Gyvenimo ciklo pensijų fondus renkasi 9 iš 10 naujų klientų

Šių metų pradžioje pristatytą II pensijų pakopos naujovę – „Swedbank“ gyvenimo ciklo fondus pasirinko daugiau kaip 90 proc. naujų ir iš kitų bendrovių atėjusių klientų. Per pirmuosius keturis veiklos mėnesius gyvenimo ciklo pensijų fondai pritraukė 13 tūkst. klientų.

Aktyviausiai naujuosius fondus rinkosi 23–29 m. ir 44–50 m. amžiaus gyventojai – jiems skirti fondai „Pensija 1989-1995“ ir „Pensija 1968-1974“ pritraukė po 20 proc. visų gyvenimo ciklo fondus pasirinkusių klientų.

„Sėkminga naujų pensijos fondų veiklos pradžia rodo, kad rinkoje trūko gyvenimo ciklo investavimo strategija paremtų kaupimo priemonių. Mūsų pasiūlyti nauji fondai sudomino ir naujus II pensijų pakopos dalyvius, ir kitose bendrovėse iki šiol kaupusius gyventojus. Gyvenimo ciklo fondai sukurti taip, kad optimaliai atitiktų kiekvieno kaupiančiojo poreikius atsižvelgiant į jo amžių“, – sako „Swedbank investicijų valdymo“ direktorius Tadas Gudaitis.

Pasak T. Gudaičio, nors nuo kitų metų pradžios kaupimo tvarka II pensijų pakopoje keisis, tačiau daugeliui šalies gyventojų išlieka aktualu kaupti senatvei papildomai ir tinkamai investuoti sukauptas lėšas. Gyvenimo ciklo fondai padeda išvengti dažniausiai pasitaikančių II pensijų pakopos dalyvių klaidų – netinkamos sukauptų investicijų krypties ir delsimo keisti fondą, atsižvelgiant į kaupiančiojo amžių.

Vilniaus Universiteto mokslininkų atlikta II pakopos pensijų fondų analizė parodė, kad daugiau kaip 70 proc. jaunesnio kaip 45 m. amžiaus dalyvių kaupia pernelyg konservatyviuose fonduose ir taip neišnaudoja visų galimybių pasiekti didžiausią tikėtiną grąžą ilguoju laikotarpiu. Tuo metu maždaug pusė 45 m. amžiaus ir vyresnių dalyvių kaupia per daug rizikinguose fonduose pagal savo amžių. Šie gyventojai, įvykus finansų rinkų nuosmukiui, rizikuoja prarasti reikšmingą dalį sukauptos sumos prieš išeinant į pensiją.

Šiuo metu „Swedbank“ iš viso siūlo 6 gyvenimo ciklo fondus. Kiekvieno iš šių fondų investicinė rizika bėgant laikui peržiūrima ir nuosekliai pradedama mažinti, kai kaupiantiesiems iki pensinio amžiaus lieka apie 15 metų.

„Gyventojai, nusprendę pasirinkti kaupimą gyvenimo ciklo fonduose, tai gali padaryti prisijungę prie savo „Swedbank“ interneto banko paskyros – vykti sudaryti kaupimo sutarties į banko padalinį jiems nebereikia. Norint pereiti iš kitos bendrovės, apie tokį sprendimą reikės informuoti buvusį pensijų fondų valdytoją, kuriam reikės pateikti naujai sudarytos sutarties kopiją ir prašymą perkelti II pensijų pakopoje sukauptas lėšas“, − komentuoja „Swedbank“ investicijų valdymo“ direktorius.

„Swedbank“ valdomuose II pakopos pensijų fonduose lėšas senatvei kaupia beveik 520 tūkst. šalies gyventojų. Bendra juose sukaupto turto vertė šiuo metu sudaro daugiau kaip 1.1 mlrd. eurų. Per visą veiklos laikotarpį visų „Swedbank“ valdomų pensijų fondų grąža, atskaičius investicijų valdymo mokesčius, siekia apie 267 mln. eurų.

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.