TESTAS | Ar esi atsparus socialinių tinklų įtakoms ir pinigus leidi sumaniai?

2024-09-16

Laikas, praleistas „TikTok“, „Instagram“ ar „Snapchat“ – dažnam yra tapęs įtraukiančia kasdienybe. Čia galima atrasti daug smagaus, kartais – ir tikrai naudingo turinio, vis dėlto, kartais galime nepastebėti neigiamos įtakos mūsų psichologinei būsenai bei finansinei sveikatai. Socialiniai tinklai skatina mus norėti dalykų, kurių mums nereikia, lyginti save su kitais, tikėti realybe, kuri nebūtinai egzistuoja.

Netikėti viskuo, ką matome

Pamatę žmogų iš savo mokyklos, kuris džiaugiasi nauju įrenginiu, drabužiu ar kitu daiktu, kartais net nesusimąstome, kad daiktą žmogus galėjo paprasčiausiai pasiskolinti dėl įspūdingesnio kadro arba turėjo itin smarkiai save riboti kitose srityse, kad galėtų jį įsigyti. Taigi, save lyginti su kitais žmonėmis ir liūdėti, kad neturime tokių pat daiktų vien jau dėl to paprasčiausiai neverta.

Be to, reikia nepamiršti, kad kiekvieno mūsų ir mūsų artimųjų galimybės bei finansinė padėtis gali labai skirtis. Ir tame nėra nieko blogo, svarbiausia racionaliai vertinti savo galimybes ir pagal jas gyventi.

Galiausiai, yra tikrai nemažai žmonių, kurie sau gali leisti prabangų gyvenimo būdą ir brangius daiktus, tačiau paprasčiausiai renkasi to nedaryti, nes sumanus pinigų leidimas, gebėjimas atskirti norus nuo poreikių ir leisti pinigus tam, kas tikrai kuria vertę, jiems yra daug svarbesnis.

Štai, pavyzdžiui, gerai žinomas reperis Ludacris dar visai neseniai didžiavosi, kad vairuoja 1993 m. automobilį, kuris, skaičiuojama, rinkoje neturėtų kainuoti daugiau nei 2 tūkst. dolerių (1,8 tūkst. eurų). Tuo metu aktorius Chrisas Evansas yra prisipažinęs, kad tik 2022 m. pakeitė savo seną „iPhone 6“ (modelis išleistas 2014 m.), nes šis visiškai sugedo.

Siūlome atlikti trumpą testą, kuris gali pagelbėti suprasti, kaip tave veikia socialiniuose tinkluose matomas pažįstamų žmonių, ar žinomų kūrėjų bei nuomonės lyderių kuriamas turinys.

Norai ir poreikiai: kaip juos atskirti?

Pajutus, kad imame svajoti apie vieną ar kitą telefono ekrane pamatytą daiktą, svarbu žengti žingsnį atgal ir paklausti savęs: ar man to tikrai reikia, ar noriu tik todėl, kad visi kiti tai turi?

Poreikiai – tai dalykai, be kurių negalime gyventi, pavyzdžiui, maistas, stogas virš galvos, mokyklinės prekės ir pagrindiniai drabužiai.

Norai – tai daiktai, kuriuos malonu turėti, bet tikrai galėtumėte gyventi ir be jų. Itin populiaraus prekės ženklo bateliai, naujausias telefonas ar riboto leidimo džemperis – yra norai.

Prieš leidžiant savo kišenpinigius kam nors, ką pamatėme socialiniuose tinkluose, verta paklausti savęs:

  • Ar tai reikšmingai pagerins mano gyvenimą?
  • Ar jau turiu ką nors panašaus?
  • Ar galiu sau tai leisti, nesukeldamas spaudimo savo (arba tėvų) finansams?
Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.