Kaip sutikti aplinkai draugiškesnes Kalėdas?

2021-11-18

Nors kasdieniame gyvenime galime palaikyti tvarų gyvenimo būdą, per Kalėdas dažnam nepavyksta atsispirti pagundai pirkti ir susikurti kuo didesnę, ryškesnę ir įspūdingesnę šventę. Net ir tiems žmonėms, kurie paprastai stengiasi nepirkti nieko, ko jiems tikrai nereikia. 

Mūsų mitybos įpročiai daro nemažą įtaką ne tik mūsų piniginei, bet ir aplinkai. Tai ypač aktualu per Kalėdas. Štai, pavyzdžiui, JAV po šios šventės mažiausiai du milijonai tonų kepto kalakuto atsiduria šiukšliadėžėje. Mes kasmet išmetame vidutiniškai 60 kg maisto, nemaža dalis šio išmetamo maisto kiekio susidaro būtent per Kalėdas. Tačiau galime tai pakeisti, jei į šventės ir šventinio stalo planavimą pažvelgsime tvariau.

Kūčių vakarienė

Tradiciškai Kūčių vakarienę turi sudaryti 12 patiekalų. Nors griežtai šios tradicijos laikosi ne kiekvienas, nukrauti stalą daugybe valgių esame linkęs neretas. Deja, dažnai tai eina koja kojon su apetito ir skrandžio talpos pervertinimu, todėl gausios vaišės randa kelią ne tik į skrandį, bet ir į šiukšliadėžę. 

Skaičiuojama, kad per šventes bendras atliekų kiekis vidutiniame namų ūkyje Europoje padidėja apie 30 proc. Šis skaičius ne be reikalo kelia klausimą, ar nebūtų verta pagalvoti ir suplanuoti, ko ir kiek suvalgysime, dar prieš išleidžiant pinigus, skiriant laiką ir energiją šventiniam maistui ruošti? 

Štai keletas patarimų, kaip paruošti šventinį stalą kuo ekologiškiau:

planavimas

 

  • Iš anksto suplanuokite patiekalus ir sudarykite pirkinių sąrašą. Įvertinkite, kiek žmonių su jumis švęs Kalėdas, ar jūsų šeimoje yra kas nors, kas nevalgo mėsos, kiaušinių ar kitų produktų? Iš anksto suplanavę galėsite lengviau atsispirti impulsyviems pirkiniams ir nepasiduoti kalėdinėms akcijoms. Galiausiai, tai padės sutaupyti pinigų, kuriuos galėsite skirti tam, kam jų iš tiesų reikia. 
  • Rinkitės nefasuotus produktus. Jei tai neįmanoma, rinkitės produktus perdirbamose arba daugkartinio naudojimo pakuotėse, pavyzdžiui, stikliniuose indeliuose ar buteliuose. 
  • Rinkitės vietoje užaugintus produktus. Taip ne tik paremsite vietos ūkininkus ir prekybininkus, bet ir sumažinsite CO2 emisiją, kuri susidaro transportuojant prekes. 
  • Naudokite augalinės kilmės produktus. Jungtinių Tautų duomenimis, dėl mėsos ir pieno produktų susidaro apie 15 proc. pasaulio šiltnamio efektą sukeliančių dujų.  Taigi, verta savęs paklausti, ar galėtume kuo nors pakeisti savo kasdienius ar šventinius patiekalus. Jei recepte, kurį planuojame gaminti, reikia kiaušinių, galima pakeisti juos šaukšteliu linų miltų, sumaišytų su 3 šaukšteliais vandens. Saldumynų gamyboje kiaušinį galima pakeisti bananu. Kodėl vietoje mėsos nepabandžius gardžiai marinuoto tofu, ankštinių daržovių arba veganiškų mėsos pakaitalų, kurių galima įsigyti prekybos centruose? Jei recepte reikalaujama pieno, verta pamėginti pakeisti jį sojų, ryžių, migdolų, kanapių ar kitu augaliniu pienu. 
  • Gamindami maistą, puodus ir keptuves uždenkite dangčiais. Taip sumažinsite energijos sąnaudas.
  • Neišmeskite maisto likučių. Padalykite juos porcijomis, užšaldykite ir suvalgykite, kai būsite alkani, bet per daug užsiėmę, kad gamintumėte maistą. Jei turite ingredientų, kuriuos galima panaudoti kitiems patiekalams gaminti, leiskite pasireikšti kūrybiškumui – įmaišykite juos į salotas, troškinius, galbūt net sugalvosite ką nors visiškai unikalaus tradiciniams šeimos pietums po švenčių.
  • Kompostuokite ir rūšiuokite atliekas. Jei tikrai nėra galimybės visko suvalgyti ir kažką tenka išmesti, ekologiškiausias būdas tai padaryti – kompostuoti maisto atliekas sode arba virtuvės komposto dėžėje. Jei jūsų šeima tokių galimybių neturi, deramai išrūšiuokite atliekas ir jų pakuotes, taip bent šiek tiek prisidėdami prie tvaresnio vartojimo.

Šventinė atmosfera

Dekoracijos


Nors kiekvienais metais aptariamos naujausios eglutės papuošalų, stalo ir kambario dekoracijų tendencijos, aplinkai draugiškesnis požiūris yra vertinti savo šeimos relikvijas, rinkti rankų darbo dekoracijas ir naudoti jas pakartotinai. 

Šventiniam stalui dengti rinkitės daugkartinio naudojimo medžiagines servetėles, iš natūralių medžiagų (eglių šakelių, kankorėžių, medinių diskų, apelsinų ir kitų gamtos išteklių) pagaminkite stalo dekoracijas. Jei stalą papuošite žvakėmis, pamėginkite vakarieniauti žvakių šviesoje. Tai bus ir nepakartojamas kalėdinis potyris, ir galimybė taupyti elektros energiją. 

Rankų darbo dovanos

Dovanos


Žinoma, visi norėtume savo artimiausiems padovanoti kuo brangesnes ir vertingesnes dovanas, tačiau, natūralu, mūsų dovanoms skirtas biudžetas yra daugiau ar mažiau ribotas. Dovanos draugams ir šeimos nariams nebūtinai turi būti perkamos parduotuvėje, jas galite sukurti patys, gamindami įvairius skanėstus: energetinius batonėlius, granolą, sausainių mišinius stiklainiuose, riešutų sviestą ar naminę šokolado užtepėlę. Beje, gamindami dovanas patys, padarysite gera ne tik aplinkai, bet ir savo piniginei!

Kalėdos – tai laikas pabūti kartu ir pagalvoti vieniems apie kitus. Svarbiausia skirti laiko, sulėtinti tempą ir įsiklausyti, nes tai padės tiksliai pamatyti, kiek iš tikrųjų reikia mums ir mūsų artimiesiems – maisto, daiktų, laiko ir dėmesio, kurį skiriame vienas kitam.

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.