Mokesčių pasikeitimai: ar šiemet gyvensime geriau?

Mokesčių pasikeitimai: ar šiemet gyvensime geriau?
„Swedbank“ Finansų instituto vadovė Jūratė Cvilikienė
2020-02-03

Praūžus biudžeto priėmimo batalijoms šalies parlamente galima įvertinti, ką priimti sprendimai reikš kiekvieno gyventojo piniginei. „Swedbank“ Finansų instituto ekspertų skaičiavimai rodo, kad vidutines pajamas gaunanti šeima šiemet turėtų gyventi geriau nei pernai. Tiesa, tai dar priklausys nuo šeimos įpročių, išmokų diferenciacijos ir neapmokestinamo pajamų dydžio (NPD) kartelės.

Šiemet „vaiko pinigai“ už vieną atžalą šeimoje nuo 50 eurų išaugo iki 60, dalies gyventojų pinigines papildys ir padidėjęs bei 350 eurų pasiekęs NPD. Vis dėlto, ne visi pokyčiai gyventojų pajamas tik augins. Šiemet išplėsta nekilnojamo turto mokestį mokėsiančių gyventojų bazė, išaugo akcizais apmokestinamų prekių tarifai, atsirado naujas automobilio registracijos mokestis.

Kas pajus daugiausia naudos?

Pamėginkime paskaičiuoti, ką mokestiniai pokyčiai reiškia šeimai, kurioje abu dirbantieji gauna pusantro vidutinio atlyginimo atskaičius mokesčius (apie 2000 Eur ant popieriaus).

Dėl NPD didėjimo vieno asmens atlyginimas pakils šiek tiek daugiau nei 5 Eur. Jeigu minima šeima turi du nepilnamečius vaikus, tai mėnesio pajamos papildomai pakils dar 20 eurų, iš viso – maždaug 30 eurų.

Jei šeimoje abu dirbantieji gauna vidutinį atlyginimą − dėl NPD ir išmokų vaikams padidėjimo tokios šeimos biudžetas šiemet pasipildys maždaug 40 eurų per mėnesį. Tai po 10 eurų „vaiko pinigų“ už dvi šeimos atžalas bei maždaug po 10 eurų dėl padidėjusio NPD.

Žemesnes pajamas nei vidutinis šalies atlyginimas uždirbančioje šeimoje NPD didėjimas vieno asmens atlyginimą pakels šiek tiek daugiau nei 10 Eur. Taigi, kartu sudėjus, šeimos pajamos pakils maždaug 20 Eur per mėnesį, o jeigu šeima turi du vaikus – susidarys jau 40 Eur.

Aukštesnis akcizas degalams ir automobilių reikalai

Reikia nepamiršti, kad dėl aukštesnių tarifų degalams ir alkoholiui visų šių šeimų išlaidos taip pat išaugs. Tiesa, nors mažiausias pajamas gaunančiai šeimai pakilę akcizai gaunamas pajamas ir apkarpys, visgi tokia šeima galės daugiau skirti būtiniausioms išlaidoms ar atsidėti taupymui. Tačiau čia galioja sąlyga, kad šios šeimos nariams nereikia įveikti didelio atstumo iki darbo automobiliu, nes tuomet akcizo didėjimas gali „suvalgyti“ ir visą NPD kilimo naudą.

Tikėtina, kad šeimų situaciją kiek apsunkins ir naujasis automobilio registracijos mokestis. Jei šeimos automobilis senesnis, norėdama jį parduoti ar pirkti naują ji susidurs su didesnėmis kliūtimis nei anksčiau. Naujesnio, tačiau vis tiek į apmokestinimo rėmus patenkančio, automobilio kaina pakils, ir jiems bus sunkiau parduoti senąjį. Tikėtina, kad jo vertė rinkoje kris 30–120 eurų priklausomai nuo to, kokiais degalais varoma transporto priemonė.

Geros naujienos turintiems vaikų

Visos šeimos, turinčios mokyklinio amžiaus vaikų, kaip ir anksčiau, galės sutaupyti pinigų vaikų būreliams. Šiemet neformaliojo vaikų švietimo krepšeliui skiriama lėšų suma savivaldybėms išlieka 10–20 eurų, o konkrečią sumą nustato savivaldybė.

Šiemet sumažės priešmokyklinio amžiaus vaikus bei rugsėjį į pirmą klasę savo vaikus leisiančių tėvų išlaidos atžalų pietums. Nuo sausio mėnesio 251 savivaldybių atrinktoje bendrojo ugdymo mokykloje priešmokyklinio amžiaus vaikai gaus nemokamus pietus, o nuo rugsėjo mėnesio nemokami pietūs bus tiekiami visiems Lietuvos ikimokyklinukams ir pirmokams mokyklose bei darželiuose.

Tačiau vienišam dirbančiajam džiaugtis tikrai nėra daug kuo. Simbolinį atlyginimo kilimą dėl NPD tikėtina labai greitai išlygins pabrangęs kuras ar toliau brangstantis viešasis maitinimas.

Kaip gyvens pensininkai?

Biudžeto svarstymuose Seimo nariai pritarė ir naujam pensijų indeksavimui. Dėl šios priežasties pensijos šiemet augs sparčiau nei vidutinis darbo užmokestis. Vidutinė pensija sieks 375 Eur, o nuo liepos 1 dienos – dar papildomai po maždaug 3,5 euro.

Taigi, pensininkai yra ta socialinė grupė, kuri nuo šių metų tikrai pajus pajamų kilimą. Negana to, šiai gyventojų grupei, tikėtina, mažiau aktualūs ir pakilę akcizai ar automobilio registracijos mokestis, taigi senjorų išlaidos neturėtų žymiai didėti.

Platesnis vaizdas − niūrokas

Nors mokestiniai pakeitimai turės teigiamos įtakos tiek mažesnes, tiek didesnes pajamas gaunančioms šeimoms, turime nepamiršti pažvelgti į platesnį kontekstą. Ir šis yra gerokai niūresnis – keičiant mokesčius trūko nuoseklumo ir aiškumo, kai kurie mokesčių keitimo aspektai išliko neaiškūs iki pat paskutinės minutės prieš juos priimant.

Bėda ta, kad dažni mokestinės sistemos pokyčiai investuotojus verčia abejoti šalies politinės ir mokestinės sistemos stabilumu ir juos atbaido. Taip prarandamos galimybės sulaukti Lietuvoje įsikuriant naujų verslų, kurie sukurtų darbo vietų jei ne šiuo metu vaikus auginantiems tėvams, apie kuriuos kalbėjome, tai bent jų vaikams.

Negana to, dalies socialinių išmokų augimas teigiamo efekto turės tik trumpuoju laikotarpiu. Tokios socialinės išmokos, kaip vaiko pinigų didinimas dažnai neužtikrina efektyvaus jų panaudojimo. Vertingiau būtų juos tiesiogiai nukreipti į švietimo kokybės gerinimą, kurio Lietuvoje labai trūksta.

Vis dėlto, dabar svarbiausia pagalvoti apie tai, kur nukreipsime papildomas lėšas arba kaip galime jas dar labiau išauginti. Vertėtų ne skubėti leisti papildomus „vaiko pinigus“, o taupyti juos vaiko ateičiai. Čia galioja universali taisyklė − visais atvejais išaugus pajamoms pirmiausia reikėtų vengti auginti ir nebūtinas išlaidas.

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.