Ką reikia žinoti perkant pirmąjį automobilį?

2022-07-28

Kiekvienam naujai iškeptam vairuotojui pirmojo automobilio pirkimas yra neeilinis įvykis. Tuo pačiu tai ir nemenkas galvos skausmas. Kokį automobilį rinktis? Į ką atkreipti dėmesį, kad vėliau netektų gailėtis? Teisingai atlikę namų darbus ir rimtai pažiūrėję į pirmojo automobilio pirkimo procesą, išvengsite daugybės klaidų bei streso.

Rinkitės protingai

Nors 3-ios serijos BMW su 3 litrų varikliu atrodo patraukliai ir smagiai važiuoja, tai tikrai nėra pats geriausias pirmasis automobilis. Nesirinkite automobilio tam, kad galėtume pasipuikuoti prieš draugus ar giminaičius.
 
Pirmasis automobilis turėtų būti nepretenzingas, paprastas ir ekonomiškas. Toks, kuris leistų suvokti, kas yra vairavimas, ir nereikalautų didelių išlaidų priežiūrai. Jei planuojate didžiąją dalį laiko automobilį naudoti mieste, galingas visureigis su visais varomais ratais taip pat nėra protingas pasirinkimas. Svarbu įvertinti savo realius poreikius ir nepasiduoti pagundoms.
 
Nereikia pamiršti ir papildomų kaštų. Kuo automobilio variklis galingesnis, tuo brangesnis bus jo draudimas.

Įvertinkite savo finansus

Nemažai pradedančiųjų vairuotojų renkasi pigesnius automobilius. Jei nepasitikite savo vairavimo įgūdžiais ir bijote, jog ankštoje aikštelėje nubrauksite bamperį – pigaus automobilio bus gaila mažiau.
 
Žinoma, jei įsigysite 20 metų senumo automobilį, tikėtina, kad tapsite dažnas autoservisų svečias ir išleisite krūvas pinigų remontams.
 
Statistika jauniems vairuotojams negailestinga: per pirmuosius kelis vairavimo metus 1 iš 5 patenka į eismo įvykius. Liaudyje sklandanti išmintis, kad pirmąjį automobilį geriau pirkti pigesnį, įgyti patirties ir tada rinktis brangesnį, turi nemažai logikos. Visgi mažesnę ridą turintis automobilis suteiks daugiau komforto ir rečiau ges, todėl nereikėtų atmesti ir šio varianto. Žinoma, viskas priklauso nuo to, kiek pinigų galite skirti transporto priemonės įsigijimui.

Patikrinkite automobilio istoriją

Renkantis naudotą automobilį svarbu patikrinti jo istoriją „carVertical“ platformoje. Ne visi pardavėjai yra sąžiningi, todėl rinkoje pilna transporto priemonių su suklastota rida ir nuslėptais apgadinimais. Tokiu būdu galite ne tik permokėti už automobilį, bet ir rizikuosite savo saugumu.
 
Jei automobilis patyręs sunkią avariją ir prastai sutvarkytas, vėliau turėsite investuoti daug pinigų, kad jis važiuotų. Dažnai būna, kad automobilis yra pakeitęs ne vieną savininką ir paskutinysis net neįtaria, kad kadaise jo mylimas Volkswagen ar Audi „atjaunėjo“ 100 tūkst. kilometrų.
 
Šio fakto žinojimas suteiks jums pranašumą derantis dėl kainos. Jei automobilis buvo smarkiai apgadintas, kartais net neverta susitikti su pardavėju ir gaišti savo laiką.

Atlikite bandomąjį važiavimą

Bandomasis važiavimas apie automobilį gali pasakyti daugiau nei geriausio mechaniko apžiūra. Visgi, jei apie automobilius nutuokiate menkai, verčiau kartu pasiimti labiau patyrusį draugą, kuris bandomąjį važiavimą atliktų už jus.
 
Automobilio variklio garsas ir išmetamųjų dujų spalva apie jo būklę pateiks nemažai informacijos dar net nepajudėjus iš vietos. Važiuodami stebėkite, ar sklandžiai jungiasi pavaros, kaip veikia stabdžiai, ar nėra kažkokių nemalonių drebėjimų.
 
Patartina išbandyti automobilį tiek važiuojant lėčiau, tiek greičiau. Jei automobilį testuosite prekybos centro aikštelėje, naudos iš to bus mažai. Geriausia pasirinkti tokią vietą, kur galėtumėte saugiai išvystyti didesnį greitį, išbandyti stabdžius ir visas pavaras. Norėdami jaustis užtikrintai dėl savo būsimo pirkinio, nuvežkite jį patikrai į autoservisą.

Derėkitės

Savo automobilį savarankiškai parduodantys žmonės dažnai būna linkę išpūsti transporto priemonės kainą, slapta vildamiesi, kad kažkas sutiks mokėti brangiau. Atsižvelgę į automobilio istorijos ataskaitos įrašus ir bandomąjį važiavimą, derėkitės dėl kainos.
 
Jei radote kokių nors pardavėjo nepaminėtų trūkumų, būtinai juos aptarkite ir prašykite, kad sumažintų kainą. Vertėtų investuoti šiek tiek laiko ir patyrinėti skelbimų portalus, kad geriau įsivaizduotumėte, kiek gali svyruoti jus dominančio modelio kainos.
 
Patirtis perkant pirmąjį automobilį jums suteiks daug naujų žinių ir įgūdžių, kurie pasitarnaus ateityje renkantis naują transporto priemonę. Investavę šiek tiek laiko ir išsiaiškinę viską apie jus dominantį modelį, įsigysite patikimą ir ilgai tarnausiantį automobilį. Saugių kelionių!

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.