Didžiausioje nuotolinėje pamokoje „Mokonomika“ − kelionė laiko portalu ir pažintis su avataru iš ateities

2023-03-08


Šį ketvirtadienį, kovo 9 d., moksleivius, mokytojus ir visus smalsius žmones vėl suburs žinių šventė „Mokonomika“. Trečiąkart organizuojama didžiausia nuotolinė pamoka Lietuvoje bus transliuojama gyvai ir truks daugiau nei dvi valandas. Be gausaus būrio pranešėjų didžiausia šių metų staigmena – pirmąkart renginį vesiantis aštuntoko iš ateities skaitmeninis avataras.
 
Šių metų „Mokonomika“ nukels mokinius ir visus žiūrovus į ateitį, todėl specialiai šiam renginiui sukurta virtuali scena primins laiko portalą. Renginio vedėjais taps finansų ekspertė Justina Bagdanavičiūtė ir moksleivis Mokas, tiksliau – jo avataras. Jie lydės į 120 minučių ekskursiją po Lietuvą ir pasaulį, kuriame žmonės gyvens po kelių dešimtmečių. Nuo inovacijų, dirbtinio intelekto, robotų iki tvarumo ir finansų: pamokose bus galima sužinoti, ką žmonės valgys, kaip bendraus ir kokias profesijas turės ateityje.
 
„Šiemet norime moksleiviams sukurti dar vieną įtraukiančią šventę, drauge su jais pasvajoti apie tai, kas mūsų laukia ateityje, ir kaip nuo mūsų priklausys gyvenimas rytoj ar po daugelio metų. Galiu pažadėti, kad visų dalyvių laukia įdomus žinių nuotykis“, – sako „Swedbank“ Finansų instituto ekspertė J. Bagdanavičiūtė.
 
Didžiausią nuotolinę pamoką bus galima stebėti nuo 9.00 val. ryto per Mokonomika.lt platformą, LRT.lt, o dalis transliacijos vyks per LRT televiziją. Žiūrovai galės rinktis iš 18 pamokų, kurios bus suskirstytos trims moksleivių grupėms − 1-4 klasių atradėjams, 5-8 klasių kūrėjams ir 9-12 klasių ekspertams. Visai kaip mokykloje, pamokos prasidės ir baigsis skambučiu, o tarp jų vyks pertraukos, kurių metu žiūrovų lauks smagios pažintys, pokalbiai bei mankštos kūnui ir protui.
 
„Mokonomiką“ aplankys LR Švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė, per pertraukas studijoje svečiuosis kineziterapeutė, sporto trenerė Santa Povilonytė-Žilinskienė, kosmoso startuolio „Blackswan Space“ įkūrėjas Marius Klimavičius. Renginio dalyviai taip pat keliaus į virtualią ekskursiją „Swedbank“ Finansų laboratorijoje, žais ir laimės, o renginio pabaigoje jų lauks muzikinė staigmena.
 
9-12 klasių mokiniai su technologijų žurnalistu Luku Keraičiu ir žinomu atlikėju Free Finga galės pasiaiškinti, ką gali ir ko negali dirbtinis intelektas. Apie ateities pilietiškumo pamokas jiems pasakos Raudonojo Kryžiaus komunikacijos vadovė Luka Lesauskaitė, o apie klimato kaitos – ekonomistė Greta Ilekytė. Daugiau nei 15 metų kompiuterinius žaidimus kuriantis Šarūnas Ledas atskleis šios industrijos užkulisius, o startuolių verslai su „Rockit“ centro vadove Lina Žemaitytė-Kirkman pakvies pasižvalgyti po ateities galimybes.
 
Kūrėjai arba 5-8 klasių moksleiviai susitiks su Lietuvos moksleivių robotikos komanda „Lithuanica X“ ir vaizdo kanalo „Darius Žaidžia“ kūrėju, kurie papasakos, kaip inovacijos keičia mūsų mokymosi įpročius. Su vienu iš žinomiausių gamtos fotografų Mariumi Čepuliu bus galima paklajoti po Lietuvos gamtos ateitį, o dr. Gytis Dudas narplios virusų istorijas. Portalo LRT.lt vyr. redaktoriaus pavaduotoja Aleksandra Ketlerienė kvies pažvelgti, kas slepiasi kitoje ekrano pusėje. „Swedbank“ Finansų instituto vadovė Jūratė Cvilikienė įrodys, jog tvariems finansams ateityje burtažodžių nebereikės.
 
Jauniausiems atradėjams (1-4 klasių mokiniams) plaukimo ekspertė Simona Sigariova paruošė plaukimo treniruotę, Monika Tindžiulytė – emocinio intelekto dirbtuves. Jekaterina Zibireva ir Aistė Jurė pasakos, kaip galima pakeisti pasaulį ir pasiekti, kad suaugusieji klausytų. Atradėjų taip pat lauks knygų istorijos, kuriomis dalinsis rašytojas Tomas Dirgėla, ir įdomioji „Robotikos akademijos“ pamoka su jos įkūrėju Kristijonu Vasiliausku.
 
„Mokonomika” prisideda prie UNICEF ir UNESCO rengiamos „Didžiausios pamokos pasaulyje”, kurios tikslas kurti inovatyvias švietimo priemones, įgyvendinant Jungtinių Tautų darnaus vystymosi tikslus. Didžiausią nuotolinę pamoką Lietuvoje „Mokonomika“ inicijuoja „Swedbank”.
 

programa

 

Visa renginio programa ir būsima transliacija čia: MOKOnomika - Swedbank

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.