Naujas ar naudotas: kokį automobilį verta rinktis 2022-aisiais?

2022-05-19

Automobilių pirkėjams kaskart tenka spręsti sudėtingą galvosūkį: kokį automobilį rinktis – naują ar naudotą? Atsakymas į šį klausimą 2022 m. nėra toks akivaizdus kaip gali atrodyti iš pirmo žvilgsnio.
 
Vos prieš keletą metų pasirinkti tarp naujo ir naudoto automobilio buvo gerokai paprasčiau. Tereikėjo nuspręsti, kiek pinigų planuojate išleisti, kokio kėbulo norite ir kurį kuro tipą rinksitės.
 
Šiuo metu viskas kitaip.
 
Kol puslaidininkių gamintojai bando patenkinti sparčiai augančią buitinės elektronikos gamintojų paklausą, automobilių pramonė patiria didžiulį mikroschemų trūkumą. Tai reiškia, kad įsigyti naują automobilį tapo gerokai sudėtingiau. Dalis modelių išnyko iš kainoraščių, o kitų gali tekti laukti ilgiau nei metus.
 
Naudotų automobilių rinka šiuo metu taip pat nėra pačios geriausios būklės. Naujų automobilių trūkumas pakėlė naudotų automobilių kainas iki neregėtų aukštumų, tuo pačiu dar labiau apsunkinant pasirinkimą tarp naujos ir naudotos transporto priemonės.
 
Jei 2022-aisiais planuojate keisti arba įsigyti savo pirmąjį automobilį, turėtumėte apsvarstyti daugybę niuansų. Išnarplioti šią mįslę sutiko padėti automobilių istorijos ataskaitas teikiančios įmonės „carVertical“ ekspertas Matas Buzelis. Taigi kokį automobilį turėtume rinktis 2022 m. – naują ar naudotą?

Ką reikėtų žinoti prieš įsigyjant naują ar naudotą automobilį?

Automobilio pirkimas yra maloni, bet tuo pat metu ir stresą kelianti patirtis, tad prieš renkantis transporto priemonę derėtų įvertinti keletą faktorių.
 
„Svarbiausias dalykas renkantis automobilį yra įvardinti savo asmeninius poreikius. Nesvarbu, ar perkate naują ar naudotą automobilį, teisingai įvertinus savo norus, jūsų naujasis pirkinys suteiks didesnį pasitenkinimą“, – sako M. Buzelis.

Kodėl pirkti arba nepirkti naują automobilį?

Tikriausiai sutiksite, kad įsigyti naują automobilį tiesiog daug smagiau nei naudotą, tačiau tai dar ne viskas. Naujuose automobiliuose taikomi pažangiausi technologiniai sprendimai, suteikiantys vairuotojams daugybę privalumų. Kuo dar patrauklūs nauji automobiliai?

  • Patikimumas. Automobilių gamintojai nuolat tobulina vidaus degimo variklius ir kitas judančias dalis, todėl tinkamai prižiūrėtas naujas automobilis visada tarnaus patikimiau nei naudotas.
  • Garantija. Bene pagrindinis naujo automobilio privalumas. Jei kuris nors jūsų automobilio komponentas suges dėl gamintojo kaltės, galėsite jį pakeisti nemokamai. 
  • Keleivių saugumas. Nuolat griežtėjantys reikalavimai verčia gamintojus vis daugiau investuoti į automobilių saugumą. Pažangūs inžineriniai sprendimai gerina automobilio kėbulo struktūrą ir mažina keleivių patiriamą žalą avarijų metu.

Nors nauji automobiliai neabejotinai turi daug privalumų, bet reikėtų atsižvelgti ir į trūkumus.

  • Didelė kaina. Daugiau saugumo sistemų ir įvairiausių funkcijų reiškia didesnę kainą. Be to, per keletą pastarųjų metų nauji automobiliai stipriai pabrango, kartais net per daug.
  • Greitas nuvertėjimas. Per pirmus keletą metų naujas automobilis praranda didžiąją dalį savo vertės. Pasak įvairių skaičiavimų, automobilis nuvertėja 20 proc. vos tik jį nusiperkate.
  • Brangesnis draudimas. Didėjantis įvairiausių technologijų skaičius naujuose automobiliuose padarė įtaką draudimo kainai. Tai ypač turėtų pajusti aukštesnės klasės automobilių savininkai. 

Anot M. Buzelio, norėdami sušvelninti greitą automobilio nuvertėjimą, rinkitės elektrinę transporto priemonę: „Nors elektriniai automobiliai šiandien yra brangi privilegija, po kelių metų naudotų elektrinių automobilių paklausa šaus į viršų. Tai leis jums parduoti automobilį daug brangiau ir sumažinti nuvertėjimą“.

Naudotas automobilis – taip ar ne?

Turint omenyje, kad naujas automobilis atneša papildomų kaštų, daugybė žmonių renkasi naudotus automobilius. Kokie pagrindiniai naudoto automobilio privalumai?

  • Žemesnė kaina. Kai naudotas automobilis pasirodo rinkoje, jis jau būna praradęs didesnę dalį savo vertės, kurią sumokėjo ankstesnis savininkas.
  • Atsiliepimai. Naują automobilį įsigiję vairuotojai nepraleidžia progos pasidalinti įžvalgomis apie savo pirkinį. Tokie atsiliepimai leis išvengti rizikingų automobilių ir nuspėti ateityje laukiančias problemas.
  • Pigesnis draudimas. Senesni automobiliai ne tik kainuoja pigiau, bet pigesnės ir jų dalys. Be to, daug mažesnė tikimybė, kad automobilis bus pavogtas.

Naudotą automobilį taip pat galite įsigyti ir iš oficialaus platintojo. Nors tokie automobiliai paprastai brangesni, tačiau jie būna kruopščiai patikrinti ir turi gamintojo garantiją.
 
Skamba gerai? Tačiau, pirmiausia, aptarkime naudoto automobilio trūkumus.

  • Didesnis kuro suvartojimas. Gamintojai išleidžia milijonus bandydami sumažinti automobilių kuro suvartojimą ir išmetamųjų dujų kiekį. Tai ypač galioja kalbant apie modelius su benziniais ir elektriniais varikliais. Visgi net ir 5 metų senumo automobilis kuro suvartojimo ir išmetamųjų dujų kiekio rodikliais smarkiai nusileis naujam.
  • Ribotas pasirinkimas. Perkant naudotą automobilį teks susitaikyti su ribota pasiūla. Jei turite itin specifinių reikalavimų, gali tekti pavargti ieškant tinkamo modelio.
  • Kai kurios dalys gali būti brangesnės. Automobiliui senstant didžioji dalis jo komponentų susidėvi. Pakeisti lemputę ar tam tikras važiuoklės dalis nėra sudėtinga, bet įvairių sensorių ir elektros sistemų remontas gali būti brangus – net, jei kalbame apie automobilius, kurių amžius nesiekia nė 10 metų.

„Naujų automobilių trūkumas padidino automobilių iš antrų rankų paklausą. Padidėjusi paklausa lėmė ir aukštesnes kainas“, – sako M. Buzelis.

Kodėl naudotas automobilis 2022-aisiais gali būti geresnis pasirinkimas?

2021-ieji visai automobilių pramonei buvo iššūkių pilni metai –  beveik visi pasaulio gamintojai pajuto tiekimo grandinės krizės įtaką.
 
„Dėl puslaidininkių ir kitų svarbių komponentų trūkumo, gamintojai negalėjo įvykdyti visų automobilių užsakymų. Pavyzdžiui, Vokietijoje automobilių gamyba nukrito į žemiausią lygį nuo 1996-ųjų“, – pasakoja M. Buzelis.
 
Nors dauguma gamintojų sutinka, kad 2022 m. situacija turėtų stabilizuotis ar net pagerėti, tai dar nereiškia, kad naujų automobilių pirkėjai nesusidurs su sunkumais.

Nauji automobiliai bus aprūpinti žemesnio lygio įranga ir jų pristatymas vis tiek užtruks ilgiau nei visi buvo įpratę. Labai gali būti, kad jūsų užsakymą priėmęs pardavėjas, vieną dieną tiesiog paskambins ir informuos, kad jūsų užsakymas atšauktas. Ar gali būti didesnis nusivylimas?
 
M. Buzelio teigimu, esama nemažai priežasčių, kodėl automobilis iš antrų rankų atrodo logiškesnė ir saugesnė investicija.
 
„Stebėdami naudotų automobilių rinką, gana greitai atrasite skirtingų, įdomių ir viliojančių pasiūlymų už prieinamą kainą. Pavyzdžiui, dvejų metų senumo automobilis su gamintojo garantija gali kainuoti 15–25 proc. mažiau nei naujas su bazine įranga. Tokį automobilį galėsite įsigyti iš karto, vietoje to, kad lauktumėte naujo automobilio neribotą laiką“, – sako M. Buzelis.

Galutinis verdiktas: kokį automobilį rinktis?

Automobilio pasirinkimas priklauso nuo savo poreikių suvokimo.
 
Svarstydami kokį automobilį rinktis, nedarykite skubotų išvadų. Palyginkite įvairius pasiūlymus ir įvertinkite ilgalaikius konkretaus automobilio privalumus.
 
Atsižvelgiant į dabartinę situaciją naujų ir naudotų automobilių rinkoje, šiuo metu logiškiau rinktis naudotą automobilį su gamintojo garantija. Toks automobilis kainuos ženkliai pigiau nei naujas, tačiau tuo pat metu bus aprūpintas visomis saugumo funkcijomis bei gamintojo užnugariu įvykus netikėtiems gedimams.
 

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.