Papildomas kaupimas pensijai: kas mus labiausiai skatina tai daryti?

2021-12-22

Bent 1 iš 3 lietuvių papildomai kaupia pensijai vienu iš šių būdų: taupydamas pinigus banko sąskaitoje, nukreipdamas lėšas į III pakopos pensijų fondą arba savarankiškai investuodamas. Pozityviai vertiname ir papildomam kaupimui valstybės suteikiamas paskatas.

  • 20 proc. lietuvių aktualiausia papildomo kaupimo nauda – gyventojų pajamų mokesčio lengvata, kuri leidžia susigrąžinti iki 300 eurų nuo per metus sumokėtų įmokų. 
  • 19 proc. mūsų kaupti paskatintų stabilios kaupimo sąlygos, kurios nesikeistų bent 10 metų. 
  • 14 proc. lietuvių aktualia papildomo kaupimo naudą laiko papildomą piniginę keliasdešimties eurų per mėnesį paskatą. 
  • 13 proc. šalies gyventojų palankiai vertintų galimybę lėšas senatvei kaupti investicinėje sąskaitoje, kurioje nebūtų skaičiuojamas pajamų mokestis už investicinį lėšų prieaugį. Dar 9 proc. papildomai savo senatvei kaupti skatintų garantuotos nedidelės palūkanos.
  • Visas paminėtas skatinimo priemones aktualiomis laiko 29 proc. lietuvių.
  • Siekiant, kad išmokos senatvėje sudarytų apie 70–80 proc. buvusio pajamų lygio, rekomenduojama papildomų lėšų nukreipti į III pakopos fondus ar kitas investicines ir taupymo priemones.
infografikas  

Parengta remiantis „Swedbank“ Finansų instituto užsakymu atliktu gyventojų tyrimu, kurio metu apklausta 1 010 18-75 metų gyventojų, bei „Swedbank investicijų valdymo“ direktoriaus Tado Gudačio įžvalgomis. 

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.