Pagalba patyčių atveju | Kaip rasti sprendimą pokalbio metu?

2023-05-05


Kartu aptarkite, kokie galėtų būti tolesni žingsniai. Pasakykite vaikui, kad kitų žmonių elgesys ir požiūris į juos nenulemia to, kas jis yra ir jo vertės.

Sutarkite su juo, kada ir kaip kalbėsitės su mokytojais apie situacijos sprendimą. Patvirtinkite vaikui, jog esate pasirengę išklausyti jo nuogąstavimus, pasakydami jam, kad visais įmanomais būdais stengsitės užtikrinti jo saugumą ir emocinę gerovę už namų aplinkos ribų.

Patikinkite, jog būsite kartu ir spręsite susiklosčiusią situaciją. Su jumis jūsų vaikas turi jaustis saugus ir žinoti jog jis yra matomas, girdimas ir brangus.

Jei vaikas atsidūrė tokioje situacijoje, tai reiškia, jog šiuo metu jis nepajėgus pats susitvarkyti. Turite sukurti pasitikėjimą, jausmą, jog jis gali jumis pasikliauti ir kad padėsite jam susidoroti su problema.

Sprendimai gali būti įvairūs - nuo vaiko išklausymo ir padrąsinimo iki aktyvaus vaidmens bendradarbiaujant su specialistais. Geriausias sprendimas jūsų vaikui priklauso nuo pačios problemos kompleksiškumo, jos poveikio vaiko fizinei ir psichinei būsenai, mokyklos įsitraukimo ir kitų aplinkybių. 

Svarbu suteikti vaikui galimybę dalyvauti sprendžiant problemą. Vaiko įsitraukimo lygis priklauso nuo vaiko amžiaus - mažesni vaikai gali tiesiog pasakoti tėvams ar globėjams, kas vyksta, o paaugliai gali imtis aktyvesnio vaidmens, įskaitant dalyvavimą pokalbiuose su specialistais.

Pirmas žingsnis - užkirsti kelią patyčių pasikartojimui.

Antras žingsnis - ugdyti visų, į patyčių atvejį įsitraukusių vaikų ar jaunuolių įgūdžius kontroliuoti agresiją ir pagarbiai spręsti konfliktines situacijas.

Pasiteiraukite vaiko, kokį situacijos sprendimą mato jis ir kokios pagalbos norėtų sulaukti. Kartais vaikai neigia pagalbos poreikį arba nerimauja, kad ji gali net pabloginti situaciją. Kai taip nutinka, pabrėžkite, kad jums svarbu pasirūpinti vaiku, todėl jūsų, kaip tėvų ar globėjų, pareiga yra užkirsti kelią patyčioms, tačiau kartu galite nuspręsti, kaip tai padaryti saugiausiu būdu. 

Visada numatykite ir kuo greičiau suplanuokite konkrečius tolesnius veiksmus. Informuokite vaiką apie viską, ką ketinate daryti ir kas jam gali nutikti. Pavyzdžiui, pasakykite, kad: "Rytoj paskambinsiu tavo mokytojai. Ji tikriausiai norės su tavimi po to pasikalbėti. Papasakok jai, ką pasakojai man. Jei nori, aš taip pat ateisiu į mokyklą ir mes kartu pasikalbėsime su mokytoja".

Atminkite, kad normalu, jei po pirmojo pokalbio nesudarėte konkretaus plano. Jūsų, kaip tėvų ar globėjų, pagrindinė atsakomybė yra: 

  • aptarti su vaiku tai, kas vyksta, struktūruojant jo paties jausmus ir susiklosčiusios situacijos suvokimą;
  • suteikti vaikui palaikymą ir saugumo jausmą.

„Swedbank“ siekia prisidėti prie visuomenei aktualių problemų sprendimo, todėl gyvybės draudimu savo vaikus apdraudę ar „Saugus vaiko fondas“ draudimo sutartį sudarę tėvai turi galimybę gauti nemokamą pagalbą patyčių atveju.

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.