„Swedbank“ pensijų fondų investicijos į tvarų verslą − 500 mln. eurų

2020-12-28

„Swedbank“ valdomuose II pensijų pakopos fonduose bendra investicijų suma į įmones, kurios savo veikloje vadovaujasi tvarumo principais, pasiekė 500 mln. eurų. Tai didžiausia šio tipo investicijų suma tarp visų Lietuvoje veikiančių pensijų fondų, rodo Lietuvos banko paskelbta šalies pensijų fondų investicijų į biržoje prekiaujamus fondus analizė. 

Kaip nurodo „Swedbank investicijų valdymo“ direktorius Tadas Gudaitis, šiuo metu maždaug 1 iš 3 eurų „Swedbank“ II pensijų pakopos fonduose kaupiančių pensijų dalyvių lėšų yra investuota į aukštais tvarumo kriterijais besivadovaujantį verslą. 

„Pavasarį mūsų atlikta investicijų analizė parodė, kad pasaulinį rinkų sukrėtimą tvarios investicijos atlaikė geriau ir mūsų fondų dalyviams padėjo išsaugoti apie 10 mln. eurų vertės. Manome, kad į tvarią veiklą orientuotas verslas turi didesnį augimo potencialą ir mažesnę tikimybę susidurti su įvairiomis rizikomis, todėl ateityje tai gali užtikrinti santykinai didesnę investuotų lėšų grąžą pensijų fondų dalyviams“, – sako T. Gudaitis.  

Pasak jo, stiprindamas tvarioms investicijoms skiriamą dėmesį, „Swedbank“ šių metų vasarą prisijungė prie pasaulinės atsakingą investavimą skatinančios iniciatyvos „Principles for Responsible Investment“, kurią palaiko Jungtinės Tautos, ir įsipareigojo laikytis atsakingo investavimo principų įgydamas PRI Signatory statusą. 

Šie principai įgalina investicijų valdytojus ir jų klientus siekti ilgo laikotarpio tikslų, skatinant pokyčius aplinkosaugos, socialinėje ir valdysenos praktikos srityse (angl. Environmental, Social, Corporate Governance, ESG) ir taip prisidėti prie tvaresnės pasaulinės finansų sistemos.  

„Šiais metais pirmą kartą apie tvarios veiklos kriterijus mes, kaip pensijų fondų valdytojai, diskutavome ir su vietos įmonėmis, į kurias esame investavę kaupiančiųjų II pensijų pakopoje lėšas. Verslui pateikėme rekomendacijų, kaip patobulinti savo organizacinius procesus, integruojant tvarios veiklos principus“, − sako „Swedbank investicijų valdymo“ direktorius. 

„Swedbank“ yra įsipareigojęs neinvestuoti lėšų į įmones, kurių veikla kelia didelę riziką tvarumui, pavyzdžiui, išgaunančias anglį, gaminančias tabako produktus, kanapes, pornografinį turinį ir itin pavojingus ginklus.

Daugiau lėšų nukreipti į verslą, kuris laikosi tvarios veiklos principų, Lietuvos pensijų fondams rekomenduojama šių metų lapkritį Lietuvos banko paskelbtoje publikacijoje. Ši rekomendacija pateikiama atsižvelgus į visame pasaulyje augančių tvarių investicijų kiekį, taip pat akademikų išvadas dėl didesnės tokių investicijų grąžos.

„Swedbank“ užsakymu šių metų rugsėjo mėnesį atlikta reprezentatyvi šalies gyventojų apklausa parodė, kad 42 proc. respondentų sutinka su teiginiu, kad jų pensijų fondas turėtų investuoti į verslus, kurie padeda sumažinti neigiamą poveikį aplinkai, užtikrina darbuotojų gerovę ar rūpinasi skaidrios valdysenos praktika. 

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.