„Swedbank“ atsiskaitymų rinkai siūlo naujovę ‒ išmanųjį kortelių skaitytuvą

„Swedbank“ pirmasis Lietuvos rinkai pristato naują e. atsiskaitymų technologiją, kuri leis bet kurį išmanųjį telefoną su „Android“ ar iOS operacine sistema paversti banko mokėjimo kortelių skaitytuvu. Pasak banko atstovų, naujoji technologija turėtų būti aktuali smulkiesiems prekybininkams ir paslaugų tiekėjams, individualia veikla besiverčiantiems verslininkams, taip pat sezoniniams, į prekybą mugėse ir šventėse orientuotiems verslams. Šis segmentas Lietuvoje atsiskaitymų banko kortele galimybėmis kol kas yra pasirūpinęs mažiausiai.

Kortele, kaip atsiskaitymo priemone, šiuo metu naudojasi beveik 8 iš 10 šalies gyventojų, o kas antram ji jau yra tapusi kasdiene atsiskaitymo priemone. Tai rodo „Swedbank“ užsakymu „Spinter tyrimų“ atliktų reprezentatyvių apklausų duomenys. Tačiau nepaisant augančio Lietuvos pirkėjo poreikio visur ir visada mokėti kortele, išlieka nemažai vietų, kurios tokios galimybės vis dar nesuteikia. Gyventojai pasigenda galimybės atsiskaityti kortele už pirkinius turguose, mažose parduotuvėlėse, kioskuose ir mobiliose prekyvietėse, pas smulkiuosius prekybininkus.

„Šis sprendimas leis žengti dar vieną žingsnį geriau išplėtotos e. atsiskaitymų infrastruktūros Lietuvoje link. Naujoji technologija turėtų tapti patrauklia alternatyva tiems verslininkams, kurie iki šiol nebuvo linkę investuoti į tradicinius kortelių skaitytuvus nerimaudami dėl įrenginio išlaikymo kaštų ir reikiamos infrastruktūros. Lietuvos gyventojai turės daugiau galimybių atsiskaityti kortele, o verslininkams tai padės išlaikyti klientus, kurie nori atsiskaitinėti be grynųjų“, – pristatydama sprendimą sakė „Swedbank“ Lietuvoje vadovė Dovilė Grigienė.

Galimybių atsiskaityti kortele – vis dar trūksta

Remiantis gegužės mėn. atliktos apklausos rezultatais, Lietuvoje daugiau nei 40 proc. gyventojų bent keliskart per mėnesį susiduria su situacija, kai negali atsiskaityti kortele, nes prekybos ar paslaugų vietoje tokios galimybės tiesiog nėra. Kiek daugiau nei penktadalis tokiu atveju pirkinio atsisako ir prekybininkas praranda potencialų pirkėją.

„Swedbank“ duomenimis, vidutinė mokėjimo kortele operacijos vertė šiuo metu siekia 17 eurų. Kiekvienas verslininkas pats pagal savo klientų srautus gali paskaičiuoti, kiek lėšų per metus praranda kas penktam klientui leisdamas „išsinešti“ po 17 eurų. Šiuo metu daugiau nei pusė šalies gyventojų kortele atsiskaito 2-3 kartus per savaitę ar dar dažniau, ir akivaizdu, kad e. atsiskaitymų populiarumas ateityje tik augs.

Kortelių skaitytuvas ‒ mobiliajame telefone

Išmanusis kortelių skaitytuvas – alternatyva tradiciniams mokėjimo kortelių skaitytuvams, pritaikyta patiems smulkiausiems verslininkams. Tai nešiojamas įrenginys, kuris per Bluetooth susiejamas su verslininko mobiliuoju telefonu ar planšete. Skaitytuvas yra aktyvuojamas ir valdomas per „Swedbank“ išmaniąją programėlę. Atsiskaitymo suma suvedama telefone ar planšetėje, operaciją klientas patvirtina pačiame skaitytuve, o pirkėjui pageidaujant gauti pirkimo čekį, jis išsiunčiamas trumpąja žinute ar kliento nurodytu el. pašto adresu. Naujos kartos skaitytuvai aptarnaus ir įprastas lustines, ir rečiau bepasitaikančias magnetines, ir naująsias bekontaktes mokėjimo korteles.

Šiuo metu išmaniuoju skaitytuvu gali naudotis prekybininkai, turintys su Android operacine sistema veikiančius įrenginius, o iki birželio pabaigos bus parengta ir „Apple“ įrenginiams skirta skaitytuvo versija.

Aktualiausias smulkiesiems verslininkams

Pasak „Swedbank“ atstovų, šis sprendimas aktualiausias smulkiesiems verslininkams, pas kuriuos užsuka nedidelis klientų srautas (iki 50 atsiskaitymų kortele per mėnesį) arba kurių atsiskaitymo kortelėmis mėnesinė apyvarta neviršija 2 tūkst. eurų. Išmanaus kortelių skaitytuvo naudą labiausiai pajus sezonine ar nereguliaria prekyba besiverčiantys verslininkai, taip pat tie, kurie neturi pastovios paslaugų teikimo vietos arba verčiasi kilnojama prekyba. Pavyzdžiui, ūkininkai, gatvės prekybininkai, turgaus prekeiviai, santechnikai, kirpėjai ar teikiantys grožio paslaugas, fotografai ir panašių verslų atstovai.

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.