Taupymas

 

Neretai, kai mes kalbame apie taupymą, mums atrodo, kad tai yra toks labai sudėtingas, nuobodus dalykas, ir atrodo, kad susitaupyti yra sunku ir, sutikite, nemalonu.

Tai nuo ko pradėti ir ką daryti, kai mes norime susitaupyti kažkokiam svarbiam daiktui? Galbūt atostogoms, na, o galbūt tai yra apskritai dalykas, apie kurį aš šiandien dar net negalvoju, bet žinau, kad noriu kažkam taupytis. Konkretumas ir yra pirmas žingsnis, kai mes kalbame apie taupymą ir apie savo tikslo pasiekimą, mums reikėtų nusistatyti tikslą. Tai gali būti mažesnis tikslas, tai gali būti vidutinio didumo tikslas, tai gali būti sudėtingas, ilgalaikis tikslas. Ir kas atsitinka, kai mes žinome, kam mes tiksliai taupome? Visų pirma, mes galime vizualizuoti savo tikslą – mes galime jį nupiešti, mes galime užsidėti ant telefono ekrano ar užsiklijuoti ant savo šaldytuvo, kad jis būtų visuomet prieš mūsų akis. Tokiu būdu mes žinosime, kiek kainuoja pasiekti mūsų tikslą ir kiek laiko mums reikės jam taupyti. Visų pirma, tikslas. Nusistatau tikslą, jį vizualizuoju. Ir ką darau toliau? Aš tiesiog pradedu taupyti. Kaip pradėti taupyti – kitas dalykas, apie kurį neretai mes galvojame, bet atsakymas yra labai paprastas. Pati pradžia yra peržiūrėti savo išlaidas – galbūt šiandien tu neturi labai daug skirtingų išlaidų, tokių, kokių turi tavo tėvai, tačiau tikrai žinai, kad tau reikia mokėti už transportą, tau reikia nusipirkti batus, apie kuriuos ilgai svajojai, ir, aišku, tu greičiausiai pramogauji. Kai mes renkamės pramogas, mes galime rinktis skirtingas pramogas. Pavyzdžiui, mes galime eiti į ekskursijas, mes galime savanoriauti renginiuose, į kuriuos šiaip bilietas yra labai brangus, arba galime nuo ryto iki vakaro vaikščioti po prekybos centrą ir, žinoma, pakeliui pasiimti vieną kitą kavos puodelį išsinešti, kas mėnesio pabaigoje sudaro bent jau 30 Eur tavo santaupų. Peržiūrime išlaidas ir matome, kad nuo mūsų pasirinkimų labai priklauso, kiek didėja mūsų santaupos. Jeigu mes peržiūrime daugiau savo išlaidų ir atostogoms, pavyzdžiui, renkamės darbą stovykloje vietoje išvykos į užsienio šalį, jei maistą dažniausiai valgome namuose, o ne kavinėse – matome, kad mūsų santaupos auga, ir tada galime bandyti žiūrėti, ar mums pavyks pasiekti mūsų nusibrėžtą tikslą.

Deja, tikslo pasiekti nepavyko, nes greičiausiai peržiūrėjome per mažai mūsų išlaidų... Ir aš manau, kad supratus patį principą – t. y. visų pirma nusistatome tikslą, vengiame spontaniškų pirkinių, tikrai negalvojame, kad taupymas yra nuobodus, paliekame džiaugsmo, jeigu norime vykti į renginį, vykstame, tačiau galbūt savanoriaujame, o ne perkame brangų bilietą – tokiu būdu mažindami savo išlaidas mes galime pasiekti bet kokį savo tikslą.

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.