Populiariausios žiemos kelionių kryptys: kur ieškoti naujų įspūdžių ir kaip keliauti saugiai

2023-12-07

Orams atšalus vieni svajoja apie smėlėtus paplūdimius, kiti – apie snieguotus kalnus. Lietuviškos žiemos nepasižymi nei vienu, nei kitu, tad įspūdžių ieškoti tenka svetur. Tačiau kartais kelionės apkarsta dėl traumų, vėluojančių skrydžių ar ilgapirščių piktadarysčių. „Swedbank“ duomenimis, vidutinė kelionių draudimo žala šįmet siekė 519 eurų.

Patyrę keliautojai žino – apsieiti be nemalonumų ir kelionių sutrikimų kartais nepavyksta. Kai kurių jų nuostolių sumos gali siekti kelis šimtus eurų, tačiau pasitaiko ir tokių situacijų, kai nuostoliai skaičiuojami tūkstančiais. Keliauti daug ramiau žinant, kad tokiu atveju žalą gali atlyginti draudimas.

Kelionių organizatoriaus „Novaturas“ komunikacijos vadovė Miglė Bielinytė dalijasi populiariausiomis žiemos kelionių kryptimis bei pastebi, kad žiemą išsiilgę saulės lietuviai dažnai renkasi kurortus, kuriuose gali pasimėgauti malonia šiluma. Tačiau didelio populiarumo sulaukia ir kalnuoti slidinėjimo kurortai.

Žiemos džiaugsmų kryptys

Austrija


1. Austrija – puikus pasirinkimas žiemos sporto naujokams

Austrija yra itin populiariausių pasirinkimų tarp slidinėtojų. Ši šalis garsėja puikiais slidinėjimo kurortais, kurie siūlo ne tik puikias trasas, bet ir nuostabų gamtos grožį. Ypatingai patrauklus žiemos kelionių tikslas Austrijoje yra Zalcburgo regionas. Čia galima rasti daugybę slidinėjimo kurortų, tinkamų pradedantiesiems bei patyrusiems slidininkams, o taip pat – ir snieglenčių sporto mėgėjams. Zalcburgo regionas apsuptas jaukiais kalnų miesteliais, tad slidinėjimo kurortai patiks ir tiems, kurie tiesiog nori praleisti laiką žiemos pasakos apsuptyje.

2. Italija – daugybė slidinėjimo trasų ir SPA malonumai

Italija, žinoma dėl savo kultūros, istorijos ir virtuvės, žiemos metu atskleidžia kitą savo veidą. Italijoje yra daugiau nei 300 slidinėjimo kurortų, kurie siūlo puikias trasas tiek pradedantiesiems, tiek patyrusiems slidininkams. Kalnų viršūnės, pasiekiančios net 3000 metrų aukštį, pritraukia žiemos sporto entuziastus iš viso pasaulio. O norintiems atgauti jėgas verta išbandyti kalnuose įsikūrusius SPA kurortus bei gydančias termines pirtis. 

3. Prancūzija – patiks ir patyrusiems slidininkams 

Prancūzijos slidinėjimo kurortai nustebins ir ne pirmą kartą keliaujančius po snieguotus kalnus. Baltu sniegu padengtos Prancūzijos Alpės siūlo puikias slidinėjimo trasas bei nuostabius peizažus. Čia įsikūrę daugiausia slidinėjimo kurortų Europoje, įskaitant aukščiausią Prancūzijos kalną Monblaną. Didžiausias pasaulio slidinėjimo regionas „Trys slėniai“ apjungia daugiau nei 600 km aukščiausios kokybės trasų. Be to, Prancūzija puikiai tinka norintiems pajausti Kalėdų dvasią. Tiesa, tą geriausia daryti ne kalnuose, o mieste. Paryžius pasipuošia įspūdinga kalėdine eglute, šviečiančiomis girliandomis, o skonius ir kvapus žadina tradicinis turgus.

Kelionių kryptys išsiilgusiems saulės

Madeira


1. Egiptas – puikūs kurortai už patrauklią kainą

Egiptas yra puikus žiemos kelionių tikslas tiems, kurie trokšta šilumos, nes šioje šalyje žiema yra šilta ir saulėta. Egiptas garsėja savo kurortais, plačiu viešbučių pasirinkimu ir optimaliu kainos bei kokybės santykiu. Tai geras pasirinkimas ir norintiems kultūrinės kelionės. Egipte yra keletas žymiausių istorinių vietų Žemėje: Gizos piramidės, Sfinksas, Karnako šventykla ir Karalių slėnis. Šių senovės stebuklų tyrinėjimas yra tarsi laiko mašina į senovės civilizacijų paslaptis ir didybę.

2. Madeira ir Kanarų salos – pabėgimas į rojų

Žiemos kelionė į Madeirą ir Kanarų salas yra puiki galimybė pabėgti nuo šaltos žiemos ir mėgautis subtropiniu klimatu, kuris yra palankus visus metus. Tai puikus pasirinkimas tiems, kurie mėgsta ramų poilsį bei užburiančius gamtos vaizdus.  Šios salos garsėja nuostabiais kraštovaizdžiais: gausi gėlių įvairovė Madeiroje, įspūdingas vulkanas Teidė Tenerifėje, kaimai ir kalnų takai Gran Kanarijoje. Tačiau aktyvaus poilsio mėgėjai taip pat ras veiklos – šios vietovės gali pasiūlyti žygių kalnuose, miškuose, vandens sporto ir daugybę kitų aktyvių pramogų.

3. Norintiems egzotikos: kylanti žvaigždė – Vietnamas

Vis labiau populiarėjanti kelionės kryptis yra Vietnamas. Vietnamas pasižymi įvairia gamta bei turtinga kultūra ir kulinarija, tad tai puikus pasirinkimas keliautojams, norintiems ne tik šilumos, bet ir naujų patirčių. Vietname galima pasivaikščioti per palmių giraites, mėgautis balto smėlio paplūdimiais ir išbandyti vietinę virtuvę. Šis Azijos kraštas žavi keliautojus ne tik savo šiltu subtropiniu klimatu bet ir paslaptingomis vietovėmis, kultūriniais renginiais bei draugiškais žmonėmis.

Kelionės draudimas: kokio jo reikia?

Bandant nuspręsti, kokio kelionės draudimo prireiks, reikėtų atsižvelgti į planuojamas veiklas. Pasirinkus ramų poilsį egzotiškoje gamtoje, pasivaikščiojimus kalnų takeliais bei mėgavimąsi vietinėmis virtuvėms, greičiausiai pakaks įprasto kelionių draudimo. Jis apima medicininės pagalbos išlaidų, nelaimingų atsitikimų bei civilinės atsakomybės ir teisinės pagalbos draudimą. 

Apdraustieji tokiu atveju draudžiami iki 750 tūkst. eurų siekiančia medicininės pagalbos draudimo suma bei iki 10 tūkst. eurų nelaimingų atsitikimų ir iki 10 tūkst. eurų civilinės atsakomybės ir teisinės pagalbos draudimo sumomis. Keliautojai gali papildomai pasirinkti ir su daiktų bei kelionės sutrikimų draudimą. 

Tuo metu aktyvias pramogas mėgstantys keliautojai gali pasirinkti ir papildomas apsaugas – padidintos rizikos veiklos bei apsaugą sporto kelionei. Pastaroji praplečia asmeninių daiktų ir kelionės sutrikimo draudimo apsaugą. Papildoma suma bus apdrausta sporto įranga, draudimas galios, jei sporto centro trasos, kurios yra kelionės tikslas, bus uždarytos dėl oro sąlygų.

Padidintos rizikos veiklos apsaugą verta rinktis, jei planuojama užsiimti padidintos rizikos ar ekstremalaus sporto veikla. Pavyzdžiui, slidinėjimu kartu su kompanionu neoficialiose trasose, nėrimu giliau nei į 10 m gylį, kopimu į kalnus 4 500–5 500 m aukštyje virš jūros lygio. Išsamesnę informaciją apie draudimo sąlygas rasite draudimo taisyklėse.

Kelionių draudimu galima pasirūpinti ir įsigijus „Swedbank“ kredito kortelę, nes kelionės draudimas yra įtrauktas į kortelės paslaugas. Be to, šis kelionių draudimas galios ir kartu su jumis keliaujantiems šeimos nariams – sutuoktiniui ar partneriui, 18 metų nesulaukusiems vaikams bei anūkams. Jei kartu keliaujantys vaikai ar anūkai yra nuolatinių studijų studentai, tuomet jų amžius gali būti iki 21 m. imtinai.  Tiesa, klasikinė, auksinė bei „Platinum“ kortelės turi skirtingus draudimo apsaugų lygius, tad juos įvertinti reikėtų prieš įsigyjant kortelę.

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.