„Green Genius“ ir „Swedbank“ partnerystė – didžiausiam biometano gamybos projektui Baltijos šalyse

2024-07-08
 

Atsinaujinančios energetikos įmonė „Green Genius“ priėmė strateginį sprendimą – pradėti biometano gamybą. Biometanas atlieka itin svarbų vaidmenį dekarbonizuojant transporto sektorių, taip pat yra puikus žiedinės ekonomikos pavyzdys ir naudingas bei efektyvus atliekų perdirbimo būdas. Didžiausią Baltijos regione tokio tipo jėgainių konversijos projektą bendrovė vykdo bendradarbiaudama su banku „Swedbank“.

 

„Green Genius“ atsinaujinančios energijos gamybos srityje veikia jau daugiau negu dešimtmetį – valdo 11 biodujų jėgainių Lietuvoje. Pasak „Green Genius“ vadovo Ruslano Sklepovičiaus, buvo priimtas strateginis sprendimas modernizuoti veikiančias biodujų jėgaines pritaikant jas biometano gamybai, t.y. paverčiant jas biometano gamyklomis. Šį sprendimą lėmė siekis prisidėti prie Europos Sąjungos bei nacionalinių tikslų mažinti išmetamo anglies dioksido kiekį energijos gamybos sektoriuje. ES iki 2030 m. siekia 55 proc. sumažinti emisijų kiekį palyginti su 1990 m. Lietuvoje itin reikšmingas pokytis dekarbonizuojant energijos šaltinius reikalingas transporto sektoriuje, kadangi šioje srityje išmetama beveik 40 proc. visų energijos gamybos metu išmetamų šilumos efektą sukeliančių dujų. Todėl būtent šiame sektoriuje biometano panaudojimas turės itin didelę reikšmę.

„Biometano gamyba yra ne tik efektyvus organinių atliekų perdirbimo būdas, bet ir svarbus veiksnys kovojant su klimato kaita bei dekarbonizuojant transporto sektorių. Biometanas tampa pagrindine priemone mažinant anglies dioksido išmetimus transporto srityje, kadangi elektrifikuoti visą sektorių yra pernelyg sudėtinga, ypač kalbant apie laivus, lėktuvus ar sunkiasvorį kelių transportą. Tai suprasdami priėmėme sprendimą pasiūlyti rinkai švaresnės energijos alternatyvą pertvarkydami savo jėgaines gaminti biometaną“, – teigia R. Sklepovičius.

Biometano jėgainių konversiją finansuojančio „Swedbank“ atstovas pabrėžia, kad toks „Green Genius“ biometano gamybos modelis atitinka banko strategiją padėti savo klientams eiti tvarumo link. Sprendimas bendradarbiauti buvo priimtas atsižvelgiant į stiprius finansinius parametrus, vystytojo patirtį bei aiškią projekto atitiktį ES Žaliojo kurso siekiams.

„Biometanas yra viena pagrindinių ES industrijos dekarbonizacijos krypčių, o „Green Genius“ puikiai išmano energijos gamybą iš organinės kilmės atliekų, biodujų tiekimo grandines, priežiūrą ir kitus esminius projekto niuansus. Tad net neabejojame, kad šis didžiausias biometano projektas Baltijos šalyse vyks sklandžiai. Žalioji transformacija reikalauja reikšmingų finansinių resursų, todėl džiaugiamės galėdami prisidėti prie projekto, kuris turės svarų indėlį šaliai siekiant nacionalinių emisijų mažinimo tikslų“, – sako „Swedbank“ Valdybos narys, Verslo klientų tarnybos vadovas Ignas Mačeika.

Įvairiapusė biometano nauda

„Swedbank“ atstovo teigimu, finansuojamų atsinaujinančios energetikos projektų kontekste „Green Genius“ projektas yra išskirtinis, nes šiuo metu daugiausiai bankinio finansavimo sulaukia saulės arba vėjo elektros gamyba. Biometano gamyba yra žingsnis į tolimesnius dekarbonizacijos etapus, o jo atnešama nauda apima ne tik švaresnę energiją, bet ir naudingą ir žiedinį atliekų naudojimą.

„Tai išskirtinis projektas rinkoje, kuris gali turėti grandininį efektą. Mažinant poveikį aplinkai keliais lygiais, energijos gamybai yra panaudojamos antrinės atliekos ir yra išvengiama metano išsikyrimo į atmosferą, kuris turi apie 4 kartus didesnį neigiamą poveikį nei anglies dioksidas. Biometanas yra viena iš alternatyvų pakeisti didelę dalį iškastinio kuro sunkiajame transporte, todėl „Green Genius“ kuriama infrastruktūra ir sukaupta patirtis bus naudinga siekiant šio tikslo“, – pažymi Ignas Mačeika.

Atsinaujinančios kilmės dujos išgaunamos anaerobiškai fermentuojant organines atliekas. Vėliau jos konvertuojamos į energiją užkertant kelią šiltnamio efektą sukeliančių dujų išsiskyrimui į atmosferą, kuris vyktų organinėms atliekoms patekus į dirvožemį ar sąvartynus. Tokiems sprendimams, kurie atneša dvejopą naudą ir ES darbotvarkėje yra įvardijami kaip „win–win solutions“, turi būti teikiamas prioritetas.

Dėl aukštesnio energijos tankio biometanas yra efektyvesnė alternatyva biodujoms. Jis gali būti naudingas daugelyje sričių, nuo šilumos  gamybos iki kuro sunkiasvoriam transportui. Pavyzdžiui, Vokietijoje ar Švedijoje biometanas naudojamos tiek namų ūkiuose, tiek transporto sektoriuje, tiek pramonėje. Jungtinėje Karalystėje bei Prancūzijoje biometano projektai skatinami vyriausybinėmis subsidijomis, siekiant palaikyti švarios energijos naudojimą ir įgyvendinti aplinkosaugos tikslus. Ilgalaikėje perspektyvoje biometanas turi svarbų vaidmenį, siekiant klimato tikslų ir stiprinant Europos energetinę nepriklausomybę

„Plėtojant biometano rinką, skatinama tvari ekonomika, mažinama priklausomybė nuo iškastinio kuro ir stiprinamas energetinis saugumas.  Ši atsinaujinančios energetikos kryptis prisideda prie žaliųjų technologijų plėtros ir teigiamai veikia aplinkos apsaugą, todėl yra itin svarbi ir perspektyvi, siekiant Žaliojo kurso bei ES energetinės nepriklausomybės“, – atkreipia dėmesį R. Sklepovičius.

„Dekarbonizacijos srityje tiek ES, tiek Lietuva turi iškėlusios ambicingus tikslus. Atsižvelgiant į tai, „Green Genius“ projektas gavo ne tik bankinį finansavimą, bet ir LR Aplinkos ministerijos aplinkos projektų valdymo agentūros paramą. Tai tik parodo, kad tokių investicijų Lietuvoje labai reikia“, – pabrėžia „Swedbank“ atstovas.

Finansavimas žaliosios energetikos projektams – svarbi verslo strategijos dalis

Į „Green Genius“ biometano jėgainių konversijos projektą investuojama 35 mln. eurų. Iš viso bendrovė pertvarkys 7 savo jėgaines. Biometanas leis sunkiojo transporto įmonėms naudoti ekologiškesnį kurą ir padės mažinti išmetamo anglies dioksido kiekį transporto sektoriuje. Skaičiuojama, kad biometanu varomas sunkusis automobilis aplinką teršia 80–90 proc. mažiau negu dyzelinis.

„Mūsų tikslas – ne tik gaminti švarią energiją, bet ir skatinti tvarumo principus visuomenėje. Nuolat ieškome naujų būdų, kaip galėtume prisidėti prie tvaraus vystymosi. Šiuo metu intensyviai dirbame su saulės, biometano, vėjo, žaliojo vandenilio bei kaupiklių projektais. Šios sritys leidžia mums diversifikuoti veiklas ir efektyviai reaguoti į energijos rinkos pokyčius, užtikrinant energijos tiekimo saugumą bei stabilumą“, – sako R. Sklepovičius.

Pasak „Swedbank“ atstovo, „Green Genius“ suteikta paskola papildo banko žaliųjų paskolų verslui portfelį, kuris šiuo metu sudaro daugiau kaip 579 mln. eurų. „Būdami atsinaujinančios energetikos finansavimo rinkos lyderiai ir toliau aktyviai prisidėsime prie žaliosios energetikos projektų ir į tvarų pokytį orientuotų klientų diegiamų inovacijų finansavimo, užtikrindami kapitalą sklandžiai žaliajai transformacijai Lietuvoje“, – sako Ignas Mačeika.

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.