Finansinė sveikata su Ugne: kaip sudaryti asmeninį biudžetą

2024-10-07

Pirmojoje laidos serijoje Ugnė Siparė, komikas Evaldas Jasaitis ir „Swedbank“ Asmeninių finansų instituto vadovė Jūratė Cvilikienė aiškinasi, kas yra asmeninis biudžetas, ir kaip jį sumaniai tvarkyti taip, kad nenukentėtų nei norai, nei galimybės.


Asmeninis biudžetas – ne tik svarbus įrankis, bet ir esminis žingsnis, leidžiantis pasiekti finansinį stabilumą. Teoriškai viskas atrodo paprasta – reikia tik išleisti mažiau, nei uždirbame. Tačiau realybėje nemaža dalis mūsų susiduria su iššūkiu, kai mėnesio pabaigoje piniginė atrodo tuščia, o įsipareigojimų – vis daugiau. Dažnai net nepastebime, kaip smulkūs pirkiniai gali virsti didelėmis sumomis, kurios per mėnesį žymiai sumažina mūsų galimybes taupyti. Tad kaip išmokti valdyti savo išlaidas ir pradėti taupyti?

Pradėkite nuo išlaidų stebėjimo

Pirmas žingsnis link geresnio biudžeto planavimo – pradėti stebėti savo pajamas ir išlaidas. Naudokitės internetine bankininkyste ar biudžeto valdymo programėlėmis, kurios padės aiškiai matyti, kur iš tiesų keliauja jūsų pinigai. Tai leis geriau suprasti savo išlaidas ir rasti būdų, kaip jas sumažinti.

Skirstykite išlaidas į būtinas ir nebūtinas

Vienas iš geriausių būdų pradėti planuoti savo biudžetą – išlaidas suskirstyti į dvi kategorijas (būtinas ir nebūtinas) bei atskiras biudžeto eilutes. Būtinos išlaidos apima būsto nuomos ar paskolos įmokas, būsto išlaikymo mokesčius bei kitus finansinius įsipareigojimus, maistą ir transportą. Šios išlaidos yra neišvengiamos ir joms tenka didelė biudžeto dalis.

Tuo metu nebūtinosios išlaidos, pavyzdžiui, pramogos, nauji drabužiai ar spontaniški pirkimai, gali būti kontroliuojamos ir koreguojamos, siekiant išvengti finansinių iššūkių, bandant susitaupyti didesniems pirkiniams ar sukaupti finansinį rezervą.

Kruopščiau suplanuoti išlaidas bei gerinti finansinę sveikatą padės mėnesio biudžeto planas, kurį rasite čia.

Atsidėkite 10 proc. pajamų taupymui

Ekspertai rekomenduoja atsidėti bent 10 proc. savo pajamų taupymui. Tai gali atrodyti sudėtinga, ypač po atostogų ar didesnių išlaidų laikotarpio, tačiau reguliariai atsidėdami nedideles sumas galite sukurti finansinį saugumą. Net jei iš pradžių atsidėsite mažiau, svarbiausia yra suformuoti įprotį ir stengtis taupyti kiekvieną mėnesį.

Planuokite iš anksto

Biudžeto planavimas nėra vien tik apie kasdienes išlaidas. Planuojant savo finansus būtina įvertinti ir didesnius tikslus. Galbūt taupote pradiniam būsto įnašui, vaikų mokslui ar net verslo idėjos realizavimui? Tokiais atvejais didesnė dalis jūsų biudžeto dalis turėtų būti skiriama šiems tikslams. Svarbiausia yra suprasti savo ilgalaikius tikslus ir planuoti biudžetą taip, kad juos pasiektumėte.

Taip pat svarbu nustatyti savaitinius išlaidų limitus arba biudžetą atostogoms ir šventėms. Tai padės išvengti netikėtų išlaidų ir užtikrins, kad laikysitės savo finansinio plano.

Nepamirškite malonumų

Nors biudžeto planavimas reikalauja disciplinos, svarbu nepamiršti ir džiaugtis gyvenimu. Pasilikite lėšų mažiems malonumams, kurie teikia džiaugsmą ir motyvaciją. Tai gali būti mėgstama kava, masažas ar išsvajotos knygos pirkimas. Svarbiausia – rasti balansą ir šias išlaidas planuoti protingai, kad jos nekenktų jūsų finansiniam stabilumui. Nepamirškite, kad biudžeto planavimas yra nuolatinis procesas, reikalaujantis kantrybės ir nuoseklumo, tačiau jo nauda ilgainiui atsipirks su kaupu.

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.