Kas antras atsiskaitymas kortele – bekontaktis: ką verta apie jas žinoti?

2020-12-30

Bekontaktėmis mokėjimo kortelėmis už pirkinius, kurių vertė neviršija 50 eurų sumos, atsiskaityti galima greičiau ir patogiau. Lietuvoje tokie mokėjimai sudaro daugiau nei pusę atsiskaitymų kortelėmis, rodo „Swedbank“ duomenys. Mokant už pirkinius nereikia suvesti kortelės PIN kodo, pakanka kortelę priglausti prie tokius mokėjimus priimančio skaitytuvo. Pateikiame atsakymus į dažniausiai kylančius klausimus apie bekontaktes mokėjimo korteles.


Ar bekontakčių atsiskaitymų funkciją galima įjungti / išjungti?

Taip, tai nesunkiai galima padaryti banko programėlėje pasirinkus kortelių skiltį. Taip pat bekontakčius atsiskaitymus galima įjungti arba išjungti interneto banke pasirinkus šiuos žingsnius: Kortelės-> Mano kortelės-> Įjungti bekontakčius atsiskaitymus.

įjungti bekontakčius


Kaip užsitikrinti kortelės saugumą bei ką daryti jos netekus?

Tam, kad visuomet žinotume, kas vyksta su mūsų bekontakte kortele, vertėtų naudotis banko programėle su įjungta pranešimų funkcija. Taip kiekvieną kartą gausime pranešimą, kai ja bus atsiskaitoma. Todėl net jei nepastebėtume, kad kažkur palikome kortelę ar kitaip jos netekome ir ja būtų atsiskaityta, išsyk tai sužinotume. 

Čia pat banko programėlėje galėtume ją blokuoti. Kortelę blokuoti taip pat keliais paspaudimais galėtume ir interneto banke.

kortelės blokavimas


Ar bekontaktės kortelės tinka norint bekontakčiu būdu atsiskaitinėti išmaniaisiais įrenginiais? 

Taip, norint naudotis „Apple Pay“, „Google Pay“, „Garmin Pay“, „Fitbit Pay“ ar bekontakčiais atsiskaitymais „Android“ telefonu reikalinga bekontaktė „Mastercard“ kortelė su įjungta bekontakčių atsiskaitymų funkcija. 

Kodėl bekontakte kortele ne visada pavyksta atsiskaityti vos ją priglaudus?

Jeigu turime naują bekontaktę kortelę, pirmiausia ja reikia atlikti nors vieną veiksmą, kuriam reikalingas patvirtinimas PIN kodu. Tai gali būti įprastas atsiskaitymas arba bet kuri operacija bankomate – tik tuomet bus įjungta bekontakčių mokėjimų funkcija. Taip pat nereikia pamiršti, kad tokius mokėjimus priima tik jiems pritaikyti kortelių skaitytuvai. Jei skaitytuvas neatnaujintas, bekontakte kortele atsiskaitysime ją įdėję ir suvedę PIN kodą.

Naudojantis bekontakte kortele, mūsų taip pat bus periodiškai prašoma suvesti PIN kodą, net jei atliekame smulkų bekontaktį mokėjimą. Tai – papildoma kortelės saugumo priemonė, užtikrinanti, kad ja naudojasi būtent jos savininkas. Be to, reiktų nepamiršti, kad Lietuvoje neįvedant PIN kodo galima atsiskaityti už sumą, kuri neviršija 50 eurų.

Ar gali būti nuskaityta dviguba suma?

Bekontaktėse kortelėse yra įdiegta speciali apsaugos funkcija. Net ir kelis kartus priglaudus kortelę, suma bus nuskaityta tik vieną kartą. Apie įvykdytą atsiskaitymą visada praneša garsinis signalas – jį išgirdus kortelę jau galima atitraukti nuo skaitytuvo.

Tačiau kad ir kiek ilgai laikysime priglaudę kortelę, tai neturės jokios įtakos atsiskaitymų skaičiui – suma bus nurašyta tik vieną kartą.

Ką daryti atsiskaitymo sumai viršijus 50 eurų?

Dalis bekontakčius mokėjimus priimančių skaitytuvų, viršijus 50 eurų sumą, iš karto paprašys įdėti kortelę ir tuomet įvesti PIN kodą. Kito tipo skaitytuvams, nepriklausomai nuo atsiskaitymo sumos, kortelę visada pakaks tik priglausti. Viršijus bekontakčio atsiskaitymo limitą skaitytuvas paprašys įvesti PIN kodą, bet kortelės įdėti nereikės. 

Jeigu nesate iki galo tikri, kaip atlikti mokėjimą, tiesiog sekite instrukcijas skaitytuvo ekrane – jame visuomet būna parašyta, kokį veiksmą reikia atlikti su kortele.

Ar atsiskaitant būtina kortelę išimti iš dėklo ar piniginės?

Jeigu bekontaktę kortelę nešiojamės su kitomis kortelėmis, prieš atsiskaitant geriau ją išimti. Priglaudus prie skaitytuvo piniginę su keliomis bekontaktėmis kortelėmis (net jeigu viena jų yra ne mokėjimo, o, pavyzdžiui, lojalumo kortelė), skaitytuvas paprašys pateikti vieną konkrečią kortelę.

Jeigu kortelę nešiojamės atskirame dėkle, atsiskaitymo galimybė priklauso nuo dėklo tipo. Pavyzdžiui, silikoniniai ar odiniai dėklai praleidžia bekontakčio mokėjimo signalą, tad išimti kortelės nėra būtina. Metaliniai dėklai signalo nepraleidžia, todėl atsiskaitant kortelę teks išimti.

Kaip gauti bekontaktę banko kortelę?

Tai nesunkiai padarysime vos keliais pelės mygtuko paspaudimais interneto banke. Mums reikės pasirinkti šiuos žingsnius: Kortelės –> Bekontaktė „Debit Mastercard“ –> Užsisakykite.

užsisakyti kortelę


Kortelė bus pagaminta ir nurodytu adresu paštu atsiųsta per 7 darbo dienas. Gavus mokėjimo kortelę, ją reikės aktyvuoti interneto banke. 

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.