8 patarimai apie finansus ir atostogas

Pradėti planuoti atostogas rekomenduojama prieš metus. Skamba absurdiškai? Galbūt, bet tai ne tik padeda tinkamai suplanuoti savo laiką, bet ir nemažai sutaupyti. Vis dėlto kai kuriuos finansinius dalykus verta žinoti, net jei keliauti į užsienį ruošiatės jau rytoj...

Lengva piniginė - rami galva. Vežtis į užsienį grynuosius pinigus tampa nepopuliaru. Banknotų neprigrūsta piniginė leidžia jaustis saugiau, be to, taip, remiantis sąskaitos išrašu, paprasčiau susekti patirtas išlaidas kelionės pabaigoje.  Tačiau turėti grynųjų vis dėl to verta. Keisti pinigus geriausia dar Lietuvoje ir ne dešimt minučių prieš išvykimą. Iš anksto tuo susirūpinus, galima pasinaudoti geriausiu dienos keitimo kursu, ypač, jei suma yra didesnė. Keisdami didesnę sumą taip pat galite išvengti daugkartinio valiutos keitimo mokesčių, kuriuos gali taikyti valiutos keityklos. Tačiau persistengti taip pat nereikėtų - jei liks daug nepanaudotos valiutos, ją vėl teks keisti į eurus, o tai gresia nuostoliais. Jei visgi tenka nešioti didesnę grynųjų sumą, saugiau bus ją išskaidyti dalimis ir laikyti skirtingose vietose.

Bankomatai dirba ne už „ačiū". Jei viešint užsienyje prireikia grynųjų, visuomet galima pasinaudoti bankomatais, daugelyje šalių jų tinklas yra gerai išvystytas. Tačiau verta žinoti, kad atliekant tokią operaciją, teks pakloti mokestį, kuris siekia apie 2 proc. nuo bankomate išimamos sumos. Pavyzdžiui, išsiimant 100 eurų, bankas nurašys apie 2 eurus. Tiesa, keliaujantys po Šiaurės Europą ir turintys vieno iš Lietuvoje veikiančių Skandinavijos šalių banko kortelę nuo tokio mokesčio bus „atleisti", jei tik naudosis savo banko bankomatu.

Mažmožiams kortelė gali netikti. Patogiausiai užsienyje atsiskaitysite kortele - taip negresia nei valiutos keitimo, nei pinigų gryninimo bankomate mokesčiai. Net vagystės atveju nukentėsite tik morališkai, jei nepamiršite jos operatyviai užblokuoti. Tiesa, kartais kortelė gali būti bejėgė, jei perkama už nedidelę sumą. Kai kuriose mažose Europos šalių parduotuvėse prekeiviai kortelėmis aptarnauja tik perkančius už 10 eurų ar daugiau. Pasitaiko atvejų, ypač egzotiškose šalyse tokiose kaip Libija ar Kambodža, kai lietuviška kortelė gali apskritai neveikti, nes jai taikomi apribojimai. Tad vykstant už Europos ribų, pravartu prieš tai susisiekti su savo banku ir pasitikrinti, ar kortelė ten tikrai veiks.

Dvi geriau nei viena. Kelionėje pravartu turėti keletą kortelių - debetinę ir kreditinę. Ir ne vien dėl saugumo, kai praradus vieną, vis tiek turėsite išeitį ir neliksite be skatiko. Daugeliu atveju kreditinė kortelė garantuoja sveikatos draudimą jos savininkui ir šeimos nariams ir tai papildomai nieko nekainuoja. Be to, kreditinėms kortelėms taikomos specialios lėšų apsaugos programos. Taip pat ši kortelė nepakeičiama, kai tenka rezervuotis skrydžio bilietus, viešbutį ar automobilį. Tiesa, tai darant egzotiškų šalių interneto kavinėse, verta būti apdairiems. Jūsų asmeninius duomenis gali sužinoti nepageidaujami asmenys. Tad saugiau bus, jei tokias paslaugas užsakys namuose likę artimieji, žinantys jūsų kredito kortelės duomenis. Pavyzdžiui, būdami užsienyje ir rezervuodami lėktuvo bilietus, elektroniniu paštu nusiųskite reikiamą informaciją namiškiui ar draugui, ir tegul jis pasirūpina bilietais. Taip išvengsite nereikalingos rizikos.

Saugu, bet brangiau. Atsargiems turistams pravartūs yra ir kelionės čekiai. Pagrindinis privalumas - juos praradus, čekiais negalės pasinaudoti kitas asmuo. Pamesti arba pavogti čekiai, informavus apie tai kelionės čekių kompensavimo tarnybą, nemokamai keičiami į naujus. Kai kuriose šalyse jais galima apmokėti viešbučio arba restorano sąskaitą, atsiskaityti parduotuvėje. Mokėdami kelionės čekiais, grąžą gausite grynaisiais, o keičiant kelionės čekius, valiutos kursas paprastai būna palankesnis negu keičiant grynuosius. Nepanaudotus čekius galite vėl iškeisti į pinigus arba pasilikti kitai išvykai. Vis dėlto nors tai labai patogi priemonė keliaujant, verta žinoti, kad kelionės čekiai priimami ne visur, o jų išgryninimo mokesčiai yra didesni nei atsiskaitant kreditine kortele.

Tegul bankas žino. Prieš išvykdami, įsiveskite į telefoną arba užsirašykite svarbiausius kontaktus, kurie pravers ištikus bėdai. Ambasados ar konsulatai pagelbės kritinėje situacijoje, o paskambinę bankui, galėsite greičiau ir paprasčiau išspręsti problemas su savo kortelėmis. Nepalikite savo kortelių naudotis šeimos nariams ar giminaičiams ir, jei turite savo vadybininką banke, informuokite jį apie planus išvykti į užsienį. Jei banko sistemos fiksuoja atsiskaitymus tuo pačiu vardu skirtingose šalyse, toks atvejis registruojamas ir informacija perduodama kliento vadybininkui. Jei vadybininkui nepavyksta susisiekti su klientu, apribojamos tam tikros operacijos kortelėmis, siekiant apsaugoti kliento pinigus, kol bus išsiaiškinta situacija.

Finansiniai įsipareigojimai ir per atostogas. Jei turite finansinių įsipareigojimų ar tiesioginio debeto sutartis, prieš išvykdami pasirūpinkite, kad sąskaitose, nuo kurių vykdomi automatiniai mokėjimai, būtų pakankamas lėšų likutis. Atostogų malonumai gana lengvai susuka galvą daugeliui, ir atsipalaidavus nuo kasdienių rūpesčių, apie mėnesines įmokas įmanoma ir pamiršti. Tad kelionėje svarbu atidžiai sekti išlaidas ir esant galimybei pasitikrinti banko sąskaitą, taip užkirsite kelią kuriozui, kai suvenyrų parduotuvėje „netyčia" išleidote būsto paskolos įmoką.

Atsarga gėdos nedaro. Tai, jog prieš vykstant į užsienį verta pasitikrinti dokumentų galiojimo datas, žino daugelis, tačiau kartais pamiršta, jog tai galioja ir kredito bei debetinėms kortelėms. Pasibaigus galiojimo datai, atsiskaitymas kortelė automatiškai sustabdomas. Dar prasčiau, jei pametami ar pavagiami dokumentai. Kad netektų rautis plaukų nuo galvos, pasidarykite jų kopijas ir skanuotas versijas atsiųskite sau elektroniniu paštu. Kopijos neatstos tikrų dokumentų, tačiau tikrai padės paspartinti naujų išdavimą ambasadose.

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.