Saulės vonios jūsų automobiliui nepatinka: TOP 5 patarimai, kaip tinkamai pasirūpinti automobiliu vasarą

2024-06-10

Vasara – ne tik atostogų, poilsio gamtoje ir kelionių, bet ir su tuo susijusių iššūkių metas. Deginantis vairas, įkaitusios sėdynės, netikėtai užklupęs peršalimas – tik dalis nemalonumų, su kuriais šiltuoju metų laiku susiduria dažnas vairuotojas.

„Swedbank“ draudimo ekspertai dalijasi penkiais svarbiausiais patarimais, kurie padės ne tik tinkamai pasirūpinti savo transporto priemone, bet ir be rūpesčių mėgautis vasaros teikiamais malonumais.

Stenkitės statyti automobilį pavėsyje

Jei vasarą karšta jums, jūsų automobiliui – dar karščiau. Ypač nuo vaiskios vasaros saulės įkaista automobilio salonas, kuriame temperatūra gali pakilti ir gerokai virš 50 laipsnių.

Kaip karštis ir kaitri saulė kenkia jūsų automobiliui? Visų pirma, blunka kėbulo spalva, ir vietoj ryškaus braškinio atspalvio ilgainiui pasidaro išblukusi rožinė. Blunka ir automobilio salonas, o šviesios detalės įgyja ne itin malonią akiai gelsvą spalvą. Be to, prisilietę prie įkaitusio vairo ar metalinių detalių rizikuojate nusideginti odą.

Karštą dieną stenkitės statyti automobilį pavėsyje, o jam nesant – toliau nuo kitų įkaitusių paviršių, pavyzdžiui, juodo asfalto. Prieš įsėsdami į įkaitusią transporto priemonę, praverkite visas duris, šiek tiek luktelėkite ir leiskite karščiui nuslopti.

Savo transporto priemonę nuo karščio apsaugoti galite naudodami specialius dangalus, skirtus vairui, priekinei panelei, taip pat galima uždengti priekinį ir šoninius langus.

Palaikykite optimalią temperatūrą salone

Žinoma, karštą vasaros dieną nėra nieko maloniau nei važiuoti vėsiame automobilyje. Tačiau važiuoti pernelyg atšaldyti saloną – pavojinga, nes taip galite pakenkti savo sveikatai.

Patartina laikytis paprastos taisyklės: salono temperatūra turėtų būti daugiausia 5 laipsniais žemesnė nei lauko. Pavyzdžiui, jei lauke yra 28 laipsniai šilumos, automobilio viduje kondicionierių nustatykite ties 23 laipsnių žyma.

Reguliariai plaukite automobilį 

Plaukite ne tikdėl to, kad jis būtų švarus, bet ir kad atvėstų. Vasarą transporto priemonę plaukite bent kartą per savaitę, taip pat – po ilgesnės kelionės, nuplaunant visus ant jo ištiškusius vabaliukus. To nedarant laiku, bus kur kas sunkiau pašalinti vabzdžių liekanas. Be to, nepakankamas plovimas gali pakenkti automobilio lakui ir dažams. Svarbu, kad prieš plaudami automobilį, jį atvėsintumėte nuskalaudami dulkes ir purvą – mat plovimo metu naudojamos cheminės medžiagos netinkamai reaguoja su įkaitusiu metalu.

Per audrą nestatykite automobilių po medžiais ar stulpais 

Esant audrai, nestatykite automobilio po aukštais medžiais, elektros stulpais. Taip, minėjome, kad esant kaitrai, patartina automobilį statyti pavėsyje. Tačiau vasara – ne tik karščio, bet ir audrų metas. Tad jei horizonte pastebite audros debesis, nestatykite automobilio po medžiu ar elektros stulpu – taip išvengsite didelių nemalonumų: žaibo iškrovos, nukritusios šakos ar užvirtusio medžio ir pan.

Pasirūpinkite tinkamu privalomuoju draudimu

Nenuspėjamos vasaros žabangos ir netikėti nemalonumai gali užklupti bet kur ir bet kada: užsitrenkia durelės, išsikrauna akumuliatorius, baigiasi degalai – sąrašas gali tęstis ir tęstis. Laimei „Swedbank“ privalomasis vairuotojų draudimas išgelbės nuo 10 nelaimių nemokamai bet kur Lietuvoje, visą parą, septynias dienas per savaitę.

Daugiau naudingų patarimų, kaip tinkamai pasirūpinti savo transporto priemone vasarą, sužinosite peržiūrėję „Swedbank“ laidą „Pasiruošk ir važiuok su Karoliu“.


 

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.