SWIFT, BIC ir IBAN: kaip nepasimesti tarptautiniuose mokėjimuose?

2023-11-13

Daugelis pirmą kartą vykdant tarptautinius mokėjimus susiduria su netikėtumu – reikalingas jų banko SWIFT (BIC) arba IBAN kodas. Kasdienės banko paslaugos tokių kodų nereikalauja, tad pirmą kartą apie juos išgirdus kyla klausimų. Šiame tinklaraščio įraše mes išsiaiškinsime, kas yra SWIFT (BIC) ir IBAN kodai, kur juos rasti ir kam jie skirti.

SWIFT (BIC) – tarptautinis kodas, kurį turi kiekvienas bankas

SWIFT (BIC) kodas tai unikalus raidžių ir skaičių derinys, naudojamas nurodyti gavėjo banką vykdant tarptautinius pavedimus. Šis kodas identifikuoja mokėjimo gavėjo šalį, banką ir banko padalinį, kuriame registruota gavėjo sąskaita. SWIFT kodas susideda iš 8 arba 11 simbolių ir naudojamas tam, kad galėtumėte nurodyti, kuris bankas apdoros jūsų pinigų pervedimus.

SWIFT kodas ir BIC yra naudojami kaip sinonimai, tad kyla klausimų, kodėl tas pats kodas turi du pavadinimus. Anglų kalba SWIFT yra akronimas reiškiantis „Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication“ – pasaulinė tarpbankinių finansinių telekomunikacijų draugija. SWIFT tai organizacija, kurios pagrindinė užduotis yra nustatyti ir prižiūrėti tarptautinius finansinės komunikacijos standartus. Viena iš šios organizacijos funkcijų yra išdavinėti banko identifikavimo kodus – „Bank Identifier Code“ (BIC). Tad tiek SWIFT kodas, tiek BIC yra tas pats finansinės institucijos identifikavimo kodas. 

Jei atliekat tarptautinį mokėjimą prireikė SWIFT (BIC) kodo, jį surasti galite banko puslapyje. „Swedbank“ SWIFT kodas – HABALT22.

IBAN – banko sąskaitos numerio formatas, daugiausiai naudojamas Europoje

Taip pat vykdant tarptautinius mokėjimus jums bus reikalingas IBAN kodas. SWIFT (BIC) ir IBAN kodai kartais yra maišomi tarpusavyje arba yra galvojama, kad tai– tas pats kodas. SWIFT (BIC) kodas nurodo banką, o IBAN kodas jau nurodo jus, arba tiksliau jūsų banko sąskaitą. IBAN („International Bank Account Number“) – tai tarptautinis banko sąskaitos numerio standartas. 

SWIFT (BIC) kodai yra naudojami visame pasaulyje, kiekvienas bankas turi savo SWIFT kodą. Tuo metu IBAN formato sąskaitos numeris daugiausia naudojamas Europoje, o štai pavyzdžiui, JAV naudoja ACH („Automated Clearing House“) numerius. 

Lietuvoje tas pats sąskaitos numeris naudojamas ir vietiniams, ir tarptautiniams mokėjimas, nes šie numeriai yra suformuoti pagal IBAN standartą. Tai reiškia, kad sąskaitos numeris, kurį, nurodote darbdaviui, kad gautumėte darbo uždarbį, yra tas pats numeris, kurį turėtumėte nurodyti, norėdami gauti tarptautinį mokėjimą. Kitose šalyse IBAN kodas gali būti ilgesnis nei vietiniai banko sąskaitų numeriai, nes jis apima šalies ir banko identifikavimo informaciją.

IBAN sąskaitos simbolių skaičius įvairiose šalyse skiriasi. Lietuvos bankuose IBAN sąskaitos numerį sudaro 20 simbolių. Lietuvoje atidarytos „Swedbank“ banko sąskaitos kodas gali atrodyti taip: LT85 73000 11101001000. Dvi raidės „LT“ – šalies kodas. Toliau einantys du skaitmenys, tai kontroliniai skaitmenys, pagal kuriuos programos apsaugo nuo klaidos įvedant sąskaitos numerį. Toliau sekantys penki skaitmenys yra banko (finansinės įstaigos) kodas, 73000 identifikuoja „Swedbank“. O paskutiniai 11 skaitmenų – jūsų sąskaitos numeris. Savo sąskaitos numerį galite rasti interneto banke.

SWIFT (BIC) ir IBAN sukuria tam tikrą standartą, kuris padeda užtikrinti, kad finansinės operacijos tarp skirtingų bankų ir skirtingų šalių būtų įvykdytos teisingai ir saugiai. Šie kodai padeda sumažinti klaidų riziką, kuri gali kilti, kai vykdomi tarptautiniai pavedimai.

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.