„Swedbank“ kartu su ES fondais planuoja suteikti 180 mln. eurų paskolų šalies įmonėms

2017-11-23

Pagal Europos Sąjungos programas „Swedbank“ smulkiam ir vidutiniam verslui per trejus metus ketina suteikti paskolų už daugiau kaip 180 mln. eurų sumą. Šiuo metu smulkaus ir vidutinio verslo įmonės į banką dėl finansavimo gali kreiptis pagal tris programas – visose Baltijos šalyse vykdomą programą „COSME“ ir dvi bendras finansavimo programas su „Invega“. „Swedbank“ skaičiuoja, kad per artimiausius kelerius metus pagal šias tris programas galėtų suteikti bent 1,4 tūkst. paskolų.

„Šį rudenį sudarę sutartis dėl naujų finansavimo programų su „Invega“, smulkiam ir vidutiniam verslui pasiūlėme naujų galimybių užsitikrinti finansavimą palankiomis sąlygomis. Šalies ekonomikai prognozuojamas tolesnis dinamiškas augimas, todėl įmonės, galvodamos apie investicijas į atsinaujinimą ar veiklos plėtrą, galėtų drąsiau žvalgytis finansavimo“, – sako „Swedbank“ Verslo klientų tarnybos vadovas Antanas Sagatauskas.

Pasak „Swedbank“ atstovo, šiuo metu įmonės neišnaudoja visų joms siūlomų finansavimo galimybių. Smulkios šalies įmonės pagal šias programas vidutiniškai skolinasi apie 50 tūkst. eurų, o vidutinės įmonės – apie 150 tūkst. eurų. Didžioji dalis jų (77 proc.) gautą finansavimą naudoja apyvartinėms lėšoms, o maždaug kas penkta įmonė (23 proc.) – investicijoms.

„Žvelgiant į finansuojamas įmones, dominuoja Vilniaus, Šiaulių, Panevėžio ir kituose didžiuosiuose miestuose veikiančios įmonės. Visgi pasigendame didesnio verslininkų iš regionų aktyvumo, kurie dažnai galvoja, jog įmonei neturint nekilnojamo ar kito turto, kurį galima būtų įkeisti kaip užstatą, paskolos niekas nesuteiks. Tačiau kartu su „Invega“ mūsų vykdomos programos leidžia finansuoti ir tas smulkias bei vidutines įmones, kurios neturi ilgos veiklos patirties ar pakankamo užstato“, – komentuoja A. Sagatauskas.

Paskolas pagal „COSME“ programą „Swedbank“ teikia nuo praėjusių metų rudens. Per šį laikotarpį Lietuvoje veikiančioms įmonėms suteiktų paskolų suma siekia apie 40 mln. eurų. Didžioji dalis finansavimo suteikta mažmeninės ir didmeninės prekybos srityje veikiančioms įmonėms – joms išduota paskolų už 15,5 mln. eurų sumą. Antroje vietoje pagal suteiktų paskolų sumą yra gamybos įmonės (beveik 8 mln. eurų paskolų), trečioje – transporto ir logistikos bendrovės (6 mln. eurų).

Pagal „Swedbank“ vykdomas smulkaus ir vidutinio verslo finansavimo programas paskolos teikiamos perspektyvioms veikloms, susijusioms su įmonių plėtra ar stiprinimu, finansuoti, taip pat naujiems projektams įgyvendinti, patekti į naujas rinkas ar naujai įsteigtų įmonių veiklai vykdyti. Be to, kartu su „Invega“ vykdomos finansavimo programos siūlo smulkiajam verslui palankesnę kainodarą ir galimybę kompensuoti iki 95 proc. paskolos palūkanų.

EIF Kuriame Lietuvos ateitį

 

 

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.