8 patarimai belaukiant rugsėjo 1–osios

Vaikų mokslo metams vertėtų pradėti ruoštis iš anksto, kad jie neužkluptų netikėtai ir nepridarytų rūpesčių bei papildomų išlaidų.

  1. Kaupkite pinigus iš anksto. Suplanuokite vaikų mokslo metams reikalingą biudžetą ir dalį savo pajamų atsidėkite tikėtinoms išlaidoms. Patartina lėšų mokslo metams kaupti iš anksto. Jei, pavyzdžiui, nuo metų pradžios atsidėtumėte bent po 10 eurų per savaitę, iki rugsėjo 1-osios sukauptumėte apie 350 eurų. Nepamirškite, kad mokslo metų išlaidos susideda ne tik iš pasirengimo rugsėjo 1-ajai. Apie dalį išlaidų sužinosite po pirmojo susitikimo su klasės auklėtoja – galbūt teks įsigyti tam tikrus vadovėlius, skirti lėšų mokyklai, pratybų sąsiuviniams ir pan.
  2. Apranga. Vaikai kartais auga net sparčiau, nei manote. Kad tinkamai paskirstytumėte išlaidas ir vaikui netektų patirti nepatogumų, dar prieš prasidedant mokslo metams pažiūrėkite, ar neišaugta mokyklai reikalinga apranga – uniforma, jei tokia reikalinga, bei sportinė apranga. Net jei apranga išaugta, neskubėkite įsigyti naujos: galbūt tvarkinga ir tinkama vyresnių vaikų apranga ar kaimynių, draugių vaikų, besimokančių aukštesnėse klasėse, rūbai (uniforma).
  3. Kanceliarinės prekės. Tai bene daugiausia prieš mokslo metus atsieinantys reikmenys. Tačiau neretai išleidžiame per daug dėl blogo planavimo.
    • Sąrašas. Prieš skubant į parduotuvę reikėtų susidaryti reikalingų priemonių sąrašą. Jei dvejojate ar manote, kad tikslinga, dėl reikalingų priemonių pasitarkite su klasės auklėtoja.
    • Likučiai. Prieš pradedant sudarinėti sąrašą reikėtų surinkti ir patikrinti visus likučius nuo praėjusių mokslo metų. Taigi apsipirkimas turėtų prasidėti namuose.
    • Įtraukti vaiką. Į likučių patikrinimą ir sąrašo sudarymą įtraukite ir vaikus, kartu aptarkite reikalingas mokslams priemones ir jų kiekį. Tai ne tik skatins juos labiau tausoti priemones, bet ir ugdys finansinę savimonę.
    • Taupykite ne visur. Atkreipkite dėmesį, kada verta pataupyti, o kada įsigyti brangesnį daiktą. Nes kai kurias prekes verta rinktis ne pagal kainą, o pagal kokybę – ypač tai svarbu, kai renkatės ilgiau naudojamas prekes: klijus, žirkles ir pan. Nes prastos kokybės prekę gali tekti pakeisti labai greitai ir taip jūsų išlaidos padvigubės.
  4. Apsipirkimas ir limitai. Apsipirkti patartume keliauti su vaiku – tai puiki proga finansinei vaikų edukacijai. Paaiškinkite atžaloms, kas ir kodėl lemia vienokį ar kitokį pasirinkimą. Esant galimybei leiskite išsirinkti patiems, tačiau nustatykite limitą, kurį numatėte išleisti tam tikroms prekėms. Tai puiki galimybė ir pakalbėti apie skirtumus tarp poreikių („mokykloje reikalaujama turėti 30 cm liniuotę“) ir norų („visi mano bendraklasiai turi tokią kuprinę“).
  5. Derybos. Neretai vaikui norisi pradėti mokslo metus su kažkuo nauju – kuprine, apranga, rašiklių dėklu ar pan. Tai gali būti ir viena iš papildomų motyvacinių priemonių grįžti į mokyklą, deja, tai retai būna tėvų biudžete numatytos prekės. Jei vis dėlto nepavyksta susitarti atsisakyti kai kurių daiktų, paskatinkite vaikus naudoti savo santaupas – tai tikrai turės įtakos jų sprendimui.
  6. Bendraukite ir keiskitės. Visi vaikai užauga, kartu keičiasi ir vaikų poreikiai, vadinasi, visada lieka ir nebereikalingų daiktų. Tad labai tikėtina, jog aukštesnių klasių tėvai mielai parduos pigiau, atiduos ar iškeis nebereikalingus įsigytus vadovėlius. Galų gale, jei jūsų vaikas nebe pirmokas, galbūt ir jūs turite vadovėlių ar kitų daiktų, reikalingų žemesnių klasių moksleiviams – inicijuokite mainus tarp tėvų ir laimės visi.
  7. Maistas. Aptarkite šeimoje mitybos pamokų metu klausimą – įdėsite iš namų, o gal duosite dienpinigių, kad nusipirktų mokykloje? Pasidomėkite galimybe iš anksto sumokėti už mėnesio pietus – taip ne tik išvengsite situacijos, kai vaikai pradeda taupyti dienpinigius maisto sąskaita, bet ir bus pigiau nei kasdien duoti tam tikrą sumą maistui. O gal jūs gyvenate netoli mokyklos ir per pertrauką vaikai gali grįžti papietauti namo? Jei šeimos finansinė situacija itin sudėtinga, pasidomėkite, ar vaikas turi teisę į nemokamą maitinimą mokykloje.
  8. Kišenpinigiai ir dienpinigiai. Šeimoje aptarkite, kaip pasikeis (jei pasikeis) per mokslo metus vaikui skiriamų pinigų suma ir kaip ji bus paskirstyta. Ar vaikui bus duodami dienpinigiai (skirti maistui ir kitoms būtinoms reikmėms) ir kišenpinigiai (skirti leisti savarankiškai) savaitei? O gal jam kasdien bus suteikiama tam tikra suma? O galbūt kišenpinigiai nebebus skiriami kaip praėjusiais metais dėl pasunkėjusios šeimos finansinės padėties? Bet kokiu atveju visus šiuos klausimus aptarkite atvirai ir viską paaiškinkite savo atžalai.
Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.