Finansinė sveikata su Ugne: finansinė saugumo pagalvė

2024-10-14

Siekiant užsitikrinti geresnę finansinę sveikatą ir saugumą, svarbu turėti 3–6 mėnesių namų ūkio pajamų dydžio finansinį rezervą.  Tačiau, kaip rodo „Swedbank“ duomenys, pakankamą rezervą yra sukaupę tik maždaug pusė Lietuvos gyventojų. Tad ką vertėtų žinoti norint sukaupti minkštesnę finansinę pagalvę ir būti pasiruošusi finansiniams netikėtumams?


Išsikelkite aiškius tikslus

Tam, kad  pavyktų sėkmingai sukaupti finansinį rezervą, turėtumėte išsikelti aiškiai apibrėžtą, realistinį ir pamatuojamą tikslą. Žinodami, kiek kiekvieną mėnesį turite tam atidėti pinigų ir kada tikslo pasieksite, tai darysite daug efektyviau.

Indėlis geriau už „kaupimą kojinėje“

Tačiau kur laikyti sukauptas lėšas? Banko sąskaitoje ar galbūt grynaisiais? Svarbiausias pinignio rezervo aspektas – likvidumas. Lėšas jūs turite lengvai pasiekti. Tą padaryti galite atsidarę atskirą banko sąskaitą ar kaupdami lėšas indėlyje. Pastarąjį būdą ekspertai rekomenduoja labiau – jūsų lėšos ne tik bus saugios bei apdraustos, o ir ilgainiui neš grąžą palūkanų pavidalu.

Draudimas – finansinio saugumo palydovas

Kita finansinio saugumo priemonė – draudimas, kuris taip pat gelbsti ištikus finansiniams netikėtumams. Jis ypač naudingas tuomet, kai žalos ar kito finansinio netikėtumo suma yra gerokai didesnė nei turimos santaupos. Draudimo rūšių būna įvairiausių (būsto, civilinės atsakomybės, gyvybės, paskolos), svarbu atsirinkti tuos variantus, kurie yra aktualūs būtent jums.

Vis dėlto draudimas nėra greitas būdas gauti lėšų, kadangi išmokų tenka palaukti arba išlaidas pirmiausia tenka padengti iš savo lėšų, o tuomet laukti draudimo kompensacijos.

Turimas turtas – irgi garantas

Paveldėjote sodybą, kurią ketinate kažkada parduoti? O galbūt turite meno ar juvelyrikos dirbinių? Visa tai irgi gali būti tam tikra saugumo pagalvė. Tiesa, nors ji suteikia saugumo, neišpildo vieno svarbaus kriterijaus – galimybės pasiekti pinigus vos jų prisireikus. Todėl tapti lygiaverčiu pakaitalu finansiniam rezervui toks turtas negali.

Apgalvokite kitus didesnius tikslus

Jei jau esate sukaupę bent 3–6 mėnesių pajamas siekiantį rezervą, taupymo įpročio nevalia pamiršti ir imti leisti visų gaunamų pajamų. Verčiau pasvarstyti apie kitus didesnius finansinius tikslus, kuriems taip pat prireiks santaupų. Priklausomai nuo finansinio tikslo dydžio bei to, po kiek laiko prireiks sukauptos sumos, laisvas lėšas galima investuoti. Tai padės pinigams nenuvertėti.  

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.