Kokias naujoves ruošia išmaniųjų telefonų gamintojai?

Kokias naujoves ruošia išmaniųjų telefonų gamintojai?
Gediminas Misevičius, „Swedbank“ skaitmeninės plėtros vadovas

Lietuvoje absoliuti dauguma gyventojų (97 proc.) naudojasi mobiliaisiais telefonais. Išmaniuosius telefonus yra pasirinkę kiek daugiau nei pusė, tai yra, apie 56 proc. šalies gyventojų. Dėl itin didelio funkcionalumo ir greičiausio bei paprasčiausio kelio į interneto erdvę išmaniųjų telefonų skvarba artimiausiu metu tik spartės. Skaičiuojama, kad išmanųjį telefoną naudojame vidutiniškai daugiau nei 100 kartų per dieną. Tad kokių naujovių išmaniųjų turėtojai gali tikėtis artimiausiu metu, pavyzdžiui, ar turėsime lankstomus telefonus, kurių funkcijas galėsime valdyti tik balsu?

Šiuolaikiniai išmanieji telefonai pakeičia tiek daug įprastų beveik kasdien naudojamų dalykų – jie savo funkcijų gausa yra tarsi multifunkcinis šveicariškas peiliukas. Atmeskime tradicines telefono savybes skambinti bei susirašyti trumposiomis žinutėmis. Laikydami rankoje išmanųjį telefoną jūs savo rankoje taip pat laikote elektroninį paštą ir kalendorių, užrašų knygelę ir skenerį, muzikos ir vaizdo grotuvą, naujienų portalus, radiją bei televiziją, socialinius tinklus, autobusų ar lėktuvų tvarkaraščius, diktofoną bei orų prognozės įrankį, interneto parduotuves ir informacijos paieškos įrankį. Vis dar naudojantys senuosius telefonus pasakytų, kad visa tai jie turi ir kompiuteryje, tačiau ar tikrai? Kompiuterio nepanaudosite tokioms išmaniojo telefono funkcijoms kaip fotoaparatas ar filmavimo kamera, prožektorius ar navigacijos priemonė. Be to, kompiuteris ne visada yra pasiekiamas.

Galima būtų kritikuoti, kad telefonu padaryti nuotraukos ar vaizdai yra prastesnės kokybės nei fotografavimui skirtų įrenginių. Tačiau nepaisant to, apie 90 proc. visų nuotraukų pasaulyje yra nufotografuojama mobiliaisiais telefonais. Kodėl taip yra? Vartotojas renkasi tai, kas jam parankiausia – kai norime padaryti nuotrauką, telefoną beveik visada turime, o fotoaparatas dažniausiai kažkur įdėtas ar paliktas namuose. Be to, telefonu užfiksuotu kadru galite iš karto pasidalinti su savo draugais ar sekėjais. Pažįstu nemažai žmonių, kurie turi profesionalius fotoaparatus ar filmavimo kameras, bet juos naudoja retai. Netgi kelionėse tenka spręsti, ar tikrai verta imti fotoaparatą, o gal užteks ir telefono, juk taip paprasčiau.

Ne paslaptis, kad mobilieji telefonai turi tikslesnę bei geriau veikiančią navigacijos funkciją nei tam skirti prietaisai ar automobiliuose gamintojo įmontuota brangi navigacijos įranga. Žemėlapiai telefonuose yra naujesni, todėl ir tikslesni. Taip pat telefonai koordinates suranda žymiai greičiau nei dedikuoti navigacijos įrenginiai – tam padeda operatoriaus tinklo ryšys, greitai nustatantis apytiksles koordinates ir pagreitinantis palydovų suradimus tikslesniam GPS veikimui. Dar vienas didelis telefonų navigacijos privalumas – maršruto parinkimas pagal spūstis gatvėse, todėl kelionės tikslą galima pasiekti greičiau. Tiesa, naujausi automobilių modeliai turi sistemas, kurios įgalina naudoti telefono navigaciją automobilio ekrane (Apple Car Play ir Android Auto). Šie sprendimai yra pranašesni už automobiliuose įdiegtas navigacijos sistemas.

Išmaniuoju telefonu galima atlikti ir daug įvairių bankinių operacijų. Sąskaitos likučio ar išrašo patikrinimas, mokėjimo pavedimas, kortelės blokavimas bei artimiausio bankomato paieška – kasdieninės funkcijos, kurias galima padaryti esant bet kur. Neseniai pristatytas klientų identifikavimo įrankis „Smart-ID“ – dar viena naujovė telefone, kurią turint nebereikia nei kodų kortelių, nei kodų generatorių, taigi lieka daugiau vietos piniginėje ar kišenėje.

Kyla klausimas, kokios išmaniųjų naujovės mūsų laukia artimiausioje ateityje? Dar šiais metais ir Lietuvoje mobilusis telefonas turėtų įgauti vieną papildomą funkciją – mobiliąją piniginę. Tose prekybos ir paslaugų vietose, kuriose priimami atsiskaitymai bekontaktėmis kortelėmis, bus galima atsiskaityti naudojant vien tik savo telefoną. Tad piniginę pakeis išmanusis telefonas.

Viena iš IT milžinės Google pristatomų naujovių – Google Lens programa, kuri galės atpažinti vaizdus, matomus per mobilaus telefono kamerą. Galėdama valdyti didžiulius duomenų kiekius ir naudodama dirbtinį intelektą, Google tvirtina, kad technologijų gebėjimas atpažinti vaizdus jau yra tikslesnis nei žmogaus. Pavyzdžiui, nukreipus kamerą į gėlę, technologija sugebės atpažinti, kokia tai gėlė, nukreipus kamerą į kavinės iškabą gatvėje, ji pateiks kavinės vertinimą, kainų lygį bei detalesnę informaciją apie darbo laiką. Kamera, užfiksavusi ant maršrutizatoriaus esančią WiFi tinklo prisijungimo informaciją, automatiškai galės prisijungti prie bevielio tinklo.

Iš kitų jau diegiamų naujovių galima paminėti antrąsias kameras telefonuose, kuriomis priartintas vaizdas yra kokybiškesnis, o užfiksuotos nuotraukos panašesnės į veidrodiniais aparatais padarytas fotografijas. Taip pat naujausiems telefonų modeliams jau galimas bevielis jų įkrovimas, ir gamintojai, įskaitant Apple, tam taiko atviro standarto technologiją. Sparčiai tobulinamos išmaniojo telefono bei jo įvairiausių funkcijų naudojimas balsu nenaudojant klaviatūros, taip pat veido atpažinimo technologijos. Telefonai bus ir lankstūs arba sulankstomi – sprendimas ekranams jau yra sukurtas, lanksčios baterijos bandomos, ir ieškoma būdų, kaip tokiam sprendimui pritaikyti procesorius. Bet kokiu atveju technologijų traukinys sparčiai juda į priekį ir pagrindinis jo variklis – mūsų, vartotojų, poreikiai.

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.