju galėsite pasinaudoti kredito limitu, kurio laikotarpis be palūkanų gali trukti iki 40 dienų. Jei norėsite apsipirkti vietos turgavietėse, visame pasaulyje galite išsigryninti iki 500 eurų grynųjų be komisinio mokesčio.

Pasinaudokite specialiu pasiūlymu ir keliaukite saugiai. Iki birželio 30 d. pateikite paraišką auksinei kredito kortelei gauti ir iki rugsėjo pabaigos nemokėkite išdavimo ir mėnesinių mokesčių.

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.