Išaugo lietuvių simpatijos hibridiniam ir elektriniam transportui

2021-05-25

Rinkoje atsiranda vis daugiau ir platesniam gyventojų ratui įperkamų elektrinių ar hibridinių automobilių, o tai augina ir mūsų susidomėjimą jais. Net 44 proc. lietuvių sako, kad kitas jų perkamas automobilis bus hibridinis ar vien elektra varomas modelis. Estijoje ir Latvijoje turinčių tokių planų yra, atitinkamai, 38 ir 30 procentų.

  • Maždaug du trečdaliai nuosavą automobilį turinčių Lietuvos vairuotojų planuoja jį keisti į kitą per artimiausius penkerius metus. 34 proc. iš jų ruošiasi pirkti hibridinį automobilį, o 10 proc. numato įsigyti elektromobilį.
  • Daugiau nei du trečdaliai (69 proc.) ateityje planuoja įsigyti naudotą automobilį, 14 proc. rinktųsi iš naujų modelių.
  • Europos automobilių gamintojų asociacijos (ACEA) duomenimis, pernai elektromobilių registravimo Europos Sąjungos valstybėse skaičiai pašoko iki 10,5 proc., palyginti su 3 procentais 2019-aisiais. Panašus augimas fiksuotas ir keleivinių hibridinių elektrinių automobilių segmente, kurių registracijos sudarė 11,9 proc. visos rinkos, palyginus su 5,7 proc. 2019 metais. 
  • Susisiekimo ministerijos duomenimis, Lietuvoje pernai registruoti 1184 elektromobiliai arba 2,3 karto daugiau nei metais anksčiau (521 vnt.). 
  • Prie ekologiškų automobilių įsigijimo skatinimo prisideda ir finansų institucijos, suteikdamos išskirtines tokių modelių finansavimo sąlygas. Pavyzdžiui, „Swedbank“ hibridinėms, vien elektra varomoms ar mažos emisijos benzininėms transporto priemonėms įsigyti taiko palankesnes paskolos sąlygas ir siūlo papildomų naudų.
  • Aplinkos ministerija numatė padidinti Klimato kaitos programos kompensacines išmokas gyventojams už įsigytą elektromobilį. Pagal šią programą, už kiekvieną įsigytą naują elektromobilį bus išmokama 5 tūkst. eurų subsidija, o už naudotą – 2,5 tūkst. eurų. 
tvarūs automobiliai

Parengta remiantis reprezentatyvia „Swedbank“ užsakymu atlikta Baltijos šalių gyventojų apklausa, kurios metu  Lietuvoje apklausti 1003, Latvijoje – 1005, Estijoje – 1000 18–75 m. amžiaus gyventojų.

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.