Kaupiame didesnei pensijai: 5 dalykai, kuriuos svarbu žinoti apie III pensijų pakopą

2022-06-08

Papildomas kaupimas III pensijų pakopoje yra vienas iš būdų, kaip užsitikrinti finansiškai saugesnę ateitį. Skaičiavimai rodo, kad per mėnesį šiam tikslui skiriant iki 10 proc. nuo savo pajamų ir kaupiant kelis dešimtmečius, senatvėje galima tikėtis maždaug trečdaliu didesnės pensijos.
 
Pasak „Swedbank investicijų valdymo“ direktoriaus Tado Gudaičio, šiuo metu bendras III pensijų pakopoje kaupiančiųjų šalies gyventojų skaičius siekia apie 80 tūkst., kai kaupiančiųjų II pakopoje skaičius sudaro apie 1,4 mln. Tad papildomą kaupimą pensijai III pakopoje šiuo metu išnaudoja tik maždaug 6 proc. šalies dirbančiųjų. Tiesa, dalis šalies gyventojų pensijai taip pat kaupia, pasirinkę kaupiamąjį gyvybės draudimą.
 
„Kaupimas II pensijų pakopoje yra gera pradžia, norint užsitikrinti didesnes pajamas baigus aktyvią profesinę veiklą. Vis dėlto to gali nepakakti, jei norima gauti tokias pajamas, kurios leistų išlaikyti iki pensijos turėtą pragyvenimo lygį. Todėl kaupimas III pakopoje arba reguliarus lėšų investavimas kitu pasirinktu būdu gali padėti pasiekti finansinį komfortą užtikrinančias pajamas senatvėje, kurios siektų 70 proc. buvusių pajamų“, – teigia „Swedbank“ atstovas.
 
Pasak T. Gudaičio, kaupimas III pensijų pakopos fonduose šalies gyventojams siūlo daugiau lankstumo atliekant mokėjimus, taip pat suteikia galimybę pasinaudoti gyventojų pajamų mokesčio lengvata bei turi kitų privalumų. Štai ką verta žinoti apie III pakopos pensijų fondus.

Galima lanksčiai mokėti įmokas

Į III pakopos pensijų fondą rekomenduojama pervesti apie 5-10 proc. savo mėnesio pajamų. Tokia dalis reguliariai investuojamų pajamų per kelis dešimtmečius būsimą pensiją gali padidinti iki 30 proc.
 
Tačiau jei šiuo metu tokios sumos skirti neturite galimybių, tai ne bėda – pradėkite kaupti nuo mažesnių sumų. Į III pakopos fondus įmokas galima pradėti pervesti ir nedideles sumas, jas bet kada padidinti, o prireikus – ir sumažinti.

Svarbu ne tik dydis, bet ir įprotis

Reguliarus įprotis pervesti įmoką yra labai svarbu. Aišku, norint sukaupti reikšmingesnę sumą, neužteks kas mėnesį pervesti po kelis eurus. Tačiau pavyzdžiui, jei kas mėnesį tam skirsite po 50 eurų, per metus kaupimui III pakopoje būsite iš viso įmokėję 600 eurų.
 
Reguliarus investavimas ilgalaikėje perspektyvoje padeda išlyginti finansų rinkų svyravimų efektą ir leidžia pasiekti geresnės vidutinės grąžos.
 
Be to, priimti sprendimą investuoti mažesnę sumą ilguoju laikotarpiu visada šiek tiek paprasčiau nei iš karto „atsisveikinti“ su didesne suma, kurią galbūt norėtųsi paskirti kitiems poreikiams.

Kiek sukaupsite, labiausiai priklauso nuo jūsų

Ateityje fonde sukaupta suma priklausys nuo pervestų įmokų dydžio, investicijų grąžos ir taikomų valdymo mokesčių bei bendro kaupimo laikotarpio. Du iš keturių veiksnių – pervedamos sumos dydis ir laikotarpis – priklauso nuo kaupiančiojo. Kuo anksčiau pradėsite kaupti ir kuo didesnes įmokas mokėsite, tuo daugiau sukaupsite.
 
Siektina, kad valdymo mokestis būtų iki 1 proc. per metus. Vienintelis veiksnys, kuriam kaupiantysis neturi įtakos – tai rinkų grąža. Ilgametė pagrindinių pasaulio akcijų rinkų grąža siekia apie 9 proc. ir, lėšas investuojant ne vieną dešimtmetį, tikėtina, kad jos atneš teigiamą prieaugį.
 
Vis tik kaupdami pensijų fonduose prisiimate investavimo riziką ir nėra garantijų, kad investicijų vertė padidės, nes praeities rezultatai negarantuoja ateities rezultatų.

Savarankišką kaupimą skatina valstybė

Kaupdami III pensijų pakopoje, galite tikėtis ir valstybės paskatos – pasinaudoti gyventojų pajamų mokesčio lengvata (GPM) ir susigrąžinti iki 20 proc. nuo sumokėtų įmokų. Taigi, per metus maksimali suma, kurią galima susigrąžinti, siekia 300 eurų.

Išmokos ir paveldėjimas

Jei jums liko 5 metai iki oficialaus pensinio amžiaus, III pensijų pakopoje sukauptus pinigus galite atsiimti vienkartine išmoka ar dalimis. Taip pat svarbu žinoti, kad jūsų pensijos fonde sukauptos lėšos mirties atveju yra paveldimos, tad jos yra apsaugotos ir nuo nenumatytų gyvenimo aplinkybių.
 

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.