5 tinklalaidės apie pinigus, kurių verta paklausyti

Norint įgyti finansinių žinių ir tapti finansiškai išmintingesniu, nebūtina perskaityti visos bibliotekos knygų. Žinių bei įkvėpimo domėtis daugiau galima pasisemti ir kitomis formomis. Viena tokių – tinklalaidės (podkastai). Šiandien savo kokybe bei pasirinkimo galimybe tinklalaidės tikrai džiugina, o beklausant jų galima ir pagilinti savo žinias apie finansus. 

Atrinkome ir dalinamės 5 tinklalaidėmis, kuriose paprastai ir netgi šmaikščiai kalbamasi apie finansus. Dauguma tinklalaidžių yra anglų kalba. 

1. Pradedantiesiems

Tinklalaidė „So Money“ yra puikus būdas pradėti savo pažintį ne tik su tinklalaidėmis apskritai, bet ir finansinėmis temomis. Šios tinklalaidės tikslas yra padėti klausytojams išspręsti savo finansines problemas – nuo paskolos būstui iki skolų ar baimės savo darbovietėje paprašyti paaukštinimo – ir atsakyti į jiems rūpimus klausimus. Tinklalaides veda garsi žurnalistė ir asmeninių finansų ekspertė Farnoosh Torabi. Ji kiekvienoje laidoje stengiasi pakviesti garsius ekonomistus, įmonių vadovus ir milijardierius. Šių tinklalaidžių įdomu klausytis ir dėl išskirtinio Farnoosh stiliaus – ji ne tiesiog užduoda klausimus, bet stengiasi atskleisti visų savo pašnekovų gyvenimo istorijas bei užuominas, kaip jiems pavyko pasiekti aukštumų. Kiekvienoje tinkalalaidėje klausytojai ne tik sužino tai, ko kituose interviu nepamini garsūs milijonieriai, bet ir gauna daug asmeninių pamokų ar patarimų.

Paskaityti daugiau apie tinkalalaidę „So Money“ ir pasirinkti patogiausią platformą jos klausymui galite čia

2. Finansai + humoras

Jeigu mėgstate ir naudingas, ir nuotaikingas tinkalaides, tuomet jūsų pasirinkimas vienareikšmiškai turėtų būti „Stacking Benjamins“. Jį veda Joe Saul-Sehy, OG (nesumaišyti su lietuviškuoju OG) ir, kaip jie patys pristato, gauja. Pagrindinis šios tinklalaidės privalumas – kad jo klausantis atrodo, jog sėdime gyvoje draugų kompanijoje, kuri nusprendžia pakalbėti apie finansus. Kalbantis su draugais paprastai gauname ir gerų patarimų, ir galimybę sočiai pasijuokti iš bendrų nutikimų ar juokelių. Būtent tokia ir yra ši tinklalaidė. Už savo originalų pateikimą bei bendrą stilių „Stacking Benjamins“ pelnė ne vieną apdovanojimą.

Paskaityti daugiau apie tinklalaidę „Stacking Benjamins“ ir pasirinkti patogiausią platformą jos klausymui galite čia

3. Svarbiausi atsakymai

Planuodami savo išlaidas, galvodami apie būsto pirkimą ar būdus padidinti turimas pajamas dažnai susiduriame su įvairiais klausimais. Vienas būdų rasti atsakymus į juos – įsijungti tinklalaidę „Afford Anything“. Jo vedėja Paula Pant kalbina finansų, nekilnojamojo turto ar asmeninio augimo ekspertus tam, kad atsakytų į klausytojų klausimus. Tinklalaidėse dažnai siekiama patarti, kaip klausytojams pasiekti savo tikslų su turimomis pajamomis ar resursais, o specialistai suteikia argumentuotus patarimus. Tinkalaidė naudinga tuo, kad joje didžioji dalis laiko skiriama kalbėti ne apie svečių asmeninę patirtį, bet gilinantis į kiekvieno klausytojų problemas ar tikslus. Todėl klausantis ne kartą gali pasirodyti, kad aptariamos problemos, iššūkiai ar galimybės yra artimos bet kuriam iš mūsų. 

Paskaityti daugiau apie „Afford Anything“ ir pasirinkti patogiausią platformą jos klausymui galite čia.

4. Finansinė nepriklausomybė

Vos tik pradėję savo tinklalaidę, Jonathanas ir Bradas iš karto susilaukė didelio populiarumo, o jų puslapis „Facebook“ per trumpą laiką šoktelėjo iki 20 tūkst. sekėjų. Kaip jiems tai pavyko? Startavę su tinklalaide „ChooseFI“ jie visiškai dedikavo ją finansinei nepriklausomybei ir patarimams, kaip jos pasiekti. Savo tinklalaidėse abu vedėjai daug dėmesio skiria ir tam, kad tapimas finansiškai nepriklausomu susijęs su kur kas daugiau dalykų, ne vien pinigais. Taigi, ši tinklalaidė naudinga tiems, kas nori išsiugdyti naudingus su finansais susijusius įpročius bei pasilengvinti gyvenimą. 

Paskaityti daugiau apie „ChooseFI“ ir pasirinkti patogiausią platformą jos klausymui galite čia.

5. Keistonomika

2005 metais pasirodė kultine tapusi negrožinė knyga „Keistonomika“ (orig. pav. – „Freakonomics“). Ji skaitytojus papirko netradiciniu požiūriu į ekonomiką ir įvairiomis išskirtinėmis šios srities idėjomis ar paslaptimis. Knyga buvo populiari, todėl ilgainiui žurnalistas Stephenas Dubneris ją transformavo į radijo laidą ir tinklalaidę tuo pačiu pavadinimu – „Freakonomics“. Startavusi dar 2010 metais, ji tapo kassavaitine tinklalaide apie įvairias temas per ekonomikos prizmę. Klausytojai gali tikėtis panašaus stiliaus bei formato, kokiais buvo parašyta ir knyga, o benarpliojant įdomiąsias ekonomikos puses galima išgirsti naudingų asmeninių patarimų. 

Paskaityti daugiau apie tinklalaidę „Freakonomics“ ir pasirinkti patogiausią platformą jos klausymui galite čia.

BONUS pasiūlymas „Pinigai ir reikalai“

Na, o pabaigai – lietuviškos tinklalaidės apie pinigus pasiūlymas. „Pinigai ir reikalai“ aptaria ne tik ekonomikos bei finansų aktualijas. Čia galima surasti ir pokalbių apie pinigus (ir ne tik) su žinomais nuomonės lyderiais, komunikacijos specialistais. Be to, visuomet galite jungtis prie „Facebook“ grupės „Pinigai ir reikalai“, kurioje galėsite ir patys įsitraukti į diskusijas apie piniginius reikalus.

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.