Aš už tai nemokėjau!

Aš už tai nemokėjau!
„Swedbank” saugumo incidentų tyrimų tarnybos vadovas Tomas Beinaravičius

Mokėjimo kortelės yra vienas saugiausių atsiskaitymo būdų keliaujant po užsienio šalis. Praradus mokėjimo kortelę ar supratus, kad ja pasinaudojo piktavaliai, dažniausiai galima išvengti nuostolių − priešingai negu praradus grynuosius pinigus. Tiesa, būtina žinoti kelis svarbius dalykus, kad mokėjimo kortelės praradimas užsienio šalyje nevirstų nuostaba „aš už tai nemokėjau“.

Kaip rodo „Swedbank“ statistika, mokėjimo korteles klientai praranda gana retai, o tikimybė jos netekti Lietuvoje ar užsienyje yra panaši. Vis dėlto mokėjimo kortelės praradimas užsienio šalyje gali reikšti, kad kelionėje jums teks gerokai apriboti savo poreikius, kreiptis pagalbos į bendrakeleivius arba susisiekti su namuose likusiais giminaičiais. Yra keli būdai, kaip to išvengti ar sumažinti patiriamų nepatogumų mastą.

Visų pirma, kelionėse mokėjimo kortelėms galioja tas pats patarimas kaip ir gryniesiems pinigams – ir viena, ir kita reikėtų laikyti saugiose vietose, kurias būtų sunku pasiekti kišenvagiams. Vis dar pasitaikanti kortelių naudotojų klaida – kartu su kortele laikomas, o kartais ir ant jos užrašytas PIN kodas. Šį kodą reikėtų įsiminti arba įvesti į telefono užrašinę, kuri taip pat būtų apsaugota slaptažodžiu.

Prireikus atsiskaityti ar išsigryninti pinigų, reikėtų atsargiai įvedinėti savo PIN kodą, kad jį būtų sunku nužiūrėti šalia esantiems asmenims. Be to, parduotuvėje ar restorane atsiskaitinėdami kortele atidžiai stebėkite, ar įvesta tinkama suma. Reikėtų stebėti ir patį atsiskaitymo procesą, ką su jūsų kortele daro aptarnaujantis asmuo, ar jis po atsiskaitymo operacijos ją iš karto grąžina jums. Nesutikite, kad jūsų kortelę paimtų ir nusineštų ten, kur negalėsite jos matyti – jei padavėjui reikia nueiti iki stacionaraus mokėjimo terminalo, eikite kartu su juo.

Nepatogumų riziką taip pat sumažinsite, jei kelionėje turėsite kelias mokėjimo korteles ir jas laikysite atskirai. Pavyzdžiui, jei susiruošėte į ekskursiją po miestą, vieną kortelę pasiimkite su savimi, o kitą palikite viešbučio seife. Jei prarasite vieną kortelę, galėsite atsiskaityti su kita. Tikimybė prarasti dvi atskirai laikomas korteles yra itin nedidelė.

Dar vienas būdas padidinti mokėjimo kortelių saugumą – tai pasinaudoti išmaniesiems telefonams skirtų bankų programėlių funkcijomis. Pavyzdžiui, per „Swedbank“ išmaniąją programėlę klientai gali matyti visas naudojamas korteles, keisti jų operacijų limitus, akimirksniu išjungti atsiskaitymo galimybę pasirinkta kortele. Programėlėje taip pat galima nuolatos sekti atsiskaitymo operacijų istoriją ir greitai pastebėti įtartinus pokyčius sąskaitoje. Tad jei banko programėle iki šiol nesinaudojote, kelionė į užsienį yra gera proga tuo pasidomėti išsamiau.

Vis dėlto jei kelionės metu praradote mokėjimo kortelę ar pastebėjote įtartinas operacijas, apie tai turėtumėte nedelsdami informuoti savo banką. Greičiausias būdas – paskambinti į klientų aptarnavimo centrą, tai padaryti galite bet kuriuo paros metu. Beje, jei naudojatės išmaniąja programėle, tai kortelę pirmiausia galite blokuoti per šią programėlę. Beje, „Swedbank“ programėlėje nurodytas ir banko telefono numeris, kuriuo reiktų skambinti būnant užsienyje, nes trumpasis banko numeris skirtas naudoti tik Lietuvoje.

Praradęs mokėjimo kortelę ar netekęs jos sąskaitoje buvusių lėšų, klientas per artimiausias 24 val. turi apie tai informuoti banką, ir vėliau jis gali kreiptis dėl patirtų nuostolių kompensavimo. Dar daugiau galimybių turi kredito kortelių naudotojai. Priklausomai nuo kredito kortelės tipo, jie turi teisę pasinaudoti kelionės draudimu bei atgauti patirtas išlaidas už kelionės nesklandumus, prarastus daiktus ar patirtus sveikatos sutrikimus.

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.