Individualios veiklos pažyma ar verslo liudijimas: ką žinoti renkantis savarankiško darbo formą?

2020-11-12

Jei nusprendėte pradėti dirbti savarankiškai arba susirasti papildomą laisvai samdomą darbą, tikriausiai svarstote, kokią veiklos formą geriausia pasirinkti. Laisvai samdomi darbuotojai dažniausiai renkasi tarp individualios veiklos pažymos arba verslo liudijimo. Vis dėlto, dirbant individualiai dažnas susiduria su įvairiais klausimais: kokie mokesčiai yra priskiriami šioms veikloms? Kokie veiklos terminai? Į kokius aspektus reikia atkreipti dėmesį? 

Dalijamės pagrindine informacija apie dvi populiariausias savarankiško darbo veiklos formas – individualios veiklos pažymą ir verslo liudijimą.

Individuali veikla pagal pažymą

Individuali veikla pagal pažymą – viena populiariausių savarankiško darbo formų. Tokiu būdu asmuo įregistruoja vykdomą veiklą savo gyvenamosios vietos teritorinėje Valstybinėje mokesčių inspekcijoje (VMI) ir gali verstis pažymoje nurodyta veikla bei gauti pajamų per tęstinį laikotarpį.

Pagal šią pažymą uždarbiauti gali kiekvienas, kadangi ji apima įvairiausias veiklos rūšis nuo žemdirbystės iki kūrybinio sektoriaus. Visą veiklos rūšių sąrašą galite rasti šioje nuorodoje. Jei nežinote arba nerandate, kuriai rūšiai priskirti savo norimą veiklą, šiuo klausimu gali pakonsultuoti Statistikos departamentas

1. Registravimas ir nutraukimas

Jeigu nusprendėte vykdyti individualią veiklą pagal pažymą, pirmiausia reikėtų pateikti prašymą ne vėliau kaip veiklos vykdymo pradžios dieną. Tai – ypač patogu, kadangi kitaip nei verslo liudijimo atveju, teisingai užpildžius reikiamus duomenis, jau tą pačią dieną galima vykdyti norimą veiklą. Prašymą galima pateikti trimis būdais: nuvyktus į VMI skyrių, paštu arba elektroniniu būdu per Mano VMI sritį

Kartą gautos pažymos nereikia nuolat pratęsinėti. Tai paranku, jei dirbti savarankiškai planuojate ilgesnį laiką. Nusprendus nutraukti vykdomą veiklą, reikėtų pateikti VMI prašymą ne vėliau kaip per 5 darbo dienas po veiklos nutraukimo dienos. Prašymo formą patogiausia ir greičiausia pateikti elektroniniu būdu per portalą.  

2. Mokesčiai

Vykdydamas individualią veiklą pagal pažymą turite mokėti:

  1. Gyventojų pajamų mokestį (GPM), kurio tarifas – 15 %, išskyrus tam tikrus atvejus:
    • Jei per metus apmokestintos pajamos (pelnas) yra mažesnis nei 20 tūkst. eurų. Tokiu atveju GPM siekia 5 %.
    • Kai pelnas siekia nuo 20 000 iki 35 tūkst. eurų – GPM didėja nuo 5 % iki 15 %. Tokiu atveju taikomas pajamų mokesčio kreditas.
    • Jeigu per metus pelnas yra didesnis nei 35 tūkst. eurų – GPM siekia 15 %.
  2. Privalomojo sveikatos draudimo (PSD) mokestį, kurio tarifas – 6,98 % nuo 90 % individualios veiklos apmokestinamųjų pajamų sumos (neatėmus VSD ir PSD įmokų). Mėnesio įmoka 6,98 % nuo minimalios mėnesinės algos (MMA).
  3. Valstybinio socialinio draudimo (VSD) įmokas (draudimas pensijos, ligos, motinystės atvejais). Jos mokamos nuo 90 % individualios veiklos apmokestinamų pajamų (neatėmus VSD ir PSD įmokų) sumos. VSD įmokų dydžiai: 
    • 12,52 proc. jei nekaupiate pensijai papildomai;
    • 15,22 %, jei kaupiate pensijai papildomai ir mokate 2,7 % įmoką;
    • 15,52 %, jei kaupiate pensijai papildomai ir mokate 3 % įmoką.
  4. Priklausomai nuo pajamų dydžio ir prekių įsigijimų iš Europos Sąjungos šalių bei paslaugų, kurių suteikimo vieta laikoma Lietuva, įsigijimo iš užsienio šalyse įsikūrusių asmenų (pvz., „Bolt“, „Booking“), gali atsirasti prievolė mokėti pridėtinės vertės mokestį (PVM) – 21 %.

PSD ir VSD rūpinasi „Sodra“, tad visą informaciją apie šiuos mokesčius galite rasi jos tinklapyje. O jei norite pasiskaičiuoti kiek ir kokių mokesčių turėsite susimokėti – galite pasinaudoti individualios veiklos mokesčių skaičiuokle.

Svarbu paminėti, kad individualių įmonių savininkai, mažųjų bendrijų nariai, ūkinių bendrijų tikrieji nariai, ūkininkai bei jų partneriai ir asmenys, vykdantys individualią veiklą, gali nemokėti socialinio draudimo įmokų vienus metus nuo pirmosios veiklos pradžios. Jeigu atitinkate sąlygas ir norite pasinaudoti šia lengvata, papildomai nieko daryti nereikia, tiesiog šios įmokos nėra priskaičiuojamos ir deklaravus pajamas jų sumokėti nereikalaujama.

Verslo liudijimas

Norintiems dirbti savarankiškai yra dar viena veiklos pažymėjimo galimybė – įsigyti verslo liudijimą. Tačiau skirtingai nei individualios veiklos atveju, šiuo atveju reikia iš karto sumokėti fiksuoto dydžio pajamų mokestį. Taip pat pagal verslo liudijimą galima verstis tik tam tikromis verslo liudijimų klasifikatoriuje nurodytomis veiklos rūšimis. Jei jums tinkančios veiklos rūšies sąraše neradote, reikės rinktis individualią veiklą pagal pažymą.

1. Registravimas ir nutraukimas

Norint gauti verslo liudijimą, reikėtų kreiptis į VMI jau minėtais trimis būdais: nuvyktus į VMI skyrių, paštu arba elektroniniu būdu per portalą. Verslo liudijimas gali būti išduotas pageidaujamam laikotarpiui. Pavyzdžiui, trumpiausiai gali būti išduodamas vienai dienai, o ilgiausiai – vieneriems metams.

Vis dėlto, norint vykdyti veiklą pagal verslo liudijimą, reikėtų tuo pasirūpinti iš anksto, mat pažyma išduodama ne vėliau kaip per 4 darbo dienas nuo dokumentų pateikimo dienos. 

Jei nusprendėte pratęsti verslo liudijimą, patvirtinimą turėtumėte gauti ne vėliau kaip per 2 darbo dienas nuo prašymo pateikimo dienos. Pratęsimo prašymą turite spėti pateikti kol verslo liudijimas dar galioja. Nutraukti šią veiklą taip pat paprasta, kadangi kaip ir individualios veiklos atveju, reikia pateikti prašymą į VMI, o norint susigrąžinti mokestį − prašymą dėl pajamų mokesčio grąžinimo arba įskaitymo.

2. Mokesčiai

Vykdant individualią veiklą pagal verslo liudijimą, privaloma susimokėti šiuos mokesčius: 

  1. GPM, kuris yra fiksuotas (kiekvienais metais nustato savivaldybės) ir priklauso nuo pasirenkamos veiklos, veiklos teritorijos ir kt.;
  2. PSD įmokas – 6,98 % nuo minimalios mėnesinės algos kas mėnesį (2022 m. – 50,95 eurų). Tam tikrais atvejais 6,98 % dydžio PSD įmokas nuo MMA galima mokėti 1 kartą per metus.
  3. VSD įmokas. Jų dydis priklauso nuo verslo liudijimo galiojimo laiko.
  4. Priklausomai nuo pajamų dydžio ir prekių įsigijimų iš Europos Sąjungos šalių bei paslaugų, kurių suteikimo vieta laikoma Lietuva, įsigijimo iš užsienio šalyse įsikūrusių asmenų (pvz., „Bolt“, „Booking“), gali atsirasti prievolė mokėti PVM – 21 %.

Išsamesnę informaciją apie pajamų apmokestinimą, galite rasti šioje nuorodoje. O jeigu norite sužinoti konkretaus verslo liudijimo kainą, pasinaudokite šia skaičiuokle: https://www.vmi.lt/evmi/verslo-liudijimu-skaiciuokle 

3. Apribojimai

Verslo liudijimas turi tam tikrus apribojimus, kuriuos būtina įsiverti prieš pradedant veiklą. Pavyzdžiui, yra nurodoma, kad per metus galima gauti pajamų ne daugiau kaip 45 tūkst. eurų. Taip pat negalima teikti paslaugų įmonėms, kai veiklos sutampa. Visą apribojimų sąrašą galite rasti VMI puslapyje.

Individualios veiklos pagal pažymą ir verslo liudijimą palyginimas1

palyginimas

Individualios veiklos mokesčių apskaita

Beje, turint tiek individualią veiklą, tiek verslo liudijimą, privalu sekti savo finansus ir vesti apskaitą. Siekiant palengvinti šią naštą gyventojams, VMI siūlo išbandyti nemokamą elektroninio buhalterio paslaugą – iAPS. Tai leis pamišti popierinius žurnalus ir užtikrins, kad visi dokumentai nepasimestų bei gali pateiki preliminarią pajamų deklaraciją. Svarbu nepamiršti, kad pasibaigus metams iki kitų metų gegužės 1 d. VMI būtina pateikti metinę pajamų mokesčio deklaraciją net ir tuo atveju, jeigu iš verslo liudijimo ar individualios veiklos pajamų negavote.

1Parengta pagal Valstybinės mokesčių inspekcijos informaciją.

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.