Keliauti sumaniau = keliauti taupiau

2023-07-19


Jei pastaruosius metus vis daugiau lėšų išleidžiate būtiniesiems poreikiams, pavyzdžiui, maistui, kurui, mokėdami už pabrangusias komunalines paslaugas, tai pramogos, prabangos prekės ir kelionės, greičiausiai, ne kartą atsidūrė dalykų, kurių gali tekti atsisakyti, sąraše. Tik ar tikrai atsisakyti kokybiško poilsio yra vienintelė išeitis? Štai keletas patarimų, kaip galėtumėte keliauti sumaniau, tai yra ir taupiau, bet ne prasčiau.

BIUDŽETO PLANAS. Įvertinkite, kiek atsieis transportas (iki atostogų lokacijos ir joje), nakvynė. Numatykite, kiek galite išleisti pramogoms, maistui ir būtinai vieną biudžeto dalį suplanuokite nenumatytoms išlaidoms kelionėje. Susidarykite atitinkamą taupymo planą.

NARŠYKITE „INCOGNITO“. Ieškodami skrydžių internete, naudokite naršyklėje esantį privataus naršymo „Incognito“ režimą. Su juo oro linijos negalės Jūsų atpažinti ir nuolat kelti to paties skrydžio kainas.

„PLAUKITE“ PRIEŠ SROVĘ. Venkite kelionių sezono metu. Pasidomėkite, kada pasirinktoje šalyje baigiasi piko sezonas ir kelionei rinkitės šį laikotarpį. Lietuvių mėgstamos pietų šalys dar ir rudenį džiugina šiluma!

LYGINKITE KAINAS. Ieškodami kelionės bilietų ar apgyvendinimo vietų būtinai jas palyginkite specialiose kainų palyginimo svetainėse. Atminkite, kad visi kelionių paketai yra brangesni, todėl sutaupyti galima kelionės maršrutą ir ekskursijas planuojant savarankiškai.
 

jaunimo programa


RINKITĖS SKRYDŽIUS SAVAITĖS VIDURYJE. Bilietų ieškokite anksčiau, nes brangiausi – paskutinės minutės bilietai. Rinkitės skrydžius antradienį–ketvirtadienį vakarais – pastarieji yra pigiausi.

ORO UOSTAS. Kartais pasirinkus nuo kelionės tikslo labiau nutolusį oro uostą sutaupysite net atskaičiavę kelionės nuo oro uosto iki galutinio tikslo išlaidas. Oro uoste kainos nedžiugina, todėl turėkite užkandžių iš namų.

NAKVYNĖ. Vietoje viešbučio galite rinktis svečių namus ar hostelius. Gal seniai svajojate apie nakvynę gamtoje? Pasiimkite palapinę ir apsistokite kempinge. Kempinguose įprastai yra ir dušai, ir virtuvėlės, todėl išvengsite nepatogumų. Taip pat galite užsiregistruoti www.couchsurfing.com ir vykti „į svečius“.

GĖRIMAI. Visada su savimi turėk gertuvę vandeniui ir kavai/arbatai. Daugumoje vietų geriamo vandens galite gauti nemokamai, o kavą išsinešdami savo puodelyje mokėsite mažiau. Labiausiai už šį tvarų sprendimą padėkos Žemė!

MAISTAS ir PIRKNIAI. Gaminkite maistą patys. Venkite turistinių parduotuvėlių ir apsipirkinėkite ar valgykite atokesnėse nuo centro vietose. Rekomenduojama prieš kelionę atlikti namų darbus – pagal klientų atsiliepimus programėlėje „Google Maps“ išsirinkite ir pasižymėkite patikusias vietas. Turguose ar turistams skirtose krautuvėse drąsiai derėkitės, po derybų kaina gali mažėti net kelis kartus.

EKSKURSIJOS. Daugumoje didesnių pasaulio miestų vyksta nemokamos ekskursijos pėsčiomis (angl. Free walking tours). Stenkitės į šį turą patekti pirmąją kelionės dieną ir išgirsti visus geriausius patarimus vietovei tyrinėti. Nepamirškite, kad registracijos į tokias ekskursijas vyksta iš anksto.

Jei ketinate vykti į konkrečius renginius ar turistinius objektus, prieš tai pasidomėkite bilietų politika – galbūt atrasite nemokamų ar su specialia nuolaida.

ALTERNATYVOS. Jeigu išsvajotoji kelionių kryptis yra per brangi, paieškokite pigesnių alternatyvų. Pavyzdžiui, nuostabiajai Italijai gamtovaizdžiu ir kultūriniu paveldu nenusileidžia Kroatija, o kelionės išlaidos bus kur kas mažesnės. Nerkite į paieškas internete ir atlikite namų darbus.

 

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.