Kodėl pandemijos akivaizdoje tvariai investuojantys fondai prarado mažiau?

Kodėl pandemijos akivaizdoje tvariai investuojantys fondai prarado mažiau?
Tomas Bakutis, „Swedbank investicijų valdymas“ fondų valdytojas
2020-04-27

Koronavirusas gerokai supurtė pasaulio finansų rinkas, kurios sureagavo staigiu kritimu. Per pirmąjį šių metų ketvirtį pasaulio akcijų indekso vertė sumenko 19 proc., o neramumai neaplenkė ir obligacijų bei žaliavų rinkų. Tiesa, nuo balandžio pradžios pasaulio akcijos atsitiesė daugiau kaip 12 proc. Kaip su šiuo išbandymu susidorojo tvarių investicijų kryptis, kuri pastaruosius kelerius metus sulaukdavo vis daugiau investuotojų dėmesio?

Remiantis įtakingos JAV investicijų analizės ir reitingavimo kompanijos „Morningstar“ atliktu pirmojo šių metų ketvirčio rezultatų palyginimu, atsakingai investuojantys fondai pagal savo rezultatus pralenkė kitus biržoje prekiaujamus fondus (ETF).

Šią tendenciją patvirtina ir mūsų atlikta „Swedbank“ II pakopos pensijų fondų investicijų analizė. Pagal tvarumo principus investuojančių akcijų fondų krepšelis savo rezultatais daugiau kaip 2 procentiniais punktais aplenkė kitų į akcijas investuojančių fondų grąžos vidurkį. Pasaulio biržose smunkant investicinių priemonių kainoms, į II pakopos fondus įtraukti tvariai investuojantys akcijų fondai padėjo „Swedbank“ pensijų fondų dalyviams išsaugoti beveik 10 milijonų eurų.

Pasaulyje išplitęs koronavirusas ir valstybių atsakas į jį skirtingai paveikė įvairias ekonomikos sritis. Labiausiai nukentėjo išteklius išgaunančios energetikos sektoriaus įmonės, tuo metu sveikatos ar IT sektoriai patyrė santykinai nedidelę žalą. Fondai, investuojantys pagal atsakingo investavimo principus, savo struktūroje turi daugiau pastarųjų dviejų sektorių įmonių akcijų, o investicijos į naftą ir dujas išgaunančias bendroves sudaro mažesnę jų investicijų dalį. Tai viena iš priežasčių, kodėl tvariai investuojančių fondų vertės sumenko mažiau, palyginus su įprastais fondais.

Atsakingo investavimo svarba augo dar gerokai prieš tai, kai prasidėjo dabartinis finansų rinkų nuosmukis. Fondų valdytojai ir kiti investuotojai vis aktyviau ieškojo įmonių, skiriančių reikiamą dėmesį klimato kaitos, gerosios valdymo praktikos ir socialinėms temoms. Pavyzdžiui, praėjusias metais visame pasaulyje naudojamų akcijų, obligacijų ir kitų investicijų indeksų formavimo kompanijos „MSCI Inc.“ atliktos apklausos duomenimis, net 95 proc. dideliu finansiniu turtu disponuojantys (HNWI) jaunosios kartos investuotojai domisi tvariu investavimu. Todėl įplaukos į pagal tvarumo principus investuojančius fondus ateityje turėtų tik augti.

Didžiajai daliai pasaulio ir toliau susiduriant su apribojimais, atsakingo investavimo svarba didės, o tvarios veiklos principų besilaikančios įmonės bus paklausesnės investuotojų akyse. Tikėtina, kad atsakingos įmonės karantino metu sieks išlaikyti darbo vietas, skirs reikiamą dėmesį darbuotojų sveikatai, įsitraukimui ir pasitenkinimui užtikrinti, o taip pat sieks sąžiningai vykdyti savo įsipareigojimus klientams ir tiekėjams. Per ilgesnį laiką tai turėtų lemti geresnius jų veiklos rezultatus.

Tikėtina, kad pasaulinė koronaviruso krizė kilstels įmonių požiūrio į tvarumą kartelę dar aukščiau. Be įprastų veiksnių fondų valdytojai, analitikai ir privatūs investuotojai atidžiau vertins įmonių pasiruošimą krizinėms situacijoms, veiklos tęstinumo planus ir, galiausiai, kokį indėlį analizuojamos įmonės įdėjo žmonijai kovojant su pasauline pandemija. Tvari įmonių veikla po šios krizės gali įgauti naujų dėmenų.

Dabartiniai pokyčiai investicijų valdytojus vienaip ar kitaip paskatins persvarstyti ilgalaikes turto valdymo strategijas, įskaitant ir pasiryžimą laikytis atsakingo investavimo principų. Pirmieji rezultatai rodo, kad tvarios investicijos viruso išbandymą atlaikė, todėl jos turėtų išlikti investuotojų akiratyje ir artimiausioje ateityje.

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.