5 mitai apie vaikų finansus: ką svarbu žinoti?

2023-08-16


Norint suteikti savo vaikui tvirtą finansinių žinių pagrindą, teorinių žinių nepakanka. Svarbu leisti atžalai ir praktiniu būdu pažinti finansų pasaulį – pavyzdžiui, pasirūpinant pirmąja vaiko sąskaita. Pristatome Jums pagrindinius su vaiko finansais susijusius mitus, kuriuos sužinojus ir paneigus, vaiko kelionė finansinio raštingumo link bus sklandesnė.

vaikai


Mitas Nr. 1: Mažamečiams kišenpinigiai yra nereikalingi

Vaikui duodate pinigų pietums, tad manote, kad taip jis mokosi tvarkyti savo finansus? Tačiau vaikui tai – ne jo asmeniniai pinigai, o lėšos maistui. Pritrūkus papildomų lėšų, vaikas pinigus maistui gali pradėti naudoti ne pagal paskirtį, pavyzdžiui, taupyti juos norimam asmeniniam pirkiniui, dėl to nevalgyti mokykloje ir pan.
 

vaikai

Kišenpinigiai yra pirminis finansinis žingsnis, formuojantis racionalaus elgesio su pinigais įgūdžius: jie padeda suvokti pinigų vertę, pajusti atsakomybę ir savarankiškumą. Todėl verta kažkiek smulkių pinigų (20, 50 centų), skirti net ir patiems mažiausiems mokyklinukams.

Mitas Nr. 2: Vaikui negalima leisti priimti finansinių sprendimų pačiam

Pradinukui svarbu suprasti, kas yra pinigai ir kišenpinigiai bei mokėti savarankiškai atsiskaityti už prekes – tai pravers mokykloje atsiskaitant už pietus. Tuo tarpu mokyklą baigęs jaunuolis turėtų sugebėti nuosekliai stebėti savo pajamas ir išlaidas, palaikyti stabilią finansinę situaciją ir auginti santaupas.

Todėl svarbu jau nuo mažens leisti vaikui su kiekvienais metais prisiimti vis daugiau finansinės atsakomybės ir pačiam mokytis iš savo klaidų. Galimybė priimti tam tikrus sprendimus pačiam reikalinga ir vaiko savigarbai ugdyti. Vaikas turi jausti, kad juo pasitikite, tačiau visada esate šalia ir galite duoti reikiamą patarimą.

Norint nuolat palaikyti atžalos finansinio raštingumo žinias skatinant savarankiškumą, galima naudoti interaktyvias edukacines priemones, kuriose vaikas augins savo finansų žinias – pavyzdžiui, dalyvauti žaidime „Žinių žygis“, kuriame atsakinėjant į finansinius klausimus bus kaupiami taškai ir vaikas galės juos keisti į naudingus prizus.

žinių žygis


Mitas Nr. 3: Už atliktus darbus vaiką reikia skatinti pinigais

Finansinė paskata yra puiki motyvacija, o naudojama tinkamu metu ši priemonė gali padėti vaikui suprasti skirtumą tarp pareigų ir papildomo darbo. Tačiau nepamirškime pagrindinės taisyklės – už pareigas pinigai neturėtų būti mokami.

Pirmiausia derėtų padėti vaikui suprasti, kas yra jo kasdienės pareigos. Rekomenduojama atvirai pasikalbėti, kad už pareigas pinigai nėra mokami, nes tai darome dėl savo ir kitų šeimos narių gerovės. Namų darbai, kambarių tvarkymas, indų plovimas, šiukšlių išnešimas ar vejos pjovimas turėtų būti traktuojami kaip vaiko pareiga, o ne papildomas žingsnis siekiant finansinio uždarbio.

Finansiškai paskatinti galite vaiką už darbą, kuris nėra įtrauktas į jo kasdienes pareigas. Pavyzdžiui, jei kiemo ar vejos priežiūrai samdote darbuotojus, galite šiuos darbus už piniginį atlygį pasiūlyti atlikti vaikui. Lygiai tokių pačių darbų galima paieškoti kaimynų gretose – galbūt kažkam praverstų papildomos rankos?

Mitas Nr. 4: Banko kortelė reikalinga tik pilnamečiams

Pagal „Swedbank“ 2022 m. organizuotos apklausos rezultatus, didžioji dalis tėvų mano, kad pirmosios banko kortelės vaikui gali prireikti tik nuo 10–12 metų. Pasitaiko ir atvejų, kuomet vaikui banko kortelė suteikiama tik nuo 18 metų, prasidėjus studijoms bei savarankiškam gyvenimui. Tačiau tokie įsitikinimai ne tik klaidina, bet ir stabdo teisingų finansinių įgūdžių lavinimą nuo pat mažumės.

pilnameciai


Pradinukas jau turėtų būti įvaldęs šį bazinį finansų valdymo įrankį – banko kortelė susieta su vaiko banko sąskaita gali praversti mokyklose, kuriose kortelėmis yra atsiskaitoma už pietus. Nusprendus suteikti pirmąją kortelę daug vėliau, jau pilnametei savo atžalai, rizikuojama susidurti su finansinių įgūdžių stoka – dažnais impulsyviais pirkimais, biudžeto neplanavimu, sunkumais taupant ir pan.

Mitas Nr. 5: Naudotis banko kortele vaikui nėra saugu

Kiek kartų vaiko kišenpinigius radote skalbyklėje, žaislų dėžėje ar išbyrėjusius automobilyje? O kiek kartų jų taip ir neberadote? Kišenpinigius laikant banko sąskaitoje ir atsiskaitant kortele, pinigai visada bus ten, kur juos ir padėjote. Be to, drauge su vaiku galėsite išbandyti ir su sąskaita susietus įrankius: e. taupyklę, išlaidų sekimo įrankį „Mano biudžetas“.

Be to, pametus kortelę dažniausia ją galima iš karto užblokuoti mobiliojoje programėlėje. Taip pat galima susigrąžinti patirtą žalą, pavyzdžiui, „Swedbank“ Jaunimo programos kortelei yra taikomos specialios „Saugumo programos“ sąlygos. Kortelė pravers ir tada, kai jūsų atžalai netikėtai prireiks pinigų – esant reikalui, vaikas akimirksniu programėlėje galės paprašyti pinigų pervedimo.
 

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.