5 patarimai, kad Kalėdas sutiktumėte be streso

2020-11-17

Tik maždaug 1 iš 10 šalies gyventojų planuoja kalėdinių dovanų pirkimą iš anksto ir numato tam reikalingą biudžetą, yra parodęs „Swedbank“ užsakymu atliktas tyrimas. Didelė dalis gyventojų dovanų pirkimą atideda iki paskutinės minutės. Taip jie rizikuoja negauti visų norimų dovanų ir joms išleisti daugiau pinigų nei planavo. Jei pradėtume ruoštis Kalėdoms iš anksto, mūsų šventinis laikotarpis būtų mažiau įtemptas. Tai ypač aktualu dabar, kai turime atsižvelgti į rekomendacijas ir apribojimus, susijusius su koronavirusu. Pateikiame 5 patarimus, kurie padės išvengti „kalėdinės karštinės“ ir dovanas įsigyti be streso.

Dovanomis rūpinkitės jau dabar

Kai skubame, ne visada darome racionalius pasirinkimus. Todėl pradėkite ieškoti dovanų jau dabar. Tai padės išvengti impulsyvių pirkinių gruodį. Be to, tai gali geriau padėti paskirstyti išlaidas. Iš anksto pagalvokite apie savo artimuosius ir sudarykite sąrašą dovanų, kurios jiems patiks. 

Nepamirškite apsvarstyti ir alternatyvų pirktinėms dovanoms. Jei turite laiko ir mėgstate rankdarbius, kodėl gi nepagaminus dovanų patiems? Kita galimybė – dovanoti patirtis ir emocijas, o ne daiktus, pavyzdžiui, aromaterapijos seansą ar skrydį oro balionu. Galiausiai, jei nesugalvojate, kas jūsų artimą žmogų pradžiugintų labiausiai, galite jo vardu padaryti gerą darbą ir paaukoti dovanai numatytą pinigų sumą geram tikslui.

Išnaudokite interneto pranašumus

Šiuo metu įprasta dovanų „medžioklė“ prekybos centruose ir parduotuvėse kelia papildomos rizikos užsikrėsti COVID-19 virusu. Norint sumažinti riziką ar apskritai išvengti varginančio ir daug laiko reikalaujančio apsipirkimo proceso, į pagalbą verta pasitelkti apsipirkimą internetu. Čia rasite didesnį prekių pasirinkimą, o dažnai – ir patrauklesnes kainas. Be to, šiuo metu vis dar tinkamas laikas ieškoti dovanų ne tik vietos, bet ir užsienio interneto parduotuvėse. Jei neatidėliosite apsipirkimo iki gruodžio vidurio, turėsite užtektinai laiko, kad užsienyje įsigytos dovanos jus pasiektų laiku.

Mokėkite kredito kortele ir apdrauskite pirkinius

Nesvarbu, ar dovanas perkate prekybos centre, ar internete – mokėkite už jas kredito kortele ir automatiškai apdrauskite įsigytus daiktus. Pirkinių draudimas galioja visoms ilgalaikio vartojimo prekėms, įskaitant buitinę ir techninę įrangą, drabužius, namų aksesuarus, kurių vertė didesnė negu 30 eurų. Draudimas užtikrins apsaugą nuo netikėto daikto sugadinimo, sunaikinimo, vagystės ar pan. (draudimo išskaitos suma – 30 eurų). Kaip rodo „Swedbank“ duomenys, patyrę žalą ir pasinaudoję pirkinių draudimu, banko klientai vidutiniškai susigrąžina 176 eurus, o didžiausia išmoka sudaro apie 1 000 eurų.

Žaiskite žaidimą „Sužinok, pagalvok ir apdrausk!“

Sužinokite, kokioms prekėms ir kokiais atvejais galioja pirkinių draudimas.

Pradėkite žaisti.

Saugokitės pasiūlymų kurie atrodo per geri, kad būtų tikri

Internetas atveria ne tik daugiau galimybių, bet jame galima susidurti ir su pavojais. Ne visi patrauklūs pasiūlymai, kurie per interneto reklamas pasiekia jus, yra tikri. Prekės itin žema kaina – tai dažnai interneto sukčių naudojamas būdas pinigams išvilioti. Apie pagrindinius sukčių naudojamus būdus pinigams internete išvilioti galite paskaityti čia. Rekomenduojame apsiperkant internetu dėmesį atkreipti į kelis pagrindinius dalykus:

  • Įsitikinkite, kad perkate iš patikimo šaltinio. Niekada neįveskite kortelės informacijos jums nepažįstamoje svetainėje prieš tai nepatikrinę, ar pardavėjas yra patikimas. Paieškokite atsiliepimų apie pardavėją internete ar patikrinkite, kada užregistruotas parduotuvės adresas. Jei atsiliepimų nėra, o adresas užregistruotas prieš kelias savaites, turėtumėte itin atidžiai įvertinti tokią parduotuvę.
  • Pagalvokite, ar pasiūlymas realus. Atsargiai vertinkite pasiūlymus, kurie atrodo per geri, kad būtų tikri. Įtariai vertinkite tokių prekių pasiūlymus, kurių kaina yra bent 3–4 kartus mažesnė už įprastą kainą.
  • Patikrinkite iš ko perkate – tai privatus ar juridinis asmuo? Tai galite padaryti patikrinę, ar interneto svetainėje nurodyta įmonė įregistruota juridinių asmenų registre. Jei prekę ar paslaugą teikia privatus asmuo, jūsų kaip pirkėjo teisėms gali būti taikomos tam tikros išimtys. Pavyzdžiui, ne visais atvejais galėsite kreiptis į Vartotojų teisių apsaugos tarnybą, jei ką nors įsigijote iš privataus asmens. Tokį ginčą gali tekti spręsti civiline tvarka.
  • Kiekviena patikima interneto parduotuvė turi atskleisti išsamią informaciją apie pardavėją. Parduotuvės svetainėje turėtų būti lengvai prieinama tokia informacija kaip įmonės pavadinimas, vietos adresas, el. pašto adresas ir telefono numeris, kuriuo galima pasinaudoti iškilus kokiems nors klausimams.
  • Įsitikinkite, kad žinote kaip grąžinti prekes. Interneto parduotuvės svetainėje turi būti aiškus pirkimo proceso aprašymas: pirkėjo ir pardavėjo teisės ir pareigos, pardavimo ir mokėjimo sąlygos, pristatymo terminai ir būdai. Taip pat turėtų būti nurodytos prekių grąžinimo atveju taikomos sąlygos. 
  • Rinkitės pardavėjus, kurie yra prisijungę prie saugaus pirkimo internetu programos. Saugaus pirkimo internetu sprendimai užtikrina dvigubą apsaugą apsiperkant internetu. Prie šios programos prisijungusius pardavėjus galite atpažinti pagal „Mastercard SecureCode“ arba „Verified by Visa“ logotipą jų svetainėje.
  • Norėdami būti tikri, kad jūsų pirkimas internetu vyks saugiai, prieš atsiskaitydami už pirkinius interneto parduotuvėje įsitikinkite, kad esate aktyvavę savo kortelės pirkimo internetu funkciją ir kad mokėjimo limitai atitinka jūsų poreikius. Tai galite padaryti interneto banke.
Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.