„Swedbank“ pensijų fondų dalyvių turtas kirto 2 mlrd. eurų ribą

2021-08-10

Šalies gyventojų pensijai kaupiamų lėšų suma „Swedbank“ II pakopos pensijų fonduose peržengė 2 mlrd. eurų ribą. Visos pensijų fondų dalyvių lėšos nuo šių metų pradžios yra investuotos į tvarų verslą vykdančias įmones, taip prisidedant prie poveikio aplinkai mažinimo ir tvarios plėtros iniciatyvų. 

„Prie spartaus mūsų valdomų pensijų turto augimo prisidėjo dėl didėjančių atlyginimų atitinkamai augančios įmokos, palanki situacija pasaulio finansų rinkose, taip pat stabiliai augantis mūsų klientų skaičius. Teigiamiems grąžos rodikliams vis daugiau įtakos turi ir tvarios investicijos, į kurias nuo šių metų pavasario nukreipta praktiškai 100 proc. mūsų valdomo II pensijų pakopos turto“, – sako Tadas Gudaitis, „Swedbank investicijų valdymo“ direktorius.

„Swedbank“ analitikų skaičiavimu, tvarios investicijos pensijų fondų dalyviams per 2020 m. padėjo papildomai uždirbti 24 mln. eurų. Į tvarias investicijas įgyvendinantį verslą lėšas pradėjusi nukreipti 2019 m., bendrovė šią rotaciją visiškai užbaigė šių metų pavasarį. Nuo šiol visos „Swedbank“ pensijų fondų dalyvių lėšos yra investuojamos į priemones, kurioms, pagal tarptautinę vertinimo metodologiją, yra suteiktas aukštas tvarumo reitingas.

Perėjus prie tvarių investicijų, „Swedbank“ pensijų fondų investicijų portfelį sudarančių įmonių vidutinis anglies dvideginio emisijos (CO2) rodiklis sumažėjo apie 4 kartus – nuo 205 tonų iki 52 tonų CO2, tenkančių 1 mln. JAV dolerių pajamų. Be to, tvarios verslo iniciatyvos apima ne tik tiesioginio poveikio aplinkai mažinimą, bet ir gerąją valdymo praktiką, darbuotojų ar bendruomenių gerovės užtikrinimą. 

Pasak T. Gudaičio, ilgalaikėje perspektyvoje tvarios investicijos turėtų užtikrinti didesnę negu vidutinė rinkoje grąžą, nes į tvarumą orientuotos įmonės susiduria su mažesne jų veiklai kylančia rizika ir pelno didesnį vartotojų bei visuomenės pasitikėjimą.

„Pirmieji iš pensijų fondų valdytojų Lietuvoje perėję prie tvarių investicijų portfelio, siekiame didesnės ilgalaikės grąžos pensijų fondų dalyviams ir tuo pačiu metu suteikiame galimybę kiekvienam kaupiančiajam prisidėti prie aktualių pasaulinių problemų sprendimo“, – teigia T. Gudaitis.

„Swedbank“ II pakopos pensijų fonduose šiuo metu lėšas kaupia daugiau kaip 545 tūkst. šalies gyventojų – tai sudaro apie 40 proc. visų šios pakopos dalyvių. Per visą veiklos laikotarpį „Swedbank“ valdomų pensijų fondų grąža, atskaičius investicijų valdymo mokesčius, siekia daugiau kaip 700 mln. eurų. 

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.