Kovas finansų rinkose: teigiama pagrindinių turto klasių grąža ir stabilus ekonomikos atsigavimas

2024-04-11

Kovą visų pagrindinių turto klasių grąža buvo teigiama. „MSCI AC World“ indeksas pakilo 3,3 proc., penktą mėnesį iš eilės tęsdamas spalį prasidėjusią stabilią augimo tendenciją. Energetikos, medžiagų ir komunalinių paslaugų sektoriai buvo tarp geriausių, o vartojimo prekių ir paslaugų bei technologijų sektorių rezultatai buvo prastesni. Susilpnėjus technologijų sektoriui, geresniais rezultatais išsiskyrė Europos regionas, kuris mažiausiai siejamas su technologijomis, o mažos kapitalizacijos įmonių akcijos taip pat gerokai pabrango. 

Pastaruosius dvejus metus rinkose stebimas ryškus sezoniškumas, t. y. lapkritį–balandį didesnės rizikos investicijos klesti, o nuo gegužės iki spalio mėnesiais neatrodo patraukliai. Dėl šio gerai žinomo finansų rinkų dėsningumo įžengėme į fazę „parduok gegužę ir pasitrauk“. Dabartinis akcijų rinkos augimas, kurio metinis tempas siekia +55 proc., ilguoju laikotarpiu yra akivaizdžiai netvarus. 

Vertinant iš makroekonominės perspektyvos, ekonomikos atsigavimo trajektorija atrodo stabiliai. Europa išbrido iš recesijos ir visi rodikliai rodo, kad verslo sąlygos pagerėjo. JAV ekonomika sparčiai auga, nepaisant padidėjusių palūkanų normų. 

Pažymėtina, kad kovas buvo dar vienas stiprus mėnuo alternatyviam turtui, tokiam kaip auksas ar bitkoinai. Tam įtakos turėjo prastėjantis pasaulio geopolitinis klimatas ir didėjanti JAV vyriausybės skola. 

Daugiau informacijos apie padėtį finansų rinkose kovo mėnesį prisegtuke žemiau, o visas rinkų apžvalgas galite rasti čia.

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.