Darbą pramogų versle iškeitė į... spurgas

  • Pradžia: Spurgos ir kelionės didžėjų įkvėpė imtis verslo.
  • Dabar: 6 prekybos vietos, 20 darbuotojų.
  • Veiklos sritis: Amerikietiškos spurgos.
  • Sėkmės paslaptis: Kokybiškas produktas ir ryžtas.
  • Ateities planai: Plėtra.

Prieš porą metų didžėjaus pultą į šeimos verslą iškeitęs šokių muzikos mėgėjams šalyje gerai žinomas DJ Mantini, šiandien džiaugiasi net tik pirmasis Lietuvoje pasiūlęs paragauti autentiškų amerikietiškų spurgų, bet ir pradėjęs „foodtruck“ judėjimą. Meilė spurgoms vos per dvejus metus išaugo į 6 „M DONUTS“ parduotuves Vilniuje, Kaune ir Šiauliuose, o vilniečiai ir kauniečiai spurgų įsigyti gali ir iš mobiliųjų autobusiukų.


Verslo idėja gimė iš pomėgio

Vilnietį Mantą Vokietaitį, geriau žinomą DJ Mantini vardu, pramogų pasaulį iškeisti į nedidelį, bet nuosavą verslą paskatino meilė spurgoms.

„Per savo didžėjaus karjerą turėjau galimybę nemažai keliauti po užsienio šalis. Grodamas užsienyje visada ragaudavau spurgų, kurias dar nuo mažens labai mėgau. Vieno turo metu, keliaujant po JAV, padedant amerikiečiams draugams nemažai sužinojau apie spurgų verslą, o svarbiausia – parsivežiau klasikinį skaniausių spurgų receptą.

Netrukus kartu su žmona pradėjome planuoti šeimos spurgų verslą, o 2014-ųjų pavasarį atidarėme pirmąją amerikietiškų spurgų parduotuvėlę Vilniuje“, – verslo pradžios istorija dalijosi M. Vokietaitis.

Pasak M. Vokietaičio, verslo pradžiai labai pagelbėjo verslumo skatinimo programa. Parengus verslo planą, Manto įsteigtai mažajai bendrijai „Amerikietiškos spurgos“ buvo suteikta paskola su „Invega“ garantija ir subsidija palūkanoms.

Pradėjus nuo vienos „M DONUTS“ spurgų parduotuvės Vilniuje, kurioje dirbo 3 darbuotojai, šiandien verslas išaugo iki 6 prekybos spurgomis vietų Vilniuje, Kaune ir Šiauliuose, kuriose dirba apie 20 darbuotojų.


Didžiausias iššūkis – verslo vieta

Visa galva ir širdimi į šeimos verslą pasinėręs Mantas pasakojo, kad didžiausias iššūkis, su kuriuo teko susidurti verslo pradžioje, buvo tinkamų patalpų paieška. Rengdami verslo planą Mantas su žmona tikėjosi, kad pirmąją amerikietiškų spurgų parduotuvę jie atidarys Vilniaus stoties rajone, kuris pastaraisiais metais labai atgijęs, čia įsikūrę nemažai kavinių, barų. Vis dėlto, pirmosios „M DONUTS“ parduotuvės vieta labai skiriasi nuo planuotosios.

„Pirmąją „M DONUTS“ parduotuvę atidarėme sostinės Savanorių prospekte. Pamenu, tuomet daugelis stebėjosi, kodėl pasirinkome vietą „vidury niekur“. Tačiau tokį sprendimą priėmėme verčiami aplinkybių. Nors ir buvome nusižiūrėję patalpas Vilniaus centre, tačiau jų išsinuomoti mums nepavyko. Kadangi per mėnesį turėjome panaudoti lėšas patalpų nuomai, privalėjome greitai rasti naujas patalpas. Taip atsiradome Savanorių prospekte“, – apie pirmuosius sunkumus pasakojo M. Vokietaitis.

Verslo startą ne itin patrauklioje vietoje Mantas priėmė kaip iššūkį ir kartu su žmona pasiryžo įrodyti, kad verslo sėkmei vieta įtakos neturi, svarbiausia – geras ir kokybiškas produktas. Ir nors pirmieji verslo metai buvo išties sėkmingi, tačiau Mantas pripažįsta, kad tinkama vieta prekybai – labai svarbu, o jos paieškos gali užtrukti ne vieną mėnesį.


Pasiūlė naujovę – prekybą iš autobusiuko

Planuojant verslą ir ant lapo dėliojant verslo planą, Mantui buvo labai svarbu pasiūlyti kažką naujo ir netradicinio, išsiskirti iš kitų. Taip gimė idėja amerikietiškomis spurgomis prekiauti iš autobusiuko.

„Buvome ne tik pirmieji, pradėję patys gaminti ir prekiauti amerikietiškomis spurgomis, bet ir pradėję „foodtruck“ judėjimą Lietuvoje. Pasigaminome ryškiaspalvį autobusiuką, būdami mobilūs norėjome suteikti galimybę mūsų klientams spurgų įsigyti ten, kur jiems patogiausia. Deja, tačiau čia susidūrėme su iššūkiais. Lietuvoje važinėti ir pardavinėti spurgas, kaip užsienyje ledus – negalima“, – pasakojo DJ Mantini.

Klausantis Manto, atrodo, kad kiekvieną iššūkį jie priimdavo su užsidegimu ir, užuot nusivylę ir sudėję rankas, ieškodavo sprendimų. Manto iniciatyva Vilniaus mieste buvo pakeista prekybos iš mobilių įrenginių tvarka ir jam buvo suteiktas leidimas važinėti po sostinės rajonus ir prekiauti spurgomis iš autobusiuko.


Kasdien – tik šviežios spurgos

Šiuo metu „M DONUTS“ parduotuvėse prekiaujama 19 skirtingų rūšių spurgomis, kurių receptus sukūrė patys šeimininkai. Kasdien gaminamos tik šviežios spurgos, kuriomis antrą dieną niekada neprekiaujama.

„Niekada neparduodame spurgų antrą dieną, kasdien anksti ryte kepame naujas. Jei nepavyksta per dieną parduoti visų spurgų, jas skiriame labdarai – atiduodame vaikų globos namams, organizacijai „Caritas“. Šeimos versle apie didelį pelną negalvojame. Mums svarbiausia galutinis tikslas – kad mūsų spurgos būtų geriausios“, – teigė M. Vokietaitis.

Pasak Manto, pagaminti kokybišką ir šviežią produktą yra labai brangu, tačiau jis džiaugiasi, kad pavyko rasti geriausią kokybės ir kainos santykį.


Planuose – verslo plėtra

Vos per porą metų išgyvenęs verslo pakilimus ir nuosmukius, pasimokęs iš savo klaidų, šiandien Mantas drąsiai kalba apie planus plėsti verslą.

„Dar šią vasarą planuojame pristatyti naujovių Lietuvoje, taip pat mūsų planuose yra atidaryti ir „M DONUTS“ kavinukę Vilniaus centre. Norime plėstis ir Šiauliuose – netrukus šiame mieste pradėsime prekybą iš autobusiuko, tad tikiuosi, kad mūsų šeimos verslas ir toliau sėkmingai vystysis“, – ateities planais dalijosi M. Vokietaitis.

Pradedantiems ar dar tik galvojantiems apie savo verslą, Mantas linki būti originaliems ir nebijoti iššūkių.

 
Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.