Nuo sausio mėnesio kai kuriose interneto parduotuvėse gali nepavykti atsiskaityti kortele – įsigalioja nauji saugumo reikalavimai

2021-01-12

Nuo 2021 m. sausio mėnesio Europos Sąjungoje įsigaliojus naujiems griežtesniems saugumo reikalavimams* atsiskaitymai kortele internete taps dar saugesni. Tačiau kai kuriose interneto parduotuvėse, kurios nespėjo tinkamai pasirengti naujiems reikalavimams, atsiskaityti mokėjimo kortele gali nepavykti. 

Kodėl kai kurie atsiskaitymai gali būti nevykdomi?

Teisės aktuose numatytas platesnis operacijų kortelėmis spektras, kuriam interneto pardavėjai privalo reikalauti saugesnio autentiškumo patvirtinimo. Todėl apsiperkant internete nepakaks nurodyti mokėjimo kortelės duomenų – interneto parduotuvės turės nustatyti kortelės savininko tapatybę, pasitelkiant saugią autentifikavimo priemonę, tokią, kaip „Smart-ID“, biometrinius duomenis (pirštų atspaudas ar veido atpažinimas), PIN generatorių, m. parašą ar tapatybės kortelę. Taip pat reiktų atkreipti dėmesį, kad interneto svetainėse apie saugias operacijas kortelėmis informuoja logotipai „Verified by VISA“ ir „MasterCard SecureCode“, kuriuos naudoja didelė dalis interneto pardavėjų.

Nors atsiskaitymai kortelėmis internete buvo griežtai prižiūrimi ir iki šiol naujoji direktyva atneš naudos visiems, kas apsiperka internete, nes ji lems dar didesnę asmeninių duomenų apsaugą ir sumažins tikimybę nukentėti nuo interneto sukčių. 

Kadangi dalis elektroninių parduotuvių galimai nespės tinkamai pasirengti ir siekiant išvengti nepatogumų pirkėjams, atsiskaitantiems mokėjimo kortele internetu, Lietuvoje numatytas pereinamasis 3 mėn. laikotarpis. Tai reiškia, kad sausio mėnesį klientų kortelių operacijos interneto parduotuvėse nebus atmetamos jei neviršys 500 Eur, vasario – 250 Eur, kovo – 100 Eur. Viršijus šias ribas, o nuo balandžio mėn. – nepriklausomai nuo sumos, atsiskaitymas mokėjimo kortele internetu gali nepavykti, jeigu internetinė parduotuvė nebus pasirengusi prašyti atsiskaitymo su saugesniu autentiškumo patvirtinimu.

Daugelis interneto parduotuvių užtikrina saugų apsipirkimą

Populiariausios interneto parduotuvės Europoje jau yra įgyvendinusios direktyvos reikalavimus ir siūlo saugų atsiskaitymą kortele. Tačiau metų pradžioje gali pasitaikyti interneto parduotuvių, kurios vis dar neatitinka naujų reikalavimų. Pavyzdžiui, tarp tokių gali būti parduotuvės, įsikūrusios už Europos ribų, tačiau naudojančios europietiškas atsiskaitymų sistemas.

Jei interneto parduotuvė dar nėra įgyvendinusi techninių teisės aktų reikalavimų, atsiskaitymai kortele tokioje parduotuvėje gali būti atmesti. Tačiau jei vis tiek norite įsigyti išsirinktą prekę iš jos, informacijos apie kitas atsiskaitymo alternatyvas teiraukitės paties pardavėjo. Tokiu atveju patys turėtumėte įsitikinti, kad pervesti pinigus į nurodytą sąskaitą yra saugu, o pardavėjas yra patikimas bei galės pristatyti įsigytą prekę. 

Kas dar svarbu norint saugiai apsipirkti internetu?

  • Prieš atsiskaitydami interneto parduotuvėje įsitikinkite, ar įjungėte saugaus apsipirkimo internete funkciją ir ar kortelės limitai atitinka jūsų poreikius. Šiuos nustatymus galite valdyti savo interneto banko paskyroje.
  • Prieš atsiskaitydami už pirkinį įsitikinkite, kad pardavėjas naudojasi tarptautine saugaus atsiskaitymo kortelėmis sistema „Verified by VISA“ ar „MasterCard SecureCode“. Niekada nesiųskite savo kortelės duomenų pardavėjui e. paštu!
  • Neįveskite savo kortelės duomenų jums nežinomoje interneto svetainėje, kol neįsitikinote pardavėjo patikimumu ir nepatikrinote pagrindinės informacijos apie jį.
  • Pirkimo metu pardavėjas turi teisę paprašyti jūsų vardo ir pavardės, kortelės numerio, jos galiojimo datos ir CVV saugumo kodo. Kai kuriais atvejais taip pat reikia nurodyti gyvenamosios vietos adresą, kad pardavėjas galėtų išrašyti sąskaitą. Tačiau jei pardavėjas paprašo jūsų asmens kodo, kortelės PIN kodo ar kitų asmens duomenų, tai gali rodyti bandymą įvilioti į sukčių pinkles. Taip pat niekada nesiųskite šių duomenų el. paštu ar nediktuokite jų telefonu!

Daugiau informacijos apie saugų pirkimą internetu rasite čia: https://www.swedbank.lt/private/cards/features/3dSecure

*Nuo 2021 m. sausio mėn. įsigalioja griežtesni saugumo reikalavimai atsiskaitant kortele internete remiantis atnaujinta ES mokėjimo paslaugų direktyva (PSD2) ir kitais teisės aktais.

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.