Programą „Women for global challanges“ laimėjo medikių komanda

2020-06-15

Daugiau nei keturis mėnesius trukusios tvarių inovacijų programos „Women for Global Challenges“ nugalėtojų komanda tapo trijų medikių projektas „Painless“. Komanda kuria išmanųjį pleistrą, susietą su mobiliąja aplikacija, kuris padės nustatyti tikslų žmogaus patiriamo skausmo lygį remiantis objektyviais kriterijais. Programą įgyvendino moterų lyderystės bendruomenė „Go Forward“, inovacijų laboratorija „Future Leadership“ ir bankas „Swedbank“.

wfgc

Daugiau galimybių nustatant skausmą

Kauno klinikų vaikų ligų gydytoja ir ligoninės priimamajame dirbanti Lina Jankauskaitė bei dvi būsimosios vaikų gydytojos LSMU studentės Aistė Pociūtė ir Goda Mickevičiūtė nusprendė sukurti „Painless“ inovaciją tam, kad palengvintų medikų darbą. Pasak kūrėjų, medikams dažnai neužtenka skausmo vertinimo skalių ar gyvybinių parametrų, tokių kaip kraujo spaudimas, širdies susitraukimo dažnis, kad objektyviai nustatytų skausmo stiprumą. Tuo metu ligonis, apimtas streso, arba nuvertina skausmą ir kenčia iš paskutiniųjų, arba pernelyg perdeda patiriamą skausmą. Kūdikiai, žmonės po operacijos apkritai neturi galimybės žodžiais apibūdinti skausmo lygį. 

Komandos kuriamas pleistras padėtų pagal kūno fiziologinių parametrų pokyčius bei skausmo metu išsiskiriančių medžiagų (baltymų, hormonų) duomenis medikams įvertinti skausmo lygį ir tiksliau skirti medikamentinį ar kitokį skausmo gydymą. Šią inovaciją taip pat būtų galima naudoti ir individualiai, namuose, ne tik medicinos įstaigose.

Komanda kartu su partneriais – Uppsala universiteto moksline grupe – ketina toliau aktyviai vystyti inovaciją ir pritraukti fondų finansavimą.  

Inovacijos aplinkosaugos ir medicinos srityje

Antrąją vietą užėmusi „Sustainline“ komanda kuria maisto pakuotę, pagamintą iš pomidorų stiebų. Kaip pažymi komandos narės, net 50 proc. pasaulyje išmetamų atliekų sudaro pakuotės, tad rasti sprendimą šiai globaliai problemai yra tiesiog būtina. Komanda laboratorijoje jau kuria pakavimo medžiagą, testuoja jos mechanines savybes, ieško žemės ūkio atliekų tiekėjų, rūpinasi potencialių klientų bei konkurentų analize. 

Trečiąją vietą užėmė komanda „iDATA+“, kurios kuriama įrankis skirtas kaulų lūžių diagnostikai dirbtinio intelekto pagalba. Kuriama iDATA+ platforma tarnaus gydytojams kaip sufleris patvirtinant ligos diagnozę ir užtikrinant kokybišką gydymą.

Keturi mėnesiai ambicingo inovacijų kūrimo

Programa „Women for Global Challenges“ startavo sausio mėnesį. Čia savo inovacijų kelionę pradėjo 40 komandų – daugiau nei 250 dalyvių. „Swedbank“ yra šios programos partneris, nes mes tikime, kad kuriant inovacijas yra būtina integruoti tvarumo elementus. Be to, siekiame padidinti lyčių balansą Lietuvoje inovatorių bendruomenėje, kurioje šiuo metu moterų yra itin mažai. 

Per visą laikotarpį komandos, vadovaujamos dvidešimties profesionalų–mentorių kūrė, testavo, tobulino savo produktus, siekdamos sukurti sprendimus, atliepiančius darnaus vystymosi tikslus. 
Finale susirungė 17 medicinos, meno, pramonės, laisvalaikio praleidimo, edukacijos sričių projektų. Jų ambicingas įgyvendinimas ne tik pagerintų moterų inovacijų statistiką Lietuvoje, bet ir padėtų užtikrinti tvaresnį rytojų.
 

wfgc1

 

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.