Mažinami „Swedbank“ pensijų fondų valdymo mokesčiai padidins gyventojų galimybes sukaupti daugiau

2024-02-19

Nuo šiol gyventojams, kaupiantiems „Swedbank“ II pakopos gyvenimo ciklo fonduose, bus taikomas 0,4 proc. metinis valdymo mokestis, kuris yra mažiausias rinkoje tarp šio tipo fondų. Mažesnis mokestis nuo š. m. vasario 15 d. įsigaliojo automatiškai. 

„Dar 2018 m. pavasarį pirmieji rinkoje gyventojams pasiūlėme kaupti gyvenimo ciklo fonduose ir didžiąją dalį valdomo turto nukreipėme į tvarias investicijas. Tai padėjo pasiekti apčiuopiamą grąžą mūsų fonduose kaupiantiems gyventojams – vertinant pastarųjų 5 metų laikotarpį, 7 iš 8 „Swedbank“ gyvenimo ciklo fondų pirmauja rinkoje pagal pasiektą grąžą.

Pasirinkta investavimo strategija ir didelė dalis kaupti pasirinkusių gyventojų lėmė, kad pirmieji iš pensijų fondų valdytojų pasiekėme 2,5 mlrd. eurų valdomo turto ribą, dėl to įstatymų numatyta tvarka mažiname taikomą valdymo mokestį“, –  sako „Swedbank investicijų valdymo“ direktorius Tadas Gudaitis.

Pasak T. Gudaičio, naujas turto valdymo mokestis bus taikomas visiems „Swedbank“ II pensijų pakopos gyvenimo ciklo fondams – jis sudarys 0,4 proc. per metus ir bus penktadaliu mažesnis už kitų rinkoje veikiančių to paties tipo pensijų fondų taikomą mokestį.

Atsižvelgiant į Pensijų kaupimo įstatymo nuostatas, kai valdomo II pakopos pensijų fondų turto vidutinė metinė lėšų vertė pasiekia 2,5 mlrd. eurų, pensijų kaupimo bendrovė turi taikyti 0,4 proc. metinį turto valdymo mokestį. Pensijų turto išsaugojimo fonde valdymo mokestis nekinta ir išlieka įstatymo nustatytose ribose – 0,2 proc. 

„Swedbank“ II pakopos pensijų fonduose šalies gyventojai šiuo metu yra sukaupę daugiau kaip 2,87 mlrd. eurų turto, o naujas mažesnis turto valdymo mokestis vien šiemet jiems leis sutaupyti apie 2,5 mln. eurų. 

„Swedbank“ II pensijų pakopoje gyventojų sukauptos lėšos per 2023 m. išaugo 29 proc. Šį augimą lėmė reguliariai į fondus pervedamos lėšos, palankiai susiklosčiusi padėtis finansų rinkose ir taikoma investavimo strategija, kurioje didelis dėmesys skiriamas tvarioms investicijoms.

Be to, jau ne vienus metus iš eilės „Swedbank“ II pensijų pakopos fondus pasirenka didesnis gyventojų skaičius nei savo turtą perkeliančių į kitą bendrovę – per 2023 m. jie pasipildė 7,3 tūkst. kaupiančiųjų. Šiuo metu „Swedbank“ II pakopos fonduose kaupia daugiau kaip 557 tūkst. gyventojų, o bendra užimama rinkos dalis pagal valdomą turtą siekia 38,3 proc.

Didžioji dalis „Swedbank“ II pakopos pensijų fondų lėšų yra investuojama į aukštą tvarumo reitingą turinčias finansų rinkos priemones. Taip dalyvių lėšos nukreipiamos į verslus, kurie savo veikloje siekia mažinti poveikį aplinkai ir prisidėti prie klimato kaitos stabdymo ribojant anglies dvideginio emisijas.

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.