Lietuvių investicijos į „Swedbank Robur“ fondus – 6 mln. eurų

2021-05-27

Didžiausios Švedijos investicijų valdymo bendrovės „Swedbank Robur” valdomi fondai sulaukia vis didesnio Lietuvos investuotojų dėmesio − per kelis mėnesius gyventojai į juos jau yra investavę 6,0 mln. eurų. Remiantis statistika, vidutinė investuojama suma sudaro kiek daugiau nei 2100 eurų, vidutinis investuotojo Lietuvoje amžius siekia 39 metus ir kas antras investuojantis gyvena Vilniuje.

„Pirmąjį šių metų ketvirtį Lietuvos, Latvijos ir Estijos investuotojams pristačiusi 16 fondų, „Swedbank Robur“ sulaukė beveik 14 mln. eurų investicijų iš Baltijos šalių, iš kurių apie 6,0 mln. eurų investavo lietuviai, − sako Pavel Ladziato, „Swedbank“ privačių klientų tarnybos Lietuvoje vadovas.

Pasak jo, pasirinkimas investuoti šiuo metu dar labiau didėja – Baltijos šalyse pristatomi du nauji „Swedbank Robur“ valdomi fondai, kurie investuotojams yra prieinami nuo š. m. gegužės 27 d.

Vienas iš jų, „Swedbank Robur Corporal Bond Europe“, yra obligacijų fondas, daugiausia investuojantis į Europos bendrovių aukštos kredito kokybės obligacijas. Antrasis – „Corporal Bond Europe High Yield“, kuris investicijoms renkasi neinvesticinio reitingo Europos bendrovių obligacijas. 

Pagrindinis dėmesys – kovai su klimato kaita 

Kaip pastebi P. Ladziato, praėjusieji metai tapo įsimintini ne tik dėl pasaulinės pandemijos. Remiantis Jungtinių tautų duomenimis, tai buvo vieni šilčiausių metų pasaulio istorijoje. 

„Swedbok Robur“ patirtis rodo, kad sėkmingos investicijos gali būti suderinamos su tokiais opiais klausimais, kaip klimato krizė, kuri, kaip ir pandemija, yra pasaulinė problema, todėl reikalauja visų valstybių ir rinkos dalyvių bendradarbiavimo“, − komentuoja P. Ladziato.  

Pasak jo, konkretus kovos su klimato kaita pavyzdys − praėjusiais metais „Swedbank Robur“ palaipsniui pardavė visas akcijas tų įmonių, kurios turi interesų Arktyje. Šiame regione aplinka yra itin jautri ir bet kokia žmogaus veikla gali turėti katastrofinių padarinių ne tik vietinei gyvūnijai, bet ir klimatui visame pasaulyje.

„Swedbank Robur“ siūlomų fondų krepšelyje yra 5 fondai, pilnai atitinkantys 2015 m. Jungtinių Tautų Paryžiaus susitarimą dėl kovos su klimato kaita. Lietuvos investuotojai gali įsigyti šiuos kriterijus atitinkančių „Swedbank Robur Access Edge“ fondų vienetų. 

Planuojama, kad per artimiausius penkerius metus visų „Swedbank Robur” fondų investicijos remsis Paryžiaus susitarimu, o iki 2040 m. „Swedbank Robur“ planuoja tapti klimatui neutralia fondų valdytoja.

Fondų turto vertė − 166 mlrd. eurų 

Praėjusiais metais „Swedbank Robur“ paslaugomis naudojosi daugiau nei 4 mln. privačių ir institucinių investuotojų, ir metų pabaigoje bendrovės valdomų fondų turto vertė siekė 166 mlrd. eurų. 

1967 m. veiklą pradėjusioje „Swedbank Robur“ bendrovėje šiuo metu dirba 250 specialistų, kurie valdo 89 investicinius fondus, apimančius visus pasaulio regionus ir svarbiausius verslo sektorius. 

Visi „Swedbank Robur“ fondai laikosi bendrovės atsakingo investavimo politikos, pagal kurią fondams neleidžiama investuoti į iškastinio kuro pramonėje veikiančias įmones, nebent jos turi aiškų žaliosios transformacijos planą. 

„Swedbank Robur“ taip pat neinvestuoja į įmones, kurios veikia ginklų pramonės, pornografijos, tabako ar kanapių industrijose.

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.