Vytenis Šimkus | Mokesčiai: baubas ar draugas?

2021-08-16


Nors su mokesčiais susiduriame kone kasdien, tiek vaikai, tiek suaugusieji dažnai randa daugybę įdomesnių temų. Nepaisant to, mokesčius suprasti svarbu. Savo „Mokonomikos“ pamokoje „Swedbank“ vyresnysis ekonomistas Vytenis Šimkus paprastai paaiškina, kaip atsirado ir vystėsi mokesčių sistema. Svarbiausia suprasti – mokesčiai, tai valstybės būdas užtikrinti būtiniausias savo funkcijas ir atliepti gyventojų lūkesčius. Istoriškai, valstybės nuo karo ir gynybos finansavimo perėjo prie kitokių piliečių saugumo užtikrinimo formų, pavyzdžiui, sveikatos apsaugos, pensijų. Šios ir panašios valstybės pareigos piliečiams apmokamos būtent iš mokesčių. Pagrindinės mokesčių grupės yra: 

  1. pajamų ar pelno mokesčiai (priklausomai nuo to, juos moka žmogus ar įmonė); 
  2. vartojimo mokesčiai, tokie kaip PVM; 
  3. prekybos mokesčiai (muitai); 
  4. vadinamieji „nuodėmių“ mokesčiai, pvz. akcizai, kuriais siekiama ne tik surinkti lėšų, bet ir keisti žmonių elgesį, sumažinti tam tikrų produktų vartojimą, aplinkos teršimą; 
  5. turto mokesčiai. 

Visi šie mokesčiai drauge su socialinio draudimo įmokomis sudaro sistemą, kuri turėtų būti kuo labiau teisinga, suprantama ir duoti grąžą visuomenei. Savo pamokoje Vytenis primena – mokesčiai – tai būdas valstybės gyventojams drauge siekti tikslų.  

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.