6 žingsniai po skyrybų

Nors skyrybos nėra ta tema, apie kurią mėgstama šnekučiuotis, statistinis faktas, kad Lietuvoje pusė susituokusiųjų anksčiau ar vėliau taria vienas kitam sudie, rodo, jog patyrusiųjų šeimos griūtį - šimtai tūkstančių. Kiekvienos skyrybos suduoda ne tik emocinį, bet ir finansinį smūgį arba bent jau atneša reikšmingų pokyčių asmeniniame gyvenime ir biudžete, tad atsigauti po jų – užduotis ne iš lengvųjų daugeliui.

Jei apie turto dalybas jau rašėme, tai šį kartą kalbame apie tai, kaip palengvinti pirmuosius žingsnius po skyrybų ir tinkamai reaguoti į finansinius pokyčius.

Sumažėjo pajamos? Sumažinkite ir išlaidas. Dažniausiai po skyrybų kiekviena pusė tampa truputį „neturtingesnė" nei gyvendama santuokoje. Net jei buvote pagrindinis pajamų gavėjas, netenkate privilegijos dalintis bendrų būsto, maisto, buities išlaidų. Taigi finansinė našta išauga, o pajamos lieka tik vieno asmens. Didžiausias krūvis neretai tenka moterims, ypač jei jos santuokos metu nedirbo augindamos vaikus ar dirbo tik dalį darbo dienos. Po skyrybų dažniausiai būtent su jomis lieka nepilnamečiai vaikai, kurių išlaikymu ir gerove tenka pasirūpinti. Tad kasdieniame gyvenime atsiranda reikšmingų pokyčių, susijusių su pinigų srautais. Subalansuoti juos iš naujo paprasčiau, jei iki skyrybų buvo vedamas šeimos biudžetas. Jis gali būti atspirties tašku, padėsiančiu įvertinti, kokias išlaidas reikia mažinti ir kokiu mastu, taip pat - kokias naujas išlaidų eilutes reikėtų įvesti. Po skyrybų verta susidaryti tolimesnį finansinį gyvenimo planą, kuris parodys, kiek ir kam pajamų reikia, kad gyvenimo kokybės lygis būtų panašus kaip ir santuokos metu.

Pasiruoškite naujoms paslaugoms ir pirkiniams. Skyrybų procesas ir sprendimai po skyrybų tampa dar sudėtingesni, jei išsiskyrusieji turi atžalų, liekančių gyventi su vienu iš tėvų. Tokiu atveju, neretai tenka ieškoti papildomos žmogiškos pagalbos. Jei nėra galinčių pasitarnauti artimųjų ar draugų, gali tekti ieškoti auklės – nebūtinai nuolatinės, tačiau gelbstinčios prireikus. Be to, teks adaptuotis arba ilgainiui kompensuoti fizines turto netektis. Juk gali būti, jog iki skyrybų naudojotės vienu automobiliu, skiriantis pasidalinote nemažai buities daiktų ir pan. Atsivėrusias spragas vertėtų užpildyti prioritetų principu - čia praverstų daiktų, leisiančių susigrąžinti ankstesnę gyvenimo kokybę, sąrašas su kainomis. Jas įvertinę ir atsižvelgdami į savo finansines galimybes galėsite numatyti, kiek laiko prireiks sutaupyti lėšų trūkstamiems daiktams įsigyti. Kartu tai bus geri pirmieji atskaitos taškai naujame finansiniam plane.

Alimentai – ką vertėtų žinoti. Jei iširusioje šeimoje yra nepilnamečių vaikų, vienam iš buvusių sutuoktinių teismas gali priteisti alimentus vaikų išlaikymui. Nors tai yra lyg ir savaime suprantama pareiga, daliai tėvų alimentai tampa „netikėtu" ir sunkiu išbandymu. Vertėtų žinoti, kad teismai išlaikymą vaikui priteisia tik konkrečia pinigų suma (kas mėnesį mokamomis periodinėmis išmokomis ar vienkartine konkrečia pinigų suma) ar priteisiant vaikui tam tikrą turtą. Teismai nebetaiko proporcinio vaikų išlaikymo, kai išlaikymas būdavo priteisiamas tam tikra proporcija nuo vieno iš tėvų gaunamo atlyginimo (pvz. ¼, 1/5 ir pan). Jei vaikui yra priteistas proporcinis išlaikymas, tai tiek mama, tiek tėvas turi teisę kreiptis į teismą dėl priteisto išlaikymo pakeitimo t.y. padidinimo arba sumažinimo. Iš anksto galvojant apie vaiko išlaikymą, galima pasinaudoti internetinėmis skaičiuoklėmis, tokiomis kaip www.alimentuskaiciuokle.lt, tačiau svarbu atminti, jog teismo sprendimai kiekvienu atveju yra individualūs ir gali nesutapti su skaičiuoklių rezultatais.

Kai tenka išlaikyti buvusį sutuoktinį. Po skyrybų vienai iš pusių gali tekti atverti piniginę ne tik vaikų, bet ir buvusio sutuoktinio išlaikymui. Teisės aktai nurodo, kad į tokias išmokas gali pretenduoti asmuo, kurio turimas turtas ar gaunamos pajamos nepakankamos visiškai save išlaikyti, jei jis yra nedarbingas dėl amžiaus ar sveikatos būklės, o santuoka nėra nutraukiama dėl jo kaltės. Taip pat vertėtų žinoti, kad jei vienas iš sutuoktinių buvo taip pasinėręs į šeimos reikalus, kad negalėjo įgyti kvalifikacijos ar baigti studijų, jam už tai gali būti kompensuota. Įstatymu numatyta galimybė prisiteisti iš buvusio sutuoktinio mokymosi baigimo ar perkvalifikavimo išlaidas.

Kad santuoka neliktų „popieriuje". Paprastai sutuoktiniai kartu tvarko daugybę dokumentų, sutarčių ir sąskaitų. Kad nekiltų nesusipratimų, po skyrybų verta nepamiršti perrašyti ar pakeisti svarbiausius dokumentus (anuliuoti bendras sąskaitas, pakeisti naudos gavėją gyvybės draudimo sutartyje, testamente, pakeisti slaptažodžius ir pan.) bei apie tai informuoti atitinkamas įstaigas. Dar daugiau pakeitimų prireiks, jei po skyrybų keičiasi vieno iš sutuoktinių pavardė.
Nauja pradžia. Nors ir kaip nelengva, po skyrybų vertėtų sau prisipažinti – nuo šiol esu vienas(-a), todėl darau viską pats(-i).

Jei iki šiol buvote atsakingas(-a), pavyzdžiui, tik už finansinius klausimus, tai dabar teks dar rūpintis namų švara, šaldytuvo turiniu, paimti atžalą iš darželio, sumokėti komunalinius mokesčius ir pan. Atidėliojimas ar bandymas viską paskubomis aprėpti, gali situaciją tik pabloginti.  Norint to išvengti, svarbu nebijoti prireikus kreiptis patarimo, informacijos ar pagalbos į artimuosius, klausti specialistų, o svarbiausia - planuoti. Skiriant deramą dėmesį savo darbotvarkei, po kurio laiko susiformuos nauji įpročiai ir įgūdžiai, tapsiantys naujo gyvenimo etapo pagrindu.
 

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.