Seksualinis išnaudojimas internete: ką būtina žinoti kiekvienam jaunuoliui

Pasaulyje ir Lietuvoje daugėja seksualinio išnaudojimo internete (angl. sextortion) atvejų. Tai – nusikalstama veika, kuomet piktavaliams savo intymias nuotraukas ar kitą jautrią panašaus pobūdžio informaciją patikėję asmenys yra šantažuojami suteikti daugiau seksualinio pobūdžio turinio arba sumokėti pinigų mainais į tai, kad piktavaliai turimos medžiagos nepaviešintų.

Apie tai, kaip atpažinti seksualinį išnaudojimą bei jo užuomazgas internete, kaip jo vengti bei ką daryti su juo susidūrus, kalba „Jaunimo linijos“ Kauno padalinio vadovas, psichologas Mykolas Kriščiūnas bei „Swedbank“ informacinės saugos vadovė Žygeda Augonė.

Į kokias situacijas, susijusias su seksualiniu išnaudojimu internete, jaunuoliai patenka dažniausiai?

kas gali norėti seksualiai išnaudoti

 

Išnaudojimo situacijos gali būti įvairios. Neretai išnaudotojas yra pažįstamas žmogus, kuris jau gali būti įgijęs mūsų pasitikėjimą, žino, kaip mumis manipuliuoti. Taip pat tai gali būti ir nepažįstami žmonės: internetinėje erdvėje, nežinant kito žmogaus tikrosios tapatybės, dažnas gali tapti pažeidžiamas, būti įviliotas į įvairias pinkles. 

Būtų klaidinga sakyti, kad dauguma žmonių turi piktų kėslų, tad šioje vietoje svarbus tiek kritinis mąstymas (ar sau jautriais vaizdais ir mintimis dalinuosi su žmogumi, kurį žinau ir pasitikiu; ar žinau, jog vaizdai ar informacija, kuria dalinuosi, nenutekės niekur kitur), tiek mūsų emocijos. Visada svarbu įsivardinti, kaip jaučiuosi būdamas su kitu žmogumi ar dalindamasis su juo sau jautria medžiaga. 

Jei kyla bent menkiausia baimė, nerimas, susierzinimas ar panašūs jausmai, pravartu pasisaugoti, atsitraukti nuo situacijos, kadangi seksualumo  ir intymumo tema yra viena asmeniškiausių ir jai yra itin svarbus saugumo, jaukumo užtikrinimas, kuriam neretai reikia laiko ir pastangų. Tad tiek nepilnamečiui, tiek vyresniam žmogui verta atsiminti, jog niekas neturi teisės kaip nors elgtis su mumis prieš mūsų valią.

Kaip pasireiškia seksualinis išnaudojimas internete?

Dažniausiai viskas prasideda nekaltu bendravimu socialiniuose tinkluose. Bendraujant su nepažįstamuoju ar pikta linkinčiu pažįstamu žmogumi vystosi normalus pokalbis, atrandama vis daugiau bendrų pomėgių ir įdomių temų. Vėliau pokalbių temos ir turinys tampa intymesnis, o patys pokalbiai kartais persikelia į privatesnes erdves. Piktadariai ima prašyti nuotraukų ar vaizdo įrašų, kuriuose jų aukos yra apsinuoginusios, paprašo pakalbėti vaizdo skambučiu apsinuoginus. 

Deja, susirašinėjimo ištraukas ar intymias nuotraukas piktavaliai gali panaudoti prieš savo aukas. Gali imti primygtinai prašyti daugiau tokio turinio arba reikalauti pinigų, grasinant, kad kitu atveju jie paviešins turimas nuotraukas ir / ar vaizdo įrašus. Apie piniginę išpirką kalba dažniausiai pasisuka tuo atveju, kai patenkama į seksualiniu išnaudojimu internete užsiimančių sukčių spąstus.

Be to, reikėtų atminti, kad į tokius spąstus piktavaliai savo aukas įvilioja ne tik apsimesdami, kad su jomis užmezgė artimą ar net meilės ryšį. Kartais sukčiai sako, kad už intymų turinį sumokės. Tačiau galiausiai viskas apsisuka priešingai, tad tokių pasiūlymų reikėtų net nesvarstyti.

Tačiau net ir pažįstamas žmogus gali linkėti mums pikto arba pasinaudoti intymiomis nuotraukomis kerštui susipykus. Be to, net jei žmogumi tuo metu tikrai pasitikime, reikėtų nepamiršti, kad viskas, kas patenka į internetą, ten lieka amžiams. Kadangi niekada negalime žinoti, kas ir kaip tuo gali norėti pasinaudoti, svarbu nuolat galvoti bent apie dalinį anonimiškumą – dalytis detalėmis, iš kurių nebūtų galima mūsų identifikuoti (slėpti veidą, tatuiruotes, apgamus ar kitas lengvai identifikuojamas detales). Taip pat, darant nuotraukas, vertėtų išjungti GPS nustatymus, kad nebūtų lengva mūsų atsekti.

Kaip saugotis seksualinio išnaudojimo ir šantažo internete spąstų?

Kaip vengti seksualinio išnaudojimo

 

Jei žmogaus nepažįstate gyvai, reikėtų traktuoti, kad žmogaus nepažįstate visai. Tad nepasitikėkite nepažįstamaisiais ir taip atvirai su jais nebendraukite. Turbūt visai ne pro šalį palikti kiek anonimiškumo ir iš savo pusės, kol fiziškai nesusipažinsite su asmeniu ir įgysite daugiau pasitikėjimo.

Atminkite, kad net ir apsimetant, jog su jumis susisiekia gyvo skambučio metu, piktadariai iš tiesų gali transliuoti suklastotą anksčiau įrašytą vaizdo įrašą. Taip, pavyzdžiui, apsimesdami jūsų bendraamžiu, jie gali mėginti įgauti didesnį pasitikėjimą. 

Išgirdę greito uždarbio pasiūlymą pasidalijus intymiomis nuotraukomis ar vaizdo įrašais, nutraukite bendravimą su tai siūlančiu žmogumi. Toks pasiūlymas yra itin ryškus pavojaus signalas, kad susidurta su seksualinio išnaudojimo internete atveju.

Ką daryti susidūrus su seksualiniu išnaudojimu internete?

ką daryti


Jei pakliuvote į šiuos spąstus – pasidalijote intymia informacija bei ėmėte sulaukti grasinimų ir šantažo, nedelsdami nutraukite bendravimą su piktadariu. Savo socialinio tinklo ar kitos bendravimui naudotos priemonės paskyrą deaktyvuokite (jos netrinkite, nes bus reikalinga tolimesniems tyrimams atlikti), prieš tai išsaugoję visą susirašinėjimą. Taip pat vertėtų kreiptis ir į „Policijos virtualų patrulį“: viena iš jo atsiradimo priežasčių – siekis mažinti tokio tipo nusikaltimų kiekį internetinėje erdvėje.

Nepasiduokite grasinimams – tai nepadės. Įvykdę prašymą atsiųsti daugiau nuotraukų ar susimokėti, jūs galite sulaukti dar daugiau tokių reikalavimų. 

Atminkite, kad bet koks seksualinis išnaudojimas yra nusikaltimas, tad jei vyksta kažkas panašaus, be galo svarbu apie tai informuoti suaugusįjį – tėvus, šeimos narius, galbūt mokytojus ar kitus žmones, kuriais pasitikite. 

Užtikrinus savo fizinį saugumą ir kiek įmanoma atsiribojus nuo išnaudojimo šaltinio, svarbu yra neužsidaryti ir neignoruoti šios situacijos. Neretai ji gali sukelti kaltės, gėdos jausmus, kelti nuolatinį nerimą ar baimę, todėl čia svarbus patikimo žmogaus palaikymas. Jei su artimaisiais apie tai kalbėtis nedrąsu, žinute ar skambučiu galite kreiptis į „Jaunimo liniją“ ar „Vaikų liniją“.

Kaip susireguliuoti savijautą, sumažinti panikos, nerimo jausmą ištikus tokiai situacijai?

Kaip psichologiškai susireguliuoti

 

Dažnas žmogus, susidūręs su seksualiniu išnaudojimu, jaučia kaltę ar gėdą. Tai gali būti aktualu internetinėje erdvėje, kur žinia apie mus gali pasklisti greitai ir mes to kontroliuoti negalėsime. Neretai tai vadinama aukos kaltinimu, kai kiti žmonės (ir net pats nukentėjusysis) kaltina tą, kuris buvo išnaudotas. Tačiau čia svarbu suprasti, kad niekas neturi teisės elgtis su mumis kitaip, nei mes norime ar leidžiame, ir kad negalime prisiimti atsakomybės bei kaltės už tai, ko negalime kontroliuoti. 

Susidūrus su emociškai intensyviais įvykiais instinktyviai norisi užsisklęsti, izoliuotis nuo kitų – į tokią būseną paprastai mus stumia minėtas gėdos ar kaltės jausmas. Ir didžiąja dalimi tai natūralu: mumis ką tik pasinaudojo, tad sunku jaustis saugiai prie kitų žmonių. Tačiau norui užsisklęsti reikėtų atsispirti, nes kaip tik buvimas ir pokalbiai su kitais gali padėti susireguliuoti emociškai.

Nerimas ir kiti sunkūs jausmai nemėgsta konkretumo, o bendraujant su aplinkiniais jausmus visada yra gerokai lengviau susikonkretinti. Tad apsupimas savęs žmonėmis/buvimas su žmogumi, kuriuo pasitikime, leidžia mums patiems geriau suprasti, kaip jaučiamės ir po truputį atstatyti saugumą ir pasitikėjimą kitais.

Galiausiai, seksualinį išnaudojimą patyrę žmonės gali jausti kontrolės praradimą, kadangi buvo pasinaudota jų jautrumu, intymumu. Pripažinus sau, kad tai, ką mums padarė, yra neteisinga ir dėl to neturėtume kaltinti savęs, svarbu ieškoti būdų atgauti kontrolę. Pradedant nuo mažiausių dienos darbų, pamatyti, ką galime kontroliuoti, kas mums suteikia saugumą, laisvę, gyvybingumą. Svarbu priimti tai, kad kurį laiką galime jaustis kitaip, nei įprasta, prisibijoti žmonių ar įprastų veiklų. Jausmus, kad ir kokie jie kiltų, išgirsti reikia, tačiau kartu svarbu parodyti sau ir kitiems, jog sugebame tęsti savo gyvenimą ir jo iš mūsų negali atimti niekas. Tai įsivardinti ir pamatyti gali padėti „Jaunimo linijos“ savanoriai, psichikos sveikatos specialistai.

Kaip atpažinti, kad į tokią ar panašią bėdą pateko draugas ar jūsų vaikas?

Pasikeitęs elgesys socialiniuose tinkluose ir gyvai, pasikeitęs ar sumažėjęs draugų ratas, nuolatinis telefono/kompiuterio ekrano slėpimas yra dažniausi signalai, kad vyksta kažkas negero. 

Pastebėjus, kad taip elgiasi sūnus/dukra ar artimas draugas, vertėtų jautriai pasiteirauti, ar viskas gerai. Nereikėtų vaiko/draugo spausti kalbėti, tačiau būtina pažymėti, kad jis jumis gali pasitikėti ir kad esate pasirengę pagelbėti, jei ištiko problema.

Jei susiduriate su seksualiniu išnaudojimu, patarimų bei emocinės paramos galite kreiptis į „Jaunimo liniją“.

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.