Tinklalaidė „Pinigai ir reikalai“ | (Ne)saugus naršymas internete: kaip mes padedame sukčiams mus apgauti

2022-07-11


Patys nė nesusimąstydami, kokia informacija dalijamės internete, dažnas mūsų esame tapę gan gerais pagalbininkais sukčiams bei galimoms jų atakoms prieš mus. Skaičiuojama, kad socialiniais tinklais besinaudojantys gyventojai patiria 46 proc. didesnę tapatybės vagystės ar su ja susijusios sukčių atakos tikimybę. Surinkdami internete prieinamą informaciją apie mus, sukčiai gali vykdyti itin veiksmingas atakas. Apie tai bei kaip didinti savo atsparumą prieš asmeninę informaciją išnaudojančių sukčių atakas pasakoja „Swedbank“ Informacinės saugos vadovė Žygeda Augonė.

Na, o tinklalaidės metu atliktas eksperimentas jo dalyviui Tomui parodo, kokių rezultatų sukčiams gali duoti gan nesudėtinga „Google“ paieška bei kaip juos galima išnaudoti personalizuotoms atakoms.

Norintiems pasitikrinti, ar jų el. pašto duomenys nebuvo nutekinti, Ž. Augonė siūlo pasinaudoti šiomis svetainėmis https://leakcheck.net/, https://haveibeenpwned.com/.

Pokalbio audio formatu galite klausytis čia:

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.