Kaip pamatuoti verslo finansinę sveikatą?

Šalies verslininkai nuo šiol gali kur kas paprasčiau pasitikrinti savo įmonės finansinę sveikatą – „Swedbank“ pristatė smulkioms įmonėms skirtą atitikimo finansavimui gauti įrankį. Įmonės, kurios naudojasi banko paslaugomis, savo finansų būklės įvertinimą gali pasitikrinti prisijungusios prie interneto banko paskyros. Tikimasi, kad automatiškai apskaičiuojamas finansinės sveikatos reitingas ne tik supaprastins finansavimo procesą, bet ir paskatins įmones atsakingiau tvarkyti savo finansinius reikalus.

„Į interneto banką integruotas įrankis padės įmonėms geriau įvertinti savo finansinę situaciją ir pažvelgti į ją finansų institucijos akimis. Įmonės savininkui ar vadovui nusprendus patikrinti įmonės galimybes finansavimui gauti visą reikiamą informaciją jie galės rasti interneto banko paskyroje. Be to, ten taip pat bus galima matyti, kokios informacijos trūksta, ir pateikti reikalingus dokumentus, kurie padės tiksliau įvertinti kiekvienos įmonės finansinę situaciją“, – sako „Swedbank“ Verslo klientų tarnybos vadovas Antanas Sagatauskas.

Prie savo „Swedbank“ interneto banko paskyros prisijungusios įmonės gali matyti keturių tipų kredito įvertinimą. Žalia spalva žymi, kad įmonė yra pateikusi visą reikalingą informaciją, o jos esama finansų būklė leidžia kreiptis į banką dėl paskolos, geltonas reitingas yra suteikiamas toms įmonėms, kurios turi nepakankamai stiprius finansinius ar veiklos rodiklius. Tuo metu raudonas reitingas skiriamas įmonėms, kurioms dėl prastų finansinių rodiklių finansavimas šiuo metu negali būti suteikiamas.

Tiesa, jei įmonė nėra pateikusi svarbios informacijos, pavyzdžiui, metinių veiklos ataskaitų, ji savo banko paskyroje matys pilkos spalvos žymą ir raginimą papildyti reikiamus duomenis. Skaičiuodamas kiekvienos įmonės reitingą, „Swedbank“ atsižvelgia į kelis skirtingus aspektus įskaitant įmonės kredito istoriją, finansų būklę bei bendradarbiavimo su banku istoriją.

Pasak A. Sagatausko, neretai nedidelės įmonės net nesikreipia į banką dėl finansavimo. Remiantis Pasaulio banko duomenimis, 3 iš 4 tokių įmonių laikosi nuomonės, kad jos nesugebės atitikti reikalavimų finansavimui gauti. Be to, tik penktadalis įmonių prieš pildydamos paraišką atlieka „namų darbus“, tai yra, iš anksto pasitaria su banko ekspertu, kokias ataskaitas ir dokumentus joms reikia pateikti norint gauti paskolą.

Įmonėms, kurios naudojasi „Swedbank“ tinkamumo finansavimui gauti reitingu, finansavimo svarstymas ir patvirtinimas bus paprastesnis ir trumpesnis. Šiuo metu finansavimo procesas, kuris, priklausomai nuo pasirinkto finansinio produkto, gali trukti nuo 3 iki 5 dienų, tokioms įmonėms vidutiniškai sutrumpės viena diena.

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.